Marko Mlinarić i Dražen Mužinić uz kadar s utakmice Hajduk - Dinamo

 FOTO: Cropix, ILUSTRACIJA: SN
Paralelni intervju

Mlinarić: Volio bih na derbiju doživjeti scenu iz Španjolske; Mužinić: Hajduk je u prednosti, evo i zašto

Derbi je i mora biti veliki praznik, ali sigurno neće riješiti pitanje osvajača naslova prvaka
Piše: Mladen Bariša i Zdravko ReićObjavljeno: 29. rujan 2023. 12:51

U zraku se već osjeća ozračje derbija. Sve ulaznice za nedjeljni dvoboj Hajduka i Dinama, imaju svoje vlasnike. Zbog "bliskosti" suparnika na tablici HNL-a i navijačke tenzije uoči predstojećeg sraza neuobičajeno su visoke. Ali, to je priča koja živi - stoljećima. Vjekovno suparništvo Hajduka i Dinama ovaj će nam put, kroz svoja promišljanja, približiti dvojica veznih igrača, ultimativni ljubimci Torcide, odnosno Bad Blue Boysa: Dražen Mužinić (rođen 25. siječnja 1953.) i Marko Mlinarić (1. rujna 1960.), legende su hrvatskog i jugoslavenskog nogometa. Osim za Hajduk i Dinamo, obojica su igrali i za reprezentaciju bivše države. Zanimljivo, iako "Frfa" i "Mlinka" pripadaju generacijama svojih klubova, koje su otvorile suparništvo na poljudskom stadionu, na osobnoj su se razini sučelili samo jednom: 6. rujna 1979. Bilo je 1-1.

1. Što očekujete od derbija?

MLINARIĆ: Ne znam koliko sam zahvalan sugovornik, jer derbi još uvijek doživljavam kao praznik nogometa, u kojemu bi trebali uživati svi sudionici, od igrača do navijača. Ne treba bježati od zdravog suparništva, koje će uvijek postojati među klubovima, neovisno o mjestu na prvenstvenoj tablici. No, na tribinama bih volio doživjeti scenu koju sam vidio u španjolskoj La Ligi, kada su dečko i cura zajedno gledali utakmicu u dresovima Real Sociedada i Athletic Bilbaa. Nažalost, češće nazočimo scenama mržnje i nasilja na stadionima. Ali, radi se o globalnom problemu. Nikada nisam dokučio tko tim mladim ljudima usađuje toliku mržnju i netrpeljivost. Sport je viteško nadmetanje. Mislim da danas nedostaje više uzajamnog poštovanja. Mi jesmo na terenu protivnici, ali nakon utakmice možemo zajedno otići na piće. Imate primjer Livaje i Petkovića, koji su u klupskim dresovima ljuti suparnici, ali na okupljanju reprezentacije i veliki prijatelji. Mislim da bi ponajprije igrači trebali generirati pozitivno ozračje uoči takvih utakmica. Obje momčadi izgledaju bolje u ofenzivnom segmentu. No, derbiji Dinama i Hajduka specifične su utakmice, u kojima je počesto vrlo teško predvidjeti zbivanja na terenu. Nerijetko utakmicu odlučuju detalji, koje prije susreta nitko nije niti spomenuo. Uz modernu tehnologiju, danas je nemoguće očekivati neka igračka ili taktička iznenađenja, svi imaju vrhunske pripreme za utakmicu, i svi su motivirani na najjače. Sjećam se svojih dvoboja s Hajdukom. Imao sam okršaje "face to face" s najvećim Hajdukovim zvijezdama - Gudeljem, Bakom Sliškovićem, Vulićem, Asanovićem... No, najviše su mi ostala u sjećanju nadmetanja s Dragom Ćelićem, koji u našim duelima nikada nije napravio nijedan prekršaj.

MUŽINIĆ: Predviđam da će to biti, kako se to u žargonu kaže, rovovska bitka, i to na sredini terena. Pretpostavljam da će obje momčadi imati sukladne sustave, po mojem uvjerenju i jednima i drugima je najvažnije ne izgubiti. Jer, ulog je velik, to su dvoboji u kojima bodovi vrijede dvostruko. Sveukupno može se očekivati vrlo oprezna igra, s dosta nadmudrivanja, ali bez rizika.

image

Marko Mlinarić

RONALD GORSIC/CROPIX

2. Koji su ključni dueli koji bi mogli odlučiti derbi?

MLINARIĆ: Osobno priželjkujem da čovjek odluke na Poljudu bude moj ljubimac - Martin Baturina. Iako je mlad, ima sve odlike vrhunske "desetke" - tehniku, šut, pregled igre, izlazak iz duela... U posljednje vrijeme ga "neće gol". Možda bi mogao probati i iz "slobodnjaka". Ali, teško je doći na red, kada su Petković i Bulat u velikoj formi...

MUŽINIĆ: Po meni će odluka pasti u duelima na distanci, znači ne u nekim izravnim dvobojima. Tu mislim na učinak dvojice glavnih igrača, kreatora i realizatora. S jedne strane Hajduk je, to je poznato, ovisi od sposobnosti Marka Livaje, dok Dinamo, istina u nešto manjoj mjeri, ali ipak prilično od učinka Bruna Petkovića. Također bi se trebala kao značajna pokazati uloga vratara – Lučića i Nevistića.

3. Koliko su klubovi danas jači ili slabiji u odnosu na derbi s početka prvenstva, s obzirom na odrađeni prijelazni rok?

MLINARIĆ: Kada momčad napuste Ivanušec, Šutalo i Livaković, to se mora osjetiti. Okolnosti su takve, jedni igrači odlaze, dolaze novi... Ali, nogomet će uvijek ostati najljepša igra na svijetu. Vidjeli ste neki dan kako je Zrinjski preokrenuo 0-3. U ovom bi izdanju HNL-a mogli doći na svoje svi oni koji vole neizvjesnost i dramatičnost. Tako će vjerojatno biti i ove nedjelje u Splitu. Naravno da bih kao dinamovac volio da pobijede "modri", ali stvarnost će nam donijeti - teren.

MUŽINIĆ: Teško mi je to procijeniti, oba kluba su dovela dosta igrača, pitanje je tko su pojačanja od tih prinova. Hajduk se bazirao na dovođenje iskusnih, šteta je za "bijele" da neki od njih, kao Žaper, njega posebno cijenim, te Uremović, i Trajkovski, nisu dugo bili u punom pogonu. Dinamo je izgubio tri temeljna igrača, reprezentativca, to je teško nadoknaditi. U redu, poznate kvalitete i značaj Ademija, zablistao je Gabrijel Vidović, preostali se tek trebaju dokazati.

image

Dražen Mužinić

ANTE CIZMIC/CROPIX

4. Je li Dinamo i dalje prejak ili je ovo potencijalno Hajdukova sezona?

MLINARIĆ: U odnosu na prethodne sezone, Hajduk se značajno digao u kvaliteti. Jest da su imali dva kiksa u nizu, ali imat će ih i druge momčadi. Ne treba u borbi za vrh tablice izostaviti ni momčadi Rijeke i Osijeka. Kada govorimo o pojedinačnoj kvaliteti, Dinamo je i dalje dominantan, ali očekuje nas izjednačeno prvenstvo.

MUŽINIĆ: Ovo su utakmice u kojima ne igra dojam, niti neka papirnata vrijednost igrača, takvi susreti su prilike da do izražaja dođe nadahnutost kako pojedinca tako i kolektiva. Hajduk će na svojem Poljudu uživati silnu podršku, pribojavam se toliku da bi mogli srljati, pa da im se to osveti. O da, vjerujem da je ovo naša sezona, uz napomenu da se Hajduku više ne bi smjeli dogoditi porazi protiv autsajdera.

5. Usporedba Ivana Leke i Sergeja Jakirovića?

MLINARIĆ: Uvijek sam vodio rasprave sa svojim dragim Ćirom - jesu li važniji igrači ili trener? Ćiro je, dakako, tvrdio da je trener najbitniji, dok je moje mišljenje da su igrači uvijek najvažniji. Igrači na terenu donose odluke, izvode slobodne udarce, jedanaesterce... OK, trener mora pripremiti cijelu momčad, ali ako krene loše, ne može promijeniti deset igrača. Mislim da trenutačno i Dinamo i Hajduk imaju utjecajne trenere. Leko radi odličan posao. Donio je Hajduku pobjedničko ozračje. On je to imao i kao igrač. I o treneru Dinama mogu reći sve najbolje. Sergej je momčadi donio mirnoću i samopouzdanje, ali i ogromnu energiju. Evidentno je stvorio kemiju u svlačionici. Njihov je utjecaj neosporno velik, ali u konačnici, sve će se odlučivati na terenu. Stoga ponavljam, igrači su najvažniji, jer o rezultatima prve momčadi ovisi funkcioniranje cijelog kluba.

MUŽINIĆ: Obojica su nesumnjivo stručnjaci visokog ranga, sa sličnim pogledima na igru, bolje kazati nadigravanje. Ipak Leko je iskusniji u odnosu na sve što je proživio. Postavljam dilemu, hoće li Leko ukrotiti svoju momčad da ne juriša i otvara protivniku mogućnosti kontre. Hajduk je u prednosti jer ipak ima vrijednost ona tri osvojena boda na Maksimiru. No, ne bih volio da Hajduk igra totalno ziheraški, na čekanje što će izvesti Livaja. Želio bih najprije osjetiti, pa i vidjeti kompaktnost i odlučnost kod naše, "bijele" momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 23:26