ANTE CIZMIC Cropix
PRIPREMNA UTAKMICA

Mislav Karoglan upisao prvi poraz na klupi Hajduka, Auxerre slavio golom nekadašnje velike nade Milana

Hajduk je igrao bez Livaje, Nikole Kalinića, Lovre Kalinića, Eleza, Mlakara, Kalika i Čoline
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. prosinac 2022. 21:48

AUXERRE – HAJDUK 1:0 (Niang 30‘)

AUXERRE - Stadion Abbe Deschamps. Gledatelja 2305. Sudac: Ali Djedid (Francuska). Pomoćnici: Zacrani i Aube.

Auxerre (4-4-2): Costil – Zedadka (od 64. Raveloson), Jubal (od 78. Bain), Jeanvier (od 78.Joly), Mensah (od 78.Bernard) – Sinayoko (od 78.Percin), Toure, Sakhi, Autret (od 64. Hein) - Perrin (od 63. M‘Changama), Niang (od 64. Da Costa). TRENER: Christophe Pellissier.

Hajduk (4-3-1-2): Sentić (od 46. Lučić) – Mikanović (od 63. Lovrencsics), Awaziem (od 75. Borevković), Prpić (od 63. Simić), Melnjak - Grgić (od 46. Vuković), Fossati (od 75. Atanasov), Pukštas - Čubelić (od 81. Antunović) - Sahiti (od 81. Hrgović), Biuk (od 75. Vrcić). TRENER: Mislav Karoglan.


Na oproštaju od 2022. godine Hajduk je u kišnom i hladnom Auxerreu poražen u drugoj test utakmici zimskih priprema. Gledali smo u Francuskoj čvrsti dvoboj, nalik na prvenstveni, jer malo se prostora nudilo s obje strane, shodno tome bile su i rijetke prigode. Zato i nije bila golijada kao sa Schalkeom, taktički puno zahtjevnijom se pokazala utakmica u Auxerreu u kojoj je pobjednika presudio trenutak inspiracije iskusnog golgetera, nekadašnje nade Milana, M‘Baye Nianga. Prvi je ovo poraz Karoglana otkada je sjeo na klupu Hajduka u 15 utakmica, ipak bezazleni, u test dvoboju.

Hajduk je stigao bez Livaje, Nikole Kalinića, Filipa Krovinovića, Lovre Kalinića, Eleza, Mlakara, Kalika i Čoline u kadru i s velikim problemima pri samom dolasku u Auxerreu. Zrakoplov kojim su u srijedu ujutro trebali krenuti prema Francuskoj vratio se na polaznu točku zbog kvara, pa su Bijeli čekali do 14,30 kada su tek poletjeli iz splitske zračne luke. U Auxerreu su tako stigli neposredno prije utakmice, praktički direktno iz zrakoplova.

U prvih 15 minuta s obje strane smo vidjeli po jedan pokušaj koji je "mirisao" na ozbiljnu šansu. Domaćini su zaprijetili u 5. minuti kornera, ali udarac Nianga s 10-ak metara završio je pored vrata. Hajduk je uzvratio u 12. minuti kada je Pukštas odlično loptom pronašao Čubelića, ovaj vratio Grgiću čiji je pokušaj s 15 metara preko vrata prema prazne tribine. Nakon zatišja, uglavnom borbe za prevlast na sredini terena, Auxerre je poveo u 30. minuti.

Akcija kao iz udžbenika, ali mora se pritom reći da su hajdukovci su stajali daleko od igrača. Iz tri poteza domaćin je poveo, na desnom boku loptu je iz sredine primio Alžirac Zedadka, ne oklijevajući poslao je na šest metara gdje je M‘Baye Niang šutirao iz prve, desnom nogom u lijevi donji kut Sentićeve mreže – 1:0.

Hajduk se pokušao brzo vratiti u utakmicu, imao je Čubelić dobru prigodu, ali njegov lukavi udarac sa 17 metara u 33. minuti nije imao preciznosti. Ali, Čubelićeva prigoda je bila ništa u usporedbi što je Sahiti pripremio za Grgića u 45. minuti. Prošao je Sahiti kroz desnu stranu obrane Auxerrea, izbacio iz igre četvoricu suparničkih igrača, odigrao "dupli pas" pa onda povratnu poslao na tri metra, ali Grgić na drugoj vratnici nije uspio ugurati loptu u mrežu. Ispred Grgića ukazao se Mensah otklonivši opasnost.

Prije početka drugog dijela napravili su igrači obiju momčadi zajedničku fotografiju za uspomenu, a Karoglan je na poluvremenu napravio dvije zamjene, uveo Vukovića i pričuvnog vratara Lučića umjesto Grgića i Sentića. Umalo su Bijeli izjednačili u 59. minuti kada je vratar Costil pogrešno izbacio loptu, pogodio Sahitija na 30 metara iskosa, a Hajdukov napadač iz teške situacije odmah šutirao, ali daleko od praznih vrata. U 69. je Da Costa pobjegao po desnoj strani obrane Bijelih, međutim njegovu je povratnu loptu s peterca skinuo Awaziem. Lovrencsics je u 74. minuti šutirao iz pozicije centaršuta s desne strane, ali lopta je samo odsjela na gornjem dijelu mreže. Auxerre je preko Sakhija imao prigodu za potvrdu pobjede u 85. minuti, ali mlako je pucao s 12 metara, točno u ruke Lučića.

Dvije minute kasnije ljevicom je pokušao Jere Vrcić, s ruba šesnaesterca gađao je desni kut, ali nije prevario Costila. Bijeli su inače finiš dvoboja dočekali s nizom juniora, a ukupno je devet promjena u drugom dijelu napravio Karoglan ponudivši prigodu svim igračima koje je doveo u Auxerre. Cijelu utakmicu odradili su samo Melnjak i Pukštas među Bijelima.

Za Auxerre je ovo bila posljednja test utakmica prije nastavka prvenstva u srijedu kada na svom stadionu dočekuju Monacu. Hajdukovci će pak nakon povratka iz Auxerrea imati odmor do 27. prosinca kada će se ponovno vratiti na trening u Poljudu.

Izjave nakon utakmice

Emir Sahiti:

- Došli smo dva sata prije utakmice, teške su bile noge. Umor je bio prisutan, jer inače radimo naporno na pripremama. Imali smo prigoda, nažalost nismo ih iskoristili. Imamo dobrih mladih igrača, daju sve od sebe na treningu, nadam se da će ovako nastaviti, da imaju još veću minutažu za potvrdu kvalitete. Protiv Schalke smo odigrali dobru utakmicu, ali mora se priznati, bili smo svježiji.

Dario Melnjak:

- Vjerujem, zanimljivih 90 minuta. Uz taj negativan rezultat, puno je bilo pozitivnog. Falilo nam je mirnoće u završnici uz taj sav dug dan i dug put. Unatoč tim nedaćama dobro smo istrčali, međutim Auxerre je igrao generalku, a mi smo ipak u prvom dijelu priprema. Taktički zahtjevbna utakmica u kojoj je domaćin diktirao ritam, a mi smo dobro parirali, uz dvije-tri njihove šanse. Bilo je lijepo i u Auxerreu čuti naše navijače, sretni blagdani svima.

Goran Karoglan, pomoćni trener:

- Čestitke domaćinu, ali falilo nam je dosta igrača, Nije nas ni putovanje pomazilo, došli smo iz aviona praktički na utakmicu. Ipak, odradili smo korektno za ovaj dio priprema. Nismo bili dobri napadački kao protiv Schalkea, ali tako to ide u ovoj fazi priprema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 12:59