Mario Gavranović vjeruje da je i dalje u prednosti Dinamo

 Ante Cizmic/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Mario Gavranović otkrio zašto je napustio Maksimir: ‘HNL mi ne nedostaje puno, ali Dinamo je zauvijek u meni!‘

Švicarski reprezentativac je igrajući u riječkom i zagrebačkom dresu ostavio dubok trag u HNL-u
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. ožujak 2022. 18:21

Mario Gavranović trenutno uživa u Turskoj. Njegov Kayserispor pobjegao je na pristojnu udaljenost od zone ispadanja i ne bi trebao imati problema s ostankom, a to je bio primarni cilj u sezoni. Uz to, Kayseri igra i polufinale nacionalnog Kupa, suparnik će biti trenutno najbolja momčad Turske, Trabzonspor, a i sam Gavranović u zadnje je vrijeme u pravoj formi. Zabio je devet golova u prvenstvu, još dva u Kupu, baš dobre brojke za prvu sezonu u Turskoj.

I, ono što je najvažnije, zdrav je i spreman...

"Iskreno, kad sam došao sam imao problema s ozljedom, ali to je posljedica onog ritma prošlog ljeta. Tada sam se odmah s Europskog prvenstva vratio u Dinamo, bez pravog odmora, želio sam igrati kvalifikacije Lige prvaka i to je uzelo danak. Na početku mi je trebalo da se vratim, da budem zdrav, ali sad je stvarno sve super. Ne samo meni, već i klubu, igramo dobro, nismo više u opasnoj zoni, a nadamo se finalu Kupa, što bi bio veliki uspjeh. Doduše, protivnik je Trabzonspor, ali ne predajemo se", priča nam Mario Gavranović.

Velika euforija

Iskusni napadač objašnjava nam odnose snaga u Turskoj...

"Trabzonspor je najbolji, nedvojbeno, tamo je euforija, čeka se naslov prvaka. No, razlog je i što tri turska velikana nisu tako dobra kao nekad, recimo, Galatasaray je bliže borbi za ostanak nego Europi, daleko su ona vremena kad su tu igrali Sneijder, Drogba... Evo, mi smo nedavno igrali kod Trabzonspora, vodili smo na poluvremenu 0:2 (Gavranović je zabio za 0:1, nap.a.), mogli smo voditi i četiri, pet... Na kraju smo izgubili."

Što se tiče samog života u Turskoj, očito je da su i tamo koronavirus i kriza ostavili traga.

"Nismo možda toliko blizu ovom ratu u Ukrajini, ne osjeća se to toliko, naravno, nadam se da će što prije prestati, da se vrati mir u Europu. Međutim, zato je turska lira dosta promijenila tečaj, osjeća se kriza, nisu niti stadioni, izuzev onih u Trabzonu i Istanbulu, puni kao što su bili ranije. Evo, sad su ukinuli mjere protiv COVID-a, pa možda ljudi ipak krenu u većem broju na tribine nogometnih stadiona, vidjet ćemo."

image
Vladimir Dugandzic/CROPIX

Ne žalim što sam išao

Nedostaje li mu HNL, ovakav kakav je ove sezone?

"HNL ne toliko, ali Dinamo je uvijek u meni i uvijek će biti. Pratim Dinamo koliko mogu, vidim da je liga ove godine neizvjesna, ali vjerujem kako će Modri ipak prvi proći kroz cilj. Nije, naime, liga takva zato što je Dinamo slabiji, pokazali su dečki i ove godine u Europi da su još uvijek moćni. Liga je uzbudljiva jer su ostali podignuli kvalitetu i Dinamu nije više lako kao prije."

Da, a često se sjetimo i Gavranovića, Dinamo čitave sezone traži igrača njegovih “brojki”, nekoga tko će zabiti 10-15, možda i više golova.

"Imao sam dobre sezone u Dinamu, zadovoljan sam, dobro sam iskoristio minutažu. Ali, rekao sam već, na početku sezone sam vidio da je pravi trenutak za odlazak i otišao sam u Tursku."

Opet, da je ostao, da je možda još malo pričekao, sad bi vjerojatno ponovno imao minutažu, time i dosta golova.

"Ma, nema se potrebe to tako gledati, nije mi žao što sam otišao, takva je bila odluka u tom trenutku. Dinamo i dalje ima najbolju momčad lige, najbolje igrače i najširi kadar i navijam da uzme još jedan naslov prvaka."

Čak i u situaciji kad nema Ademija, Ivanušeca, Perića?

"Ne treba naglašavati kvalitetu tih igrača, kao i koliko za momčad znači Ademi, kao vođa, autoritet na terenu i izvan njega. Ipak, ponavljam, Dinamo zadnjih sezona, od one s Bjelicom, ima širok kadar, praktički dvije kvalitetne momčadi, ima tu igrača koji mogu iznijeti teret ove završnice."

Onda je dodao:

"Iako, treba reći i da u ovom Dinamu ima igrača koji nisu dosad bili u ovakvoj situaciji, naviknuli su imati 10-15 bodova više od konkurenata, a sad suparnici stišću. Recimo, dugo Hajduk nije bio tako blizu uoči derbija na Poljudu."

Znamo... Prije četiri godine, 2018., prije sraza na Poljudu, Dinamo je kao i sad bio na plus pet. A onda se u Splitu ukazao - Gavranović! Dva gola, pobjeda 2:1 i gotovo prvenstvo.

"Moram priznati, žao mi je što više ne igram te derbije, ha-ha. Znate, za svaku se utakmicu jednako pripremamo, ali za derbi s Hajdukom ipak uvijek postoji taj neki dodatan motiv. Ono što me raduje, gledao sam zadnji derbi u Maksimiru, Hajduk je pobijedio, ali drago mi je da je utakmica bila korektna, bez grubosti, bez repova. Sad na Poljudu, pred punim stadionom, priželjkujem isto takvu utakmicu i, naravno, pobjedu Dinama."

Bijelima je Gavranović zabio osam golova, pet u dresu Dinama, tri za Rijeku. Zašto mu je Hajduk bio baš tolika inspiracija?

"Tako ispada, možda mi je Hajduk stvarno ležao. Igraju Splićani takav nogomet, žele napasti, igrati prema naprijed i onda ostavljaju prostor. Uz cijeli taj poseban štimung koji vlada u tim utakmicama i koji iz tebe izvlači još koji postotak snage to je, vjerojatno, odgovor na pitanje."

image
Paun Paunovic/CROPIX

Kome daje prednost na Poljudu?

"Pa, teško je reći. Hajduk se pojačao, definitivno, doveo nekoliko odličnih igrača. No, Hajduk ima i veći pritisak. Bijeli moraju pobijediti da bi smanjili zaostatak i ostali ozbiljnije u utrci za naslovom, dok Dinamu igra i remi. Nema puno utakmica do kraja, poraz u ovom derbiju bit će teško nadoknaditi."

Veliki korak

Istaknuo je još nešto...

"Bez obzira na ono što sam već rekao, da dosta Dinamovih igrača nije bila u ovakvoj situaciji borbe za naslov u završnici prvenstva, ipak, kad si u Dinamu, naučio si igrati takve utakmice, u takvom ozračju, s tolikim ulogom. Jednostavno, Dinamovi igrači su na to naviknuli i to im je ipak mala prednost. Također, ako Dinamo pobijedi, bit će to velik korak prema još jednom naslovu jer znam koliko bi ta pobjeda psihološki donijela momčadi i koliko bi unazadila Hajduk, tada bi Modri do kraja bili apsolutni favoriti."

Sad nisu? Tko je glavni konkurent?

"Ne mogu to tvrditi jer ne pratim baš pozorno sve utakmice, pogledam highlightse, ali nisam duboko unutra da bih mogao suditi. Kažem, svi su se pojačali, svi su bolji, međutim, Dinamo nije slabiji, Dinamo i dalje ima najjače adute, navijam da to i presudi na kraju."

GAVRANOVIĆ ZA DINAMO

U prvenstvu...

88 odigranih utakmica

39 postignutih golova

U kupu...

11 odigranih utakmica

6 postignutih golova

U Superkupu...

1 odigrana utakmica

0 postignutih golova

U Europi...

33 odigrane utakmice

3 postignuta gola

Ukupno...

133 odigrane utakmice

48 postignutih golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 11:45