Mislav Karoglan

 Foto: Cropix, Ilustracija: SN
INTERVJU ZA SN

Mislav Karoglan: Gospodin s televizije predstavlja se kao veliki nacionalist i katolik, a izriče gnjusnu laž

Bivši trener Hajduka odnedavno je na klupi Šerifa iz Tiraspola
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 16:39

Zanimljivo je bilo na kratko razgovorom svratiti do Moldavije, grada Tiraspola na jugoistoku te države. Tamošnjeg giganta Šerifa nedavno je preuzeo Mislav Karoglan. Nakon mandata u Hajduku i kraćeg predaha, 42-godišnjak se uhvatio novog izazova i nije imao puno vremena za nekakvu prilagodbu. Na novu sredinu navikavat će se u hodu. Praktično je sletio na dvomeč trećeg pretkola Konferencijske lige protiv ljubljanske Olimpije i tu je završio Šerifov put u Europi. Rijetko Karoglan izlazi u javnost, ali ugodan razgovor započeo je na temu njegovog preuzimanja naveliko poznatog moldavskog prvoligaša.

- Brzo sam se dogovorio s predsjednikom, došao sam u klub dan prije europskih utakmica. Ove godine nam i nije bio cilj plasman u Europu, mi smo u procesu tranzicije gdje se promijenilo 20 igrača. Fokus nam je na prvenstvu i da vratimo titulu natrag. Lani je Petrocub uzeo dvostruku krunu, puno su uložili. Nama je prvenstveno cilj vratiti se na vrh - za uvod će Zmijavčanin koji se dotakao i dvomeča s Olimpijom:

- Došli smo dan prije prve utakmice i nije bilo puno vremena za pripremu, no već u uzvratu je to bilo puno bolje. S vremenom ćemo izgledati još ozbiljnije, imamo kvalitetan kadar, a bit ćemo još bolji kada napravimo određenu doselekciju. Izgubili smo od jedne kvalitetne ekipe koja je već dvije sezone na okupu.

Izazovna situacija

Šerif ove sezone zanima samo prvenstvena titula, a početak je obećavajuć. Nakon tri kola klub iz Tiraspola ima 9 bodova.

- Sjajno smo krenuli, stopostotni smo. Evo sada smo u derbiju pobijedili Petrocub, a već za vikend nas čeka novi derbi protiv Zimbrua koji se znatno pojačao. Liga i konkurencija je dobra, glavni konkurentni stoje dobro i napravili su dobre, dobre ekipe. Ovdje puno problema još uvijek stvara Covid tako da je situacija vrlo izazovna.

image

Mislav Karoglan

Goran Mehkek/CROPIX

S obzirom na tranzicijski period kroz koji prolazi njegov novi klub, Karoglan planira osvježiti momčad. Prijelazni rok se čini kao idealno razdoblje, a ono je još u tijeku. Veliki dio trenerske karijere proveo je u HNL-u pa je zgodno upitati ima li u hrvatskom nogometu igrača za Šerif. Ipak, moldavski prvoligaš gleda prema drugim stranama svijeta...

- Ima u HNL-u puno igrača koji bi ovdje mogli igrati, ali fokus našeg tržišta je na afričkom kontinentu. Treba nam još sigurno 5-6 igrača u sljedeća dva prijelazna roka da bismo se posložili.

Ispred Karoglana je lov na moldavsko prvenstvo sa Šerifom, a u prošloj sezoni je bio na klupi Hajduka. Kao bivši trener i čovjek kojemu je Hajduk u srcu, naravno da i ove sezone prati momke koje je donedavno vodio

- Šteta zbog te Europe, ali realno gledajući Hajduk je utakmicu na Poljudu trebao pobijediti s tri razlike. Prilika je sada u HNL-u dok je Dinamo okupiran Europom, ali najvažnije što Hajduku treba je mir i kvalitetan proces. Bilo je puno igrača ozlijeđeno, a kad u punu formu uđe recimo Melnjak i vrati se Žaper, to će izgledati puno bolje. Puno je tu dobrih igrača, ali treba vremena da se sve posloži.

Ne treba na prvu

Na žalost po Bijele, posljednje dvije godine se prečesto spominju ozlijeđeni igrači i izostanci. S tim se lani mučio i sam Karoglan, a ništa manje problema po tom pitanju nema niti Gennaro Gattuso. U čemu je problem, upitali smo Karoglana.

- Treba prije svega razlikovati mehanizme nastajanja tih ozljeda. Najviše igrača otpada zimi, kada se Poljud nažalost pretvori u klizište. Sjećam se reakcija Brekala i Perišića kada su odradili prvi trening na takvom terenu, nisu mogli doći sebi. Najbitnije je da se prije svega steknu normalni uvjeti za trenažni proces.

Bivši trener Hajduka je za svog mandata jako cijenio Nikolu Kalinića. Nakon što ga je Ivan Leko odstranio iz ekipe, odnosno rekao mu da više na njega ne računa, Karoglan je nakon dužih razgovora vratio bivšeg napadača u ekipu. Danas je Kalinić na Poljudu u ulozi sportskog direktora.

- Nikoli želim samo sreću i uspjeh, ne treba čovjeka suditi odmah na prvu. On je zaljubljen u Hajduk i sve će napraviti da klubu bude dobro.

image

Mislav Karoglan

VOJKO BASIC Cropix

Dobro, čak i odlično je izgledala prva polusezona prošle godine za Bijele. Jesenski dio prvenstva okončan je na prvom mjestu, a nakon uvodnog poraza protiv Rijeke u proljetnom dijelu sezone, dojam je da je sve krenulo nizbrdo.

- Moja je najveća odgovornost za sve što se događalo. Pokosile su nas ozljede Uremovića i Livaje u najbitnijem periodu sezone, pred Lokomotivu i Dinamo, a tome dodajte otprije ozlijeđenog Melnjaka i Žapera. Izgubiti takve igrače je nenadoknadiv udarac za bilo koji klub. Uzmite recimo Dinamu Petkovića i Mišića pa vidite bi li to bila ista ekipa. O nekim stvarima uopće ne želim govoriti, ponavljam, moja je najveća odgovornost - jasno će Karoglan koji je jednu stvar želio posebno istaknuti:

- Osvrnuo bih se na komentar dotičnog gospodina koji na javnoj televiziji sebe predstavlja kao velikog nacionalista i katolika, on će se prepoznati, a izriče, gnjusnu laž i uvredu prozivajući me za neprofesionalizam. Nikad u životu nisam bio neprofesionalan, nije mi jasno kako je to moguće izgovoriti u trenutku kada šest mladih hrvatskih trenera čeka na potpis ugovora u Tiraspolu. Ovim putem mu se iskreno zahvaljujemo.

Otvoren ždrijeb

Otkrio je sadašnji trener Šerifa za čime u Hajduku najviše žali:

- Radio sam u Hajduku ukupno 5 godina, to je klub u kojem su očekivanja najveća moguća. Ostaje mi velika žal što smo razočarali navijače, a imali smo dobru priliku.

Koliko je zapravo teško biti trener i igrač Hajduka?

- Hajduk ima posebnu težinu. Toliko se puta događalo da igrač koji je u nekom klubu dobar dođe u Hajduk i ne isporučuje dovoljno. Nije lako igrati u tom dresu i to nije za svakoga - iskreno će Karoglan koji je prokomentirao i nastupe hrvatskih klubova u Europi:

- Dinamo i Rijeka imaju mentalitet igranja u Europi, Osijeku i Hajduku se ždrijeb otvorio, ali nedostajalo je možda i malo sportske sreće. Mislim da je generalno kod naših klubova u Europi sada već stvar mentalne blokade.

Ipak, Dinamo ima sigurnu jesen u Europi, a Rijeka može do Konferencijske lige. U playoffu je čeka dvomeč protiv ljubljanske Olimpije koja je izbacila Karoglanov Šerif. Hrvatski strateg stoga dobro poznaje Rijekinog suparnika pa je za kraj prognozirao taj sudar:
- Rijeka je dobro složena i ne vidim razlog zašto ne bi prošla iako igra protiv stabilne Olimpije koja je na okupu dvije sezone. Imaju Riječani dovoljno kvalitete da prođu, ali iz ove perspektive mi je teško reći hoće li se to i dogoditi - zaključio je Mislav Karoglan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:08