Napad Dinamo vs Hajduk

 CROPIX, SN ILUSTRACIJA
USUSRET DERBIJU

Na Maksimiru nas čeka pravi napadački derbi, legenda tvrdi: ‘Malu prednost ipak bih dao Hajdukovom tandemu‘

‘Uvijek su napadači u fokusu, ne samo u derbijima. Od napadača se očekuje najviše‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. veljača 2023. 15:44

U osjetno boljem ozračju od Hajduka, nedjeljni derbi u Maksimiru (15 sati) čekaju Dinamovi nogometaši. Golemih osam bodova prednosti ispred Splićana (i utakmica manje), te spoznaja da se momčad lagano diže u formi, jamstvo su dobroga raspoloženja u plavoj svlačionici. Zagrepčani su sigurno ostvarenom pobjedom u Varaždinu (3:1) "kupili" mir uoči derbija, nakon kojega mogu mnogo dobiti, a vrlo malo izgubiti...

Dinamu, naime, pobjeda gotovo jamči osvajanje naslova, odgovara mu i remi, kojim bi zadržao bodovnu razliku ispred Hajduka. No, teško je vjerovati da će trener Ante Čačić kalkulirati i igrati na bod, to jednostavno nije u Dinamovu načinu razmišljanja, posebno ne kad igra u svom Maksimiru. S druge, pak, strane, Hajduku za kakav-takav povratak u borbu za naslov odgovara samo pobjeda, stoga možemo očekivati obostrano otvoreni i napadački orijentirani nogomet u derbiju.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Hoće li treneri utakmicu početi s najzvučnijim tandemima napadača, hoće li Plave predvoditi Petković i Drmić, a Bijele Livaja i Kalinić? Na taj upit odgovore znaju samo Čačić i Leko, a bivši sjajni napadač, Robert Špehar, kaže:

- Vjerujem da ćemo gledati pravi, napadački derbi, obje momčadi imaju kvalitetne igrače u vrhu napada. Dinamo ima komotnu situaciju, opipljivu bodovnu prednost ispred Hajduka i može si priuštiti igru s dvije "špice", s tandemom Petković – Drmić, pogotovo kad se igra u Maksimiru. Vidjeli smo i u Varaždinu kako je Petković dobro raspoložen i željan igre. Iako nije posve spreman, imao je nekoliko sjajnih poteza i asistenciju. A Drmić je drukčiji profil igrača, traži prostor i otvara se, želi loptu u dubinu, ide okomito prema vratima i smatram da su Petković i Drmić idealan napadački dvojac – kaže Špehar i nastavlja:

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Nadam se da će i u sastavu Hajduka od prve minute biti Livaja i Kalinić, njih se dvojica također odlično nadopunjuju. Kalinić se vratio nakon zdravstvenih problema i kvalitetom sigurno može pridonijeti svojoj momčadi. Osim što je sjajan strijelac, Livaja je taj igrač koji ima potez odluke, zna asistirati, poput Petkovića, dok je Kalinić kao i Drmić, traži loptu u prostor. Iako ne vjerujem da će u Maksimiru od početka u sastavu biti i Livaja i Kalinić, smatram da bi taj tandem trebao igrati zajedno od prve minute. Ne samo u derbiju, nego na svakoj utakmici HNL-a, oni su najveća Hajdukova snaga i dokazana kvaliteta, igrači koji rade razliku i donose bodove. Uostalom, i utakmicu protiv Gorice, u kojoj je Hajduk opet bio ispod svoje razine, odlučili su baš Livaja i Kalinić svojim zgodicima.

Bude li tako, budu li obje momčadi igrale sa spomenutim napadačkim tandemima, kojem biste dvojcu dali prednost?

- Kad bismo gledali samo te napadačke parove, dao bih blagu prednost Hajdukovu tandemu. Iako su i Petković i Drmić odlični igrači, iako su i jedni i drugi iskusni i dokazani napadači, ipak je mala kvalitativna razlika na strani Livaje i Kalinića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Očekujete li da će napadački tandemi presuditi pobjednika?

- Uvijek su napadači u fokusu, ne samo u derbijima. Od napadača se očekuje najviše, očekuju se golovi, dobra igra, asistencije... Ali, napadači ne mogu sami iznijeti utakmicu, o nastupu cjelokupne momčadi ovisi i učinak napadača. Sve počinje od čvrste obrane i dobre organizacije igre u sredini travnjaka, momčad mora dobro odgovoriti na sve zahtjeve u svim dijelovima utakmice, kako u napadačkom, tako i u obrambenom dijelu igre. Napadači su načelno zaduženi za pogotke, oni donose onaj neophodni začin dobroj momčadskoj igri, ali moraju odraditi i onaj obvezni, taktički dio u defenzivi. Jer, cijela momčad mora biti disciplinirana i odgovorna u svakom trenutku dvoboja, nitko si u današnjem nogometu ne može dopustiti da ne odrađuje i obrambene zadaće.

Kako procjenjujete izglede Dinama i Hajduka u nedjeljnom derbiju?

- Dinamo je, u svakom pogledu, u prednosti. Bodovna mu razlika daje psihološku sigurnost, ima kvalitetnije igrače, veću širinu na klupi. A Hajduku, očito je, treba vremena da novi trener realizira svoje ideje onako kako želi, igrači još nisu "ukopčali" što Leko želi. Hajduk ne izgleda dobro u nastavku prvenstva, nitko na Poljudu ne može biti zadovoljan igrom Splićana. I stoga je Dinamo veliki favorit u nedjelju - smatra Špehar.

Statistika napadačkih tandema Dinama i Hajduka

BRUNO PETKOVIĆ – u drugom dijelu prvenstva odigrao je tri prvenstvene utakmice, ni jednom nije počeo, na terenu je bio ukupno 116 minuta, nije postigao pogodak, imao je jednu asistenciju. Odigrao je i 90 minuta u kupu i jednom je asistirao

- ove sezone postiže pogodak u prosjeku svake 124 minute

JOSIP DRMIĆ – u drugom dijelu prvenstva odigrao je pet utakmica, samo je jednom bio na travnjaku svih 90 minuta, postigao je jedan pogodak. U kupu je odigrao 45 minuta i bio je dvostruki strijelac

- ove sezone postiže pogodak u prosjeku svakih 240 minuta

MARKO LIVAJA – u drugom dijelu prvenstva, odigrao je pet utakmica, postigao je četiri pogotka i jednom je asistirao

- ove sezone postiže pogodak u prosjeku svakih 126 minuta

NIKOLA KALINIĆ – u drugom dijelu prvenstva nastupio je na pet utakmica, ni jednom nije počeo, ukupno je na travnjaku bio 86 minuta. Jednom je bio strijelac, jednom asistent

- ove sezone postiže pogodak u prosjeku svakih 67 minuta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 07:55