VOJKO BASIC Cropix
MOGUĆI FAKTOR

Može li Gattuso nekako iznenaditi Dinamo? Evo tko bi mogao biti ‘zec iz šešira‘ koji će šokirati Jakirovića

Pamtimo Biuka kao vrsnog driblera, koji zna rješavati situacije ‘jedan na jedan‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. rujan 2024. 06:24

Derbi je poslastica za trenere, poglavito za taktičare talijanske klasične škole, čiji bi i Gattuso trebao biti predstavnik. Kako Gattuso može iznenaditi Jakirovića, kakvu formaciju može posložiti za derbi intrigantno je pitanje s kojim se zabavljaju navijači, ali i stručnjaci. Jer, bez obzira što svaka utakmica vrijedi tri boda, priprema za derbi poseban je događaj...

Prvo je pitanje ima li Gattuso “zeca iz šešira”, igrača koji bi mogao napraviti pomutnju u suparničkim redovima. Takvu ulogu ovog puta mogao bi eventualno preuzeti Stipe Biuk, za kojeg se praktički ne zna u kakvoj je formi. Nije igrao službene utakmice ovog ljeta, nije zabio ni pogodak u aktualnoj kalendarskoj godini. Pamtimo Biuka kao vrsnog driblera, koji zna rješavati situacije “jedan na jedan” i ukoliko za Maksimir bude spreman pokazati barem dio svoje nekadašnje “magije”, mogao bi u njemu Gattuso tražiti “faktor iznenađenja”.

Svježa krv

Ali, s obzirom na dugu stanku, realnije je reći da bi Sanyang i Biuk mogli podijeliti minutažu na mjestu krilnog napadača. Gambijac i Solinjanin su “svježa krv” za derbi, ali vjerojatno ni sami ne znaju koliko u ovom trenutku mogu pružiti. Zato stoji konstatacija - možda sve iznenade.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

U taktičkom aspektu ne očekuju se velike promjene, dapače, Gattuso je vjeran sebi i svojim trenerskim postulatima. U potrazi za dobitnim receptom Gattuso će se sigurno poslužiti iskustvima prethodnika. Leko je prije nepunu godinu dana svladao Dinamo (1:0), a Karoglan je u prosincu 2023. uzeo bod u remiju bez golova. Ono što je zajedničko za oba dvoboja jest činjenica da je Hajduk igrao s jednom špicom i čvrstom sredinom formacije 4-5-1.

U oba dvoboja Dinamo je imao izraziti posjed, čak 66-34 je bio zapisan omjer na strani Modrih u splitskoj pobjedi, dok je zagrebački remi ostao na 58-42 u postotku kontrole lopte Zagrepčana. Razvidno je da su Leko i Karoglan koristili gotovo identične mehanizme u potrazi za pozitivnim rezultatom. Na kraju su obojica i dobili što su htjeli, pragmatičnim pristupom stigli su do željenog ishoda, a pritom je Lučić ostao čiste mreže.

Ne primiti pogodak uvijek je i Gattusov primarni cilj, poglavito u derbiju. Zato će čvrsta sredina s kvalitetnim defenzivnim angažmanom krilnih igrača biti osnova obrambenog bloka. Dinamo je prošle godine dvaput gubio od Hajduka, koji mu je prepustio posjed, stoga je i Gattusu jasno gdje je ključ susreta, gdje mora pojačati linije. U odnosu na prošlu sezonu Hajduk je bitno jači s Rakitićem u sredini, igračem koji je u klupskoj i reprezentativnoj karijeri prošao niz velikih, taktički zahtjevnih utakmica. Rakitić je taj koji u sredini može zadržati loptu, zajedno s Krovinovićem bitno usporiti Modre, ali morat će kompletna momčad odigrati defenzivni segment u plafonu vlastitih mogućnosti.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Dvoboj s Dinamom najveći je za Gattusa otkad je došao u Hajduk. U Splitu je pred tri mjeseca dočekan kao velika zvijezda upravo radi ovakvih utakmica, zbog derbija u kojima će pokazati trenersko znanje i klasu.

Najveća opasnost

Zatvoriti Dinamo s pokušajem da se preko krilnih napadača, te ulaskom Pukštasa i Kalika iz drugog plana, iznenadi Dinamo. Livaja je, dakako najveća opasnost, ali recentno pobjedničko iskustvo Bijelih jasno govori da su utakmice rješavali igrači (Pukštas, Sahiti) kojima je upravo čuvanje Livaje ostavljalo prostor. Gattuso među njima mora pronaći tog “zeca iz šešira” da bi očekivanu čvrstu defenzivu pretvorio u opasne, obećavajuće napade.

Derbi je idealna prigoda da Kalik pokaže puno više nego na krilu

Za Maksimir bi Gattuso mogao ciljano napraviti tek jednu malu kozmetičku promjenu, sredinu pojačati s Kalikom u ulozi polušpice. Pukštas kao osigurač na desnoj strani, spomenuti Biuk ili Sanyang na lijevoj, te Kalik iza Livaje kao ispomoć tandemu veznih Rakitić - Krovinović.

Kad je već australski Hrvat velika uzdanica Gattusa, koji se ne osvrće na kritike navijače glede njegovog postavljanja, derbi je idealna prigoda da Kalik, na njemu prikladnijoj poziciji, pokaže puno više nego na krilu. Uostalom, krila su pokrivena igračima kojima je to prirodna pozicija...

Dakle, u Zagrebu bismo mogli vidjeti Hajduk u formaciji 4-5-1 i ove startere: Lučić - Sigur, Uremović, Prpić (Šarlija), Diallo - Pukštas, Rakitić, Kalik, Krovinović, Biuk - Livaja. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 07:07