ANTE ČIZMIĆ/Cropix
NOVOSTI S POLJUDA

Može li prodaja Vuškovića zaustaviti odlazak dvojice igrača? Hajduku se ne smije ponoviti ‘slučaj Palaversa‘

Nikoličius je dosad donekle vukao zadovoljavajuće poteze za Hajduk, ali ne i u europskim okvirima
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. lipanj 2023. 08:52

Hajduk je uspješno zaključio sezonu, ali u sljedećoj ambicije su nemjerljivo veće. Zahtjevi navijača splitskog kluba traže napokon borbu za prvaka, i to "do posljednjeg daha", to jest zadnjeg kola, ali i da se i na europskoj sceni ostvare znatno bolji rezultati, u najmanju ruku plasman u grupno natjecanje Konferencijske lige.

Temelji za takve zadatke su postavljeni: drugi put uzastopno osvojen je Kup Hrvatske, "bijeli" su prvenstvo zaključili na drugom mjestu, a trener Ivan Leko, koji je preuzeo vodstvo od početka godine, stabilizirao je momčad (14 utakmica, 10 pobjeda, tri neriješene, jedan poraz).

Tercet polaže završni ispit

Tercet vodstva Hajduka, i to predsjednik Lukša Jakobušić, sportski direktor Mindaugas Nikoličius i trener Ivan Leko, svaki na svoj način, polažu završni ispit. No, nisu svi u jednakoj poziciji, jer trener Leko ipak zavisi od sposobnosti tandema Jakobušić&Nikoličius, to jest od pitanja kompletiranja igračkog kadra. I to ne prinovama, nego pojačanjima. Trener je izveo pravi korak, sportski direktor polukorak, predsjednik je dosad ispunio očekivanja, ali sada treba izvesti onaj završni "touch". Drugim riječima, Leko je proveo selekciju igračkog kadra, otišao je kvartet kojem su istekli ugovori (Subašić, Simić, Lovrencsics, Fossati), te tandem s formulom posudbe (Borevković, Anello), ostalo je visjeti pitanje što će biti s Nikolom Kalinićem te Grgićem i Kalikom, dok će u najskorije vrijeme biti riješen ostanak Chidozieja Awaziema. Nigerijac je položio maturski ispit, došao je iz Boaviste kao igrač Porta, uz mogućnost otkupa za dva milijuna eura, dok bi ga Hajduk preuzeo navodno za milijun eura.

image

Jan Mlakar

TOM DUBRAVEC/Cropix

I tu je odlučujuća uloga Jakobušića, koji će vrlo vjerojatnom prodajom Vuškovića osigurati prihod od najmanje desetak milijuna eura, a realizacija tog transfera značila bi, ne samo ostanak Awaziema, već bi najvjerojatnije zaustavila prodaje Emira Sahitija i Jana Mlakara. Jakobušić je uhvaćen na počasnoj tribini PSG-a, prigodom utakmice pariškog kluba protiv Clermonta (2-3), vjerojatno je znao ili barem mogao pretpostaviti da će biti uslikan kada se našao uz slavnog tenisača Novaka Đokovića. Tu je moguće nedostajao lik superagenta Pinija Zahavija, koji je navodno menadžer Vuškovića, ali Izraelac se ne voli eksponirati u javnosti.

image

Emir Sahiti

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Jal pojedinaca

Kod transfera Vuškovića javljaju se neke kombinacije prema kojima bi ga PSG kupio, pa ga ostavio da jednu, možda i dvije godine prikuplja iskustvo u matičnom klubu. Međutim, pitanje je koliko bi takva kombinacija donijela dobra, jer se kao negativno pokazalo s Antom Palaversom, tada tretiranog kao supertalent. Naime, Palaversa je u zimskom roku 2019. potpisao petogodišnji ugovor za Manchester City (prema Transfermarktu za 6,5 milijuna eura), ostavljen je na Poljudu, ali je u najblažu ruku, doživio maltretiranje tadašnjeg trenera "bijelih" Siniše Oreščanina, koji ga nije valjano tretirao, nego mu je pretpostavljao Darka Nejašmića, kao budući projekt kluba. Tu je bilo i jala pojedinih prvotimaca iz kadra od 36 igrača, među kojima je bilo onih koji se nisu mogli prodati, pa ni darovati.

Transfer Vuškovića značio bi angažman Awaziema, ali i još barem dvojice igrača prema želji Leke. I tu je bitna uloga sportskog direktora, Nikoličius je dosad donekle vukao zadovoljavajuće poteze za aktualni Hajduk, ali ne i za momčad europskog formata, barem u Konferencijskoj ligi.

Linker
24. travanj 2024 13:29