ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NAJAVA POLUSEZONE

Marko Livaja: Ne volim glupo gubiti bodove! Neke smo prelako izgubili, a bilo je i sudačkih pogrešaka...

‘Vjerujemo u duplu krunu! Dinamo je prvi dio odigrao vrhunski, nadam se da neće biti na tom nivou.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 16:19

Marko Livaja za klupski Hajduk Digital TV osvrnuo se na zaključene pripreme u Istri. Prvo je pitanje bilo "kako se osjeća" s obzirom da je imao zdravstvnenih problema prije priprema.

- Imao sam kratku gripu, ali prošlo je u redu. Pripreme? Uvijek su slične, moramo patiti da bi bili što bolji ovu polusezonu - najavio je Livaja.

Je li uopće bilo vremena za odmor? Završilo je Svjetsko prvenstvo, pa su krenuli dočeci, pa odmah pripreme....

- Bilo je dva-tri dana odmora, ali u ta dva-tri dana se uvijek razbolim i bolje je da nemam nikakvih slobodnih dana - odgovorio je uz osmjeh.

Svjetsko prvenstvo je iza nas, bronca je u džepu, ali vrijedi se još jednom prisjetiti kako je to kada se dođe na Svjetsko i zabije se zgoditak.

- Zvao sam Juranovića da mi pošalje loptu u prostor, pa sam je iz druge dobio. Zabio sam gol, ali ne razmišljam u tom trenutku da je Svjetsko u pitanju, da sam dao gol na natjecanju o kojem svi kao djeca sanjamo. Puno veći igrači od mene nisu ni bili na SP-u a kamo li dali gol. Zato sam jako ponosan.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Osam godina nije Hajduk imao strijelca na Svjetskom prvenstvu, još od Vršajevića u Brazilu kada je zabio u dresu BiH. I to vrijedi zabilježikti. Toliko o SP-u, okrećemo se Hajduku. Novi je trener Ivan Leko, kakav je dojam s terena?

- Disciplina je velika, vidljivo želi igrati napadački, Nadam se da čemo u ovoj poluszeoni vidjeti napredak, da neće biti stresa kao u prvom dijelu sezone.

Prema viđenom na pripremama traži se zahtjevni visoki presing, igra se sa trojicom u zadnjoj liniji....

- U nekim razdobljima otkada sam u Hajduku već smo igrali sa trojicom u zadnjoj liniji. Ali, nismo imali vremena da se sve uigra, međutim bitno je da imamo igrače za taj sustav. Jasno, bitno je kako će to izgledati kada krenu utakmice. Nije svejedno igrati službene i ove prijateljske utakmice. Svi smo toga svjesni i nadam se da ćemo šta više izvući iz ovog kadra.

I trener je već zazivaio pojačanja, koliko Hajduk djeluje bolje nakon što su zdravi Grgić, Kalik i Fossati? Praktički je nova vezna linija kada su svi zdravi.

- Stalno smo u proteklih godinu i pol dana imali ozljeđenog nekog od bitnih igrača. Uvijek je netko bio izvan pogona mjesec ili mjesec i pol dana. Svaki tjedna mijenajti momčad nije jednodtanvo, ne možeš biti ozbiljan ako nemaš iz tjedna u tjedan standardni kadar.

Kako je raspoložen Marko Livaja? Ima li nervoze?

- Nisam nikada nervozan. Volim pobjeđivati, a ne volim glupo gubiti bodove, jer sve su to neki bitni faktori koji te na kraju miču od cilja. Prejednostavno smo izgubili neke bodove. Bilo je tu i nekih sudačkih pogrešaka, ali toliko smo iskusna momčad da moramo bolje zatvarati te utakmice.

Prošle godine Hajduk je živio u navijačkoj euforiji sa preko 90.000 članova, a sada je u dva tjedna brojka otišla daleko preko se 30.000.

- Možda je momcima koji igraju vani to nešto posebno, ali ja znam koliko je grad lud za Hajdukom i mene ne bi čudilo da imamo za tri mjeseca i preko 100.000 članova

Sezona kreće u nedjelju sa Šibenikom koji vam je otkinuo dva boda prošle jeseni.

- Nismo čak ni loše odigrali, imali smo dosta prilika, ali primili smo gol u zadnjoj minuti i izgubili bodove. Trebamo u nedjelju igrati svoju igru i ne opterećivati se Šibenikom. Sigurno je da smo kvalitetniji i to moramo pokazati na terenu.

Vjeujete li da se može do dvostruke krune, Kupa i prvenstva?

- Vjerujemo. Svi klubovi na svijetu imaju crna razdoblja, a Dinamo je polusezonu odigrao vrhunski, međutim nadam se da neće cijelu sezonu biti na tom nivou.

Mlađi, kako su se uklopili u momčad?

- Svi smo bili tjelesno jači dok smo bili juniori i kadeti. Naši mladi imau kvalitetu, s razlogom su ovdje i Hajduk ima mlade igrače. Ne trebamo se brinuti za budućnost.

Ivan Leko nakon prijateljske utakmice sa Slovačkim

- Zadovoljan sam, imali smo dobrih 10 dana, upoznali smos e s načinom radan, načinom igre. Svima je jasno što želimo usvim fazama igre, kada imamo loptu, bez lopte, u tranziciji. Napredujemo, ali ovo je tek početak nečega. Sa Slovackim smo imali protivnika koji je igrao Konferencijsku ligu, vidi se da su spremni, jaki, dobri. Mora se naučiti ići preko limita i zato nam je jako dobro došla ova utakmica koja nam je pokazal dobre stvari, ali i ono gdje moramo puno raditi. Igrači prihvaćaju našu filozofiju rada, puno se dajemo, cijeli stožer. Da bi smisli sve, da bi sve anticipirali. S te strane sam zadovoljan, ali ovo su tek naznake, jer daleko je to od priče da je ovo Hajduk kojeg želimo vidjeti. S velikim radom, sa poniznošću moramo doći do toga da dobri trenuci što dulje traju. Nama su priprema svaki dan i nama je cilj stalno napredovati i sve napraviti da bi sljedeću utakmicu dobili. Radno je, ima tu detalja koji moraju biti bolji i koji će svakako biti bolji.

Roko Brajković:

- Utakmica sa Slovackim teška, zajtjevna. Vidio se umor kod nas. Prvo poluvrijeme bolje od drugoga. Veliko je ovo iskustvo za nas 10 juniora, svima nam je drago što učimo od iskusnijih igrača Svaku priliku koju dobijemo pokušavamo iskoristiti maksimalno.

SUBAŠIĆ POD OPSADOM

Danijel Subašić nije bio u zapisniku dvoboja sa Slovackim, ali na kraju utakmkice "odradio" je svoju dionicu. Subašića su prvog uočila djeca, lovci na autograme i selfije. Gotovo pola sata ostao je Subašić okružen malim navijačima koji nisu odustajali sve dok do posljednjeg papira nije potpisao legendardni vratar Vatrenih. S druge strane, Marko Livaja je nakon 10 dana potpisivanja i fotografiranja ovog puta iz svlačionice izašao u pratnji osiguranja i direktno je ušao u klupski autobus. Bijeli su nakon utakmice vrlo brzo krenuli prema Splitu, čekali su ih sati putovanja, a na autograme pričekat će navijače u Istri do gostovanja Bijelih krajem siječnja u Puli.

Linker
18. travanj 2024 04:41