Petar Bočkaj ima priliku postati prvim asistentom lige

 GORAN MEHKEK Cropix
PET OTVORENIH PITANJA

Mogu li Dambrauskas i Hajduk nastaviti niz protiv Dinama? Petar Bočkaj ima i dodatni motiv da to spriječi

Veliki derbi Dinama i Hajduka će odgovoriti na pitanja koja vise u zraku uoči sudara na Maksimiru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. svibanj 2022. 12:01

Dinamo od 20 sati na Maksimiru dočekuje Hajduk u najvećem hrvatskom derbiju, a taj susret će ponuditi odgovor na neka zanimljiva pitanja. Bijeli na čelu s Valdasom Dambrauskasom žele nastaviti niz nepobjedivosti protiv Modrih ove sezone, a Petar Bočkaj ima priliku postati najboljim asistentom lige. Ovo je pet pitanja na koja će derbi dati odgovor...

1. HOĆE LI HAJDUK ZAVRŠITI SEZONU BEZ PRIMLJENOG GOLA OD DINAMA?

Otkad se Dinamo i Hajduk četiri puta u prvenstvu sastaju u istoj sezoni, nije se dogodilo da Modri ne zabiju niti jedna gol. Hoće li Hajduk sačuvati netaknutom mrežu? Za Bijele bi to bio dobar kraj, čak i da konačan rezultat bude 0:0 jer i s tim ishodom mogli bi se u pozitivnom ozračju spremati za finale Kupa. U tri ranija ogleda Hajduk ima dvije pobjede, a jednom je u Splitu završilo bez pobjednika. U Zagrebu su Bijeli slavili 2:0 u jednoj od prvih utakmica aktualnog trenera Dambrauskasa. Zabili su Livaja i Sahiti. U proljetna dva ogleda pod Poljudom prvi je završio 0:0, a u drugom je Nikola Kalinić donio pobjedu domaćinu 1:0. Dakle, Hajduk je u lovu na “čistu mrežu” s novim i starim prvakom, a Dinamo na zadatku da matira Bijele i tako spriječi da u trofejnoj sezoni ima jednu tako ružnu činjenicu da u četiri susreta nije svladao golmana Hajduka.

2. S KOLIKO ĆE POGODAKA MARKO LIVAJA ZAKLJUČITI PRVENSTVENU SEZONU?

Marko Livaja zabio je 27 golova i već s tim učinkom najbolji je strijelac Hajduka ikad u jednoj prvenstvenoj sezoni. U HNL-u je bilo i uspješnijih, ali samo dvojica su završili natjecanje s aureolom prvog golgetera Lige s više postignutih golova. Rekorder je i dalje Eduardo da Silva, koji je 2006./07. dao 34 pogotka, a još 1992./93. do brojke 29 stigao je Goran Vlaović. Obojica su igrali za Dinamo. Livaja se tako već probio na treće mjesto, a četvrti je Ilija Nestorovski, koji je 20015./16. zabio čak 25 za Inter iz Zaprešića. Može li Livaja ugroziti ili čak preskočiti Vlaovića veliko je pitanje. Ne samo zbog njegove igre nego i odluke Dambrauskasa o raspoređivanju snaga kako bi sačuvao neke igrače za finale Kupa. No, to je ionako bitno jedno statističarima, samo jedna crtica o sezoni koja je upravo na završetku.

3. MOŽE LI ANTE ČAČIĆ I TREĆI PUT S DINAMOM SVLADATI BIJELE?

Ante Čačić dvaput je vodio Dinamo protiv Hajduka i danas igra za svoj hat-trick. Na plavoj klupi bio je tijekom 2012. godine, a stjecajem okolnosti poklopilo se da nikad nije izašao s Modrima na splitski travnjak, da je obje utakmice imao na domaćem terenu. Slavio je preokretima, a u svakoj je imao dvostrukog strijelca – Krstanovića i Sammira! Hoće li i danas doživjeti takvog junaka? Prvo je 17. ožujka 2012. Dinamo slavio 2:1. Bijeli su vodili golom Ante Vukušića iz 14. minute, no u završnici, pogocima u 79. i 82. minuti Krstanović je donio trijumf Modrima. Drugi je gol bio iz jedanaesterca. Potom je 29. rujna rezultat bio 3:1, tada je Hajduk u vodstvo doveo Mijo Caktaš, a okrenuli su Sammir, Čop i ponovno Sammir, samo ovaj put s bijele točke. Može li deset godina kasnije biti jednak konačan ishod kad Čačić vodi Dinamo protiv Bijelih?

4. HOĆE LI PETAR BOČKAJ BITI NAJBOLJI ASISTENT PRVE HNL?

Nitko u najvišem rangu hrvatskog nogometa ne namješta toliko golova kao zagorski majstori u dresu Rijeka i Dinama. Robert Murić i Petar Bočkaj, stari prijatelji, tako su se našli u utrci za priznanje koje govori o klasi, kvaliteti igre, ali i nesebičnosti. Zagorec će rado pitati pajdaša: “Buš još jeden gemišt?, a jednako tako Murić i Bočkaj nude suigračima: “Bute još jeden gol?” Murić ima 11 asistencija i ovog je časa vodeći u HNL-u u toj kategoriji. Uoči zadnjeg kola Petar Bočkaj prijeti mu s 10, pa će u derbiju s Hajdukom Dinamov igrač morati biti baš nadahnut i “konobariti” prekovremeno, a njegovi kolege zabijati da bi eventualno skočio na vrh. Pritom ne ovisi samo o sebi nego i konkurentima jer još neki su im iza leđa. Pa kome će na kraju pripasti počast da servira bolje od svih drugih?

5. MOŽE LI VALDAS DAMBRAUSKAS PRODUŽITI SVOJ NIZ?

Otkako je trener Hajduka, Dambrauskas ima dvije pobjede i jedan remi u ogledima s Dinamom, bez primljenog pogotka. Ranije kao šef momčadi Gorice nije bio toliko uspješan jer izgubio je na gostovanju 3:2, ali je doma igrao 0:0. Tako u pet susreta s Modrima ima dvije pobjede, dva remija i jedan poraz uz razliku pogodaka 5:3. Od pet utakmica samo je jednu izgubio, a neodlučeno bi mu zacijelo i ovaj put bilo dovoljno dobro. Hoće li Dambrauskas popravi skor i produžiti niz na četiri susreta bez poraza ili će se priča malo promijeniti? Za Hajdukova trenera uvijek je bilo značajno kakve ima rezultate s Modrima, iako to ne mora biti presudno za njegov status u klubu. Sada sigurno neće biti… Druga tradicija koju će nastojati održati je da u Maksimiru njegova ekipa zabija najmanje dva gola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:55