Mišo Krstičević

 Božidar Vukičević/Cropix
INTERVJU: MIŠO KRSTIČEVIĆ

‘Morao bi biti kao Messi, ali dobar je samo za HNL. Favorit za naslov? Hajduk! Dinamo se provlači...‘

"Dinamo je izgubio nekadašnju kvalitetu, Hajduk ima puno starijih igrača, a Rijeka je u ekspanziji"
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. ožujak 2024. 19:15

Nekadašnji trener i igrač Hajduka, Mišo Krstičević, odličan je sugovornik za sve nogometne teme. Prošlog vikenda njegov je Jadran pobijedio Karlovac u trećeligaškom natjecanju, a Krstičević je uz to posebnu pozornost posvetio i jednom velikom derbiju.

- Gledao sam Liverpool i Manchester City. Radi Liverpoola prvenstveno. Obožavam njihov nogomet. City? Zvučat će pretenciozno, ali nisam ljubitelj njihove izvedbe - rekao je bivši trener Splićana.

Bijeli su prošle subote trijumfalno prošli kroz Veliku Goricu, naposlijetku su i promijenili trenera Gorice novom prvenstvenom pobjedom. Ali Hajduk je glavna tema, nećemo se Goricom baviti, pogotovo što je jedan igrač ponovno postao "vruća roba". Yassine Benrahou potvrdio je klasu za hrvatske travnjake.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Baš tako, prava konstatacija. Sigurno je da je plemenit igrača na visokoj razini. Nije kao Baka, da ne spominjem Juru Jerkovića, ali može donijeti tehničku kvalitetu ekipi, poslužiti u organizaciji igre. Ima sjajnu lijevu nogu, zabija golove, izvodi odlične prekide - nahvalio je Krstičević Hajdukovog Marokanca, ali je pritom i naglasio:

- Ima kvalitetu, ali ako gledam prema europskom Hajduku, mislim da da nije ta klasa. Za našu ligu je dobar, s njim se Hajduk može boriti za prvo mjesto, međutim ne vidim ga kao igrača za nešto više.

Objasnio je Krstičević i zašto ne vidi Benrahoua kao igrača za višu, europsku razinu.

- Igrao je već u Francuskoj i nije prošao u jačim klubovima. Premekan je, prelagan. Trebao bi biti kao Messi da prođe devet od 10 puta, da zabije 10-15 golova. Trebao bi biti drugi golgeter momčadi. Ali, to ne uspjeva.

image

Yassine Benrahou

GORAN MEHKEK Cropix

Godinu dana je Benrahou u Hajduku, prošlo je dugo vrijeme adaptacije,ali još uvijek najčešće ulazi s klupe.

- Imamo Sigura i Pukštasa koji su došli sa sjevernomaeričkog kontinenta pa su se brzo adaptirali. Iskusniji igrač bi trebao biti 10 puta spremniji i bolji od mlađih. Kada ti stariji igrač ulazi, izlazi, pojavljuje se na terenu po 10-15 minuta, pitanje je kakav motiv ima. Benrahou je sa 25 godina ipak dovoljno mlad, ali igrao bi prije u Francuskoj nego u Hajduku. Ali, u Francuskoj nije mogao, a ovdje je pokazao da je kvaliteta za HNL jer može napraviti višak jedan na jedan.

Pukštas uvijek odradi svoje

Benrahou je dosada pokazao kvalitetu, ali također je činjenica da nema učinka u najjačim utakmicama HNL-a.

- U tim susretima uglavnom se igra "ako nemaš kome, daj Livaji". Livaja ima snagu i moć za takve utakmice.

Spomenuli ste Sigura, kako ga vidite u momčadi Hajduka s obzirom da ima već i pretpoziv za A reprezentaciju?

- Pozitivno ga vidim, jer Sigur je igrač na kojeg se sa 20 godina možeš osloniti. Može igrati na više pozicija i to mu je veliki plus.

Pukštas je zabio u Velikoj Gorici, ali proljeće je u laganoj stagnaciji forme.

- Normalno je da igrač tih godina ima oscilacije. Nije realno očekivati da će stalno napredovati. Ali, Pukštas uvijek odradi svoje zadatke. Uz to, zabija golove. Pet je potpisao, a Benrahou samo dva iako je ofenzivniji, bliže protivničkim vratima od Pukštasa.

image

Rokas Pukštas

TOM DUBRAVEC/Cropix

Kako vidite utrku za naslovom prvaka između Rijeke, Hajduka i Dinama?

- Dinamo je izgubio nekadašnju kvalitetu, Hajduk ima puno starijih igrača, a Rijeka je u ekspanziji. Riječene jednostavno ide gol. Dobili su Hajduk iz dva prekida, pa Varaždin iz dva prekida. Kada te hoće, hoće te. Jesu li bolji od Hajduka i Dinama? Po mom sudu nisu. Hajduk i Dinamo imaju najveći potencijal, čak štoviše, Hajduk mi je i dalje prvi favorit za titulu.

Zašto Hajduk?

- Hajduk ima veće šanse od Dinama, jer Dinamo se konstantno muči. U redu, dobili su Belupo 5:2, međutim po igri nisam vidio dominaciju iz rezultata. Bog im je ove sezone često progledao kroz prste, jer njihova igra nije bila na razini prvaka. Hajduk je igrom ispred Dinama, a ne znam koliko će Rijeka trajati. Ekipa je mlada, a kada dođe "u gusto" pred kraj, onda ćemo vidjeti koliko su zaista spremni za naslov.

Koliko je Dinamu opterećenje igrati Europu uz obveze u prvenstvu i Kupu?

- Ogromno opterećenje! Onaj tko to nije prošao ne može shvatiti kako je pripremati momčad za ritam četvrtak-nedjelja ako nemaš široki kadar kvalitete. Imat će Dinamo uvijek motiv sa Rijekom i Hajdukom, ali neće sa ostalima, zato se često i muči u prvenstvu. Zbog novca i statusa važna im je utakmica sa PAOK-om, ali ne bih se zanosio da je prvi zagrebački susret bio najbolje izdanje Dinama. Bilo je i sreće, zato trebaju Modri biti oprezni u Solunu. Igranje europskih utakmica opterećenje je za Dinamo u ovom trenutku, u to nema sumnje. Možda će dobiti zamah pozitivne energije radi navijača i Zajeca, ali na igri bi trebali poraditi. Previše su se u HNL-u provlačili ove sezone i zato su za mene treći konkurent iza Hajduka i Rijeke. Zašto? Hajduk ima kvalitetu, Rijeka mladost i elanom, to su njihove prednosti.

O Kaliniću i Kleinheisleru

Mogu li zajedno Livaja i Kalinić?

- Kada su ga pustili prošlo ljeto rekao sam da je ogromna šteta za Hajduk i Kalinića. Naravno da mogu igrati zajedno, ali mora vezni red biti drukčije posložen, sa više trkača. Međutim, kada igraš kući, uz Livaju jedini gol- igrač je Kalinić. Trenirao sam ga još u juniorima, ima posebnu nogometnu inteligenciju. Ako je posložen u glavi, u njemu će Hajduk imati najveće pojačanje ovog proljeća. Perišić ? Drago mi je da je s Hajdukom, puno radi na svom oporavku i svaki je trener sretan da ga može imati u momčadi.

Što se događa sa Laszlom Kleinheislerom, zašto se ne može nametnuti u Hajduku?

- U Osijeku je igrao na razini, u Panathinaikosu gotovo ništa. Mađar ima udarac, dribling, ali ne pokazuje da je nivo igrača za prevagu. Znate, nije jednostavno, svi gledaju Kleinheisler kroz igre u Osijeku, ali težak je Hajdukov dres. Imaš pet kila na leđima čim ga obučeš. Možda Mađar bljesne, nešto odigra, ali zasada je korektan za HNL i ništa više.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. ožujak 2024 19:15