JOSKO PONOS Cropix
BITI ILI NE BITI

Mislav Karoglan otvorio vruću temu, evo što mora napraviti da bi ostao na Hajdukovoj klupi

Dambrauskasovom nasljedniku slijedi intenzivno razdoblje koje će biti presudno za njegovu budućnost
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2022. 16:05

Mislav Karoglan ponovno je otvorio vruću poljudsku temu izjavom koju je javnosti ponudio nakon derbija. Na pitanje "hoćete li ostati na klupi Hajduka i nakon stanke", Karoglan je odgovorio:

- Za desetak dana sve ćete znati!

Možda je desetak dana ipak prekratko razdoblje, ali ponudit će neke smjernice u trenutku kada su utihnule medijske priče oko nasljednika Dambrauskasa. Nema više "referata" o tome tko bi trebao biti "kapitalac" koji će povesti Hajduka. Tjednima su Bilić, Leko, Jurić i Kek punili medijski prostor, ali nisu se time približili Poljudu. Štoviše, reklo bi se da su se udaljili jer dojam je da se na Poljudu čeka rezultat Karoglana. Baš kao nekoć rezultat Ante Miše iz jeseni 2008. kada se po Londonu pregovaralo s Avramom Grantom, sanjalo dolazak Cice Kranjčara, ali Miše je pobjedama u velikoj seriji natjerao klupske čelnike da mu ponude ugovor u statusu prvog trenera.

Karoglan nema rezultat poput Miše, ali očito ima prigodu ostati "u sedlu". Jasno, bude li pobjeđivao jer drugog načina nema. Samo će rezultat održati Karoglana u ulozi trenera Hajduka, a do kraja jeseni ima četiri prvenstvene utakmice uz jedan kup-dvoboj. Na Kup nećemo trošiti riječi, Kup se jednostavno mora proći jer bila bi velika blamaža da Bijeli ispadnu od trećeligaša Mladosti iz Ždralova. Kup se podrazumijeva u kalkulaciji ostanka trenera, ali zanimljivo je pitanje što se očekuje u prvenstvu. Najlakše bi bilo reći "trener mora sve dobiti". Na sve pobjede se uvijek ide, ali neće to biti jednostavno, a još manje lagano. Četiri utakmice nose 12 bodova, međutim, tko može kazati da će Hajduk sigurno dobiti Goricu i Osijek na Poljudu, te Lokomotivu i Belupo na gostovanjima. Bilježiti ta četiri susreta kao "zicere" u skupljanju bodova bilo bi prije svega podcjenjivanje suparnika.

Neugodna je serija pred Bijelima, ali ono što je Karoglanu imperativ dvije su domaće pobjede i najmanje jedna u gostima. S deset bodova, u koje je uključena pobjeda nad Osijekom, te prolaz u četvrtfinale Kupa, Karoglan bi svakako dao Jakobušiću povod za razmišljanje. Ne bi time postao nedodirljiv na klupi, niti bi definitivno dobio potvrdu nastavka mandata, ali s 10 od 12 i ulaskom među osam u Kupu ostvario bi rezultat za "četiri plus". Uspije li, pak, uzeti svih 12 bodova, uz Kup jasno, nema spora da bi eliminirao sve daljnje rasprave. Međutim, postoji i onaj "crni scenarij" po Karoglana, da uzme manje od 10 bodova, što bi njegove šanse za ostanak na klupi svelo na puku teoriju. Značilo bi to gotovo siguran oproštaj od ionako malih šansi Hajduka u borbi za naslov, ali i oproštaj Karoglana od ambicije vođenja Hajduka ove sezone.

Karoglan je dosad ostvario 14 od 18 bodova u prvenstvu. Statistika je bolja od igre, to je svima jasno. U šest utakmica imao je tek jedan "kiks", remi s Istrom na Poljudu. Remi u derbiju nije pogreška, ali s obzirom na sve dosad propušteno, ipak je izgubljena mogućnost stvaranja većeg pritiska na Dinamo. Karoglan je nedvojbeno pokazao da se može nositi sa zahtjevnom obvezom premda je na klupu došao "na mala vrata". Uz to, ima podršku Livaje i suigrača. Pritom je važno dodati kako je podigao intenzitet rada s obzirom da je osjetio da momčadi nedostaje moći za svih 90 minuta. Ali, uz sve navedeno, rezultat će biti presudan. I to rezultat na kraju jeseni, poslije utakmice s Belupom. Budemo li odgovor na pitanje znali već sljedećeg tjedna kako je najavio Karoglan, sigurno taj rasplet neće biti po želji 40-godišnjaka iz Zmijavaca.

Nije nebitno podvući da tri igrača Bijelih ulaze s po dva žuta kartona u ogled s Goricom, a prvo ime svakako je Marko Livaja, koji je još od prošle utakmice s Turopoljcima pod prijetnjom treće javne opomene. Pored Livaje dva žuta kartona skupili su Awaziem i Mlakar, koji također sutra trebaju pripaziti da ih utakmica s Goricom ne udalji od važnog dvoboja s Lokomotivom u nedjelju u Kranjčevićevoj. Inače, Lovre Kalinić trebao bi se među vratnicama ponovno naći u srijedu kontra Gorice. Vratar Hajduka zbog ozljede je izostao s dva posljednja prvenstvena dvoboja, međutim, jasno je da bi trebao biti spreman za Katar, a samim time treba se što prije vratiti u natjecateljski ritam. Osim kapetana nema drugih povratnika, odnosno, nema najave da bi se Nikola Kalinić i Anthony Kalik mogli vratiti u konkurenciju za sastav.

14 bodova od mogućih 18 osvojio je Karoglan u prvenstvu

HAJDUK U LIGI DO STANKE

26/10/22.

Hajduk - Gorica

30/10/22.

Lokomotiva - Hajduk

05/11/22.

Hajduk - Osijek

12/11/22.

Slaven Belupo - Hajduk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 00:42