BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
SVE JE BOLJI

Može li Rakitić ponoviti Modrića na Maksimiru? Evo što je legendarni Vatreni natuknuo svojim prijateljima...

Livaja igra u životnoj formi, ali očekuje se da i Rakitić pokaže svoje šuterske sposobnosti...
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 11. rujan 2024. 22:03

Navijači Hajduka, poznato je, s velikim guštom i neskrivenim nadama u pozitivan rezultat dolaze u Zagreb. Te nade usmjerene su u prvom redu na račun Marka Livaje, u njegove zaista magične sposobnosti, pogotovo otkako je pod trenerom Gennarom Gattusom popravio svoju fizičku spremu.

Računica je jasna, Dinamo je favorit i doslovno ima imperativ osvajanja tri boda, jer odigrati u derbiju neriješeno, makar se to dogodilo protiv Hajduka, poslije onog remija na Rujevici značiti će za "modre" gubitak vrijednih bodova. Stoga se može pretpostaviti da će momčad Sergeja Jakirovića sve svoje snage baciti u ofanzivu, što opet znači da će se otvarati prostori za kontre Hajduka.

U posljednje vrijeme, otkako je krenulo prvenstvo Dinamo je na Maksimiru ostvario tri pobjede s gol razlikom 10:1, pa kada se doda i pobjeda godine protiv Qarabaga (3-0), vidi se silni napadački potencijal -modrih". Zato je prvo pitanje, mogu li "bijeli" u obrambenoj fazi parirati Brunu Petkoviću i njegovim kompanjonima. Na tih šest utakmica prednjačio je svojim golovima Sandro Kulenović s ukupno sedam zgoditaka uz napomenu da su protivničke mreže tresli još šestorica (Hoxha i Ristovski po dva puta, te Špikić, Theophile, Gabriel i Pjaca).

Neke nove reprize

Prošle sezone 17. prosinca 2023. "bijeli" su došli na Maksimir s jedinom idejom da se obrane, da sačuvaju svoju mrežu čistom i u tome su uspjeli. Domaćini su apsolutno dominirali, uputili su deset udaraca (svega jedan u okvir vrata), pa se Hajduk ipak provukao, ostao neporažen. No, sada je potpuno druga kompozicija "modrih", tako da je teško očekivati reprizu njihove jalove igre. A to znači da Hajduk eventualno do pozitivnog rezultata može doći jedino u slučaju da Livaja ili netko drugi uspije postići gol(ove).

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Ono prije par dana kada je Luka Modrić svojim maestralnom izvedbom slobodnog udarca donio Hrvatskoj pobjedu i tri boda protiv Poljske, mnogi su pobornici Hajduka zamislili kako bi Livaja, pa i Ivan Rakitić mogli na slični način prisiliti Nevistića na kapitulaciju. Preduvjet je da se dođe u takvu poziciju, da se "bijeli" izbore za barem jedan slobodni udarac.

Spreman za derbi

I dok Livaja igra u životnoj formi dotle se očekuje da i Rakitić pokaže svoje šuterske sposobnosti i da možda postigne prvijenac za Hajduk.

- Osjećam se mnogo bolje, spremnije - rekao je Rakitić, koji je do sada zabilježio osam nastupa za splitsku momčad (šest puta u startnoj postavi, prosječno na terenu 65 minuta). On je u krugu svojih prijatelja iskazao optimizam, to jest vjeru da Hajduk može biti znatno opasniji u napadu.

Raketa je zaista veliko pojačanje za Hajduka, njegove igre su za "bijele" značajna dobit u distribuciji lopte, posebno u okretanju strana i otvaranju mogućnosti da bočni igrači - s desne strane Hrgović svojim preciznim centaršutevima (dvije asistencije za Livaju), a s lijeve možda Dario Melnjak svojim prodorima - unesu nemir u obranu Dinama. A to bi se moglo dogoditi, opet pretpostavka, pod cijenu da se Rakitić postavi bliže Livaji.

Pitanje je kako će trener Hajduka postaviti igru, vjerojatno je i on svjestan da njegova momčad neće nekom beton obranom doći do željenog pozitivnog rezultata…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 22:04