Marijan Kustić i Luka Modrić

 TOM DUBRAVEC Cropix
U EMISIJI ‘OTVORENO‘

Marijan Kustić progovorio o novom Maksimiru, Poljudu, kampu Vatrenih, optužnicama protiv Modrića i Lovrena...

‘Početkom 2024. krenulo bi se u izgradnju, a kroz godinu i pol nadam se da će se i dovršiti‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. srpanj 2023. 22:58

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, državni tajnik u Ministarstvu sporta Josip Pavić te novinar Sportskih novosti Robert Matteoni.

Povod je bio sporazum o darovanju državnog zemljišta u Velikoj Gorici za izgradnju sportskog kampa kojeg će podignuti HNS, a kojeg su danas potpisali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Kustić je u Otvorenom rekao kako je investicija izgradnje kampa u Velikoj Gorici vrijedna oko 15 milijuna eura.

- Konkretnije ćemo o tim stvarima kad se napravi idejni projekt i sve ostala dokumentacija. Okvirno će biti četiri nogometna terena, dvorana, glavna zgrada, skladište. Očekujem da se sve dosta brzo razvija. Vjerujem da bi dokumentaciju mogli riješiti do kraja godine i da će u 2024. krenuti radovi. Financira Hrvatski nogometni savez u suradnji s FIFA-om, UEFA-om i s još nekim od partnera - rekao je Kustić.

Dodao je kako je ovo velika stvar.

- Ovo je čežnja u kojoj se već 20 godina želi napraviti kamp. Sretan sam i ponosan kao predsjednik te nakon velikih rezultata koje rade naši igrači rade dugi niz godina zaslužuju tako nešto. Od mene kao predsjednika, mojih suradnika, izvršnog odbora i cijelog Saveza očekuju se ovakvi koraci. Velika je stvar što imamo veliku podršku Vlade RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je prepoznao rezultate i cijeni sve ono što se napravilo u hrvatskom nogometu i općenito u sportu. Zahvaljujem na zemlji i vjerujem da će na tim terenima i u kampu niknuti neki novi Modrići, Lovreni i Perišići.

Voditeljica emisije Zrinka Grancarić pitala koliko je optužnica protiv njih opterećenje za HNS.

- Sigurno da je pogodilo i njih, pogodilo je nas. Dali smo svoje priopćenje, stojimo uz njih. Kao predsjednik Saveza sam razgovarao i s Dejanom i s Lukom. Mislim da će to biti sve dobro i, kažem, evo, podrška, apsolutno. Što se tiče samog razgovora, to sam rekao i danas, to će ostati između nas – objasnio je Kustić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić smatra da je izgradnja kampa vrhunska stvar.

- Ja ne bih rekao samo za hrvatski nogomet, nego i za hrvatski sport općenito. Koliko se u idejnom projektu, vjerujem da će se i napraviti ta sportska dvorana koja će biti, naravno, u prvom redu servis nogometašima, ali vjerujem da će koristiti to i ostali hrvatski sportaši. Ogroman je to zamah za budućnost i za razvoj nogometa u nas. Stvarno sam uvjeren da, kao što je i Marijan rekao, nove generacije imaju čemu se radovati – istaknuo je Pavić.

Novinar Sportskih novosti Robert Matteoni istaknuo je kako ne treba biti osobito mudar da bi se zaključilo da je to izuzetna stvar za hrvatski nogomet.

- Slučajno sam bio svjedok jednog drugog vremena, kada je jedna delegacija Hrvatskog nogometnog saveza već 1992. godine boravila u Medulinu razmišljajući o tome da krene s organiziranjem jednog kampa za reprezentaciju. Eto, dočekali smo 2023. godinu i mislim da prvi put nakon toliko godina jednostavno vidim obrise da bi se to moglo napokon konkretizirati. To se trebalo po meni već davno učiniti što se tiče hrvatskog nogometa, ali bolje ikad nego nikad, istaknuo je.

Spomenuta je i izgradnja novog stadiona u Maksimiru, dok će Kranjčevićeva će biti stadion četvrte kategorije po kriterijima UEFA-a, te će služiti kao zamjenski stadion u vrijeme izgradnje Maksimira.

- Projekt Kranjčevićeve me uistinu veseli, a najbitnije je napraviti sve predradnje kako bi se stvari mogle pokrenuti. Kao predsjednik HNS-a sretan sam da ide ovakvo nešto – rekao je Kustić.

Pavić je najavio kako će država pomoći i projekt obnove splitskog Poljuda kojeg je predstavio splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Kolega Matteoni je upozorio kako realizacija izgradnje i obnove stadiona neće biti tako jednostavna.

- Što se tiče hrvatskih klubova, kritični su trening kampovi. Jako je važno da se klubovi opreme s dva-tri pomoćna terena, jer ih dosta ima poprilične probleme s terenima za treninge – upozorio je Matteoni.

Pavić je dodao kako su na razini cijele Hrvatske velika ulaganja u infrastrukturu, no napomenuo je kako su klubovi primarno odgovornost lokalne i regionalne samouprave.

- Mislim da će Vlada uskoro donijeti odluku o financiranju, odnosno ulaganju u izgradnju i rekonstrukciju stadiona u Puli, Rijeci, Varaždinu i Koprivnici. Vjerujem da će te sredine preko ministarstva tražiti financiranje i ulaganje u infrastrukturu. Vjerujem da se ide u tom smjeru. Za sve to potrebna su financijska sredstva, no od 2016. do danas za 300 posto se povećalo ulaganje u sport i vjerujem da će se pronaći sredstva. Mislim da se ide u dobrom smjeru – kazao je Kustić.

Matteoni je još dodao:

- Moramo uložiti u struku i u mladost, jer će nove tehnologije napraviti ključni iskorak da odvoje mladost od sporta, što se u dobroj mjeri već događa.

Male sredine bore se s jako puno problema, kako to riješiti?

- Samo o ovoj temi možemo jako puno pričati. Sigurno nije lako, pogotovo u manjim sredinama gdje su ljudi volonteri, no mi kao savez apsolutno pomažemo naše sredine. Oko nekih olakšica postoji prostora, kako poreznih tako i ostalih, vjerujem da će se i to u skoroj budućnosti riješiti – najavio je Kustić.

A kako riješiti probleme u bazi, bilo je pitanje za Pavića.

- Itekako se misli na to. Nakon 16 godina smo dobili novi Zakon o sportu, koji se dijelom tiče i tih problema. Iako su klubovi primarna obveza gradova, mi pružamo ruku i nastavit ćemo s natječajima jer smo svjesni da bez baze nema uspjeha ni u seniorima. No, idemo korak po korak, prvo kamp, pa dva stadiona i ostalo. Vjerujem da se nećemo zaustaviti na tome.

Kad će se zakotrljati prva lopta u kampu HNS-a?

- Dokumente i dozvole očekujemo do kraja godine, početkom 2024. krenulo bi se u izgradnju, a kroz godinu i pol nadam se da će se i dovršiti – zaključio je Kustić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 06:10