Emir Sahiti slavi sa suigračima

 PAUN PAUNOVIC Cropix
NOVOSTI S PRIPREMA HAJDUKA

Na meti njemačkog velikana: Sahiti stiže, ali neće igrati protiv kluba koji bi ga želio odvesti iz Hajduka?

Splitski nogometaši spremaju se u Bad Waltersdorfu za novu izazovnu sezonu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. lipanj 2022. 16:24

Kako je Bijelima u Austriji pitaju se navijači, ali i šira javnost, koja ima malo informacija o tome što se radi na pripremama u Bad Waltersdorfu. Nema novinara s hajdukovcima na istoku Austrije, stoga sve vijesti stižu preko klupske press-službe.

Bijeli uživaju na idealnoj temperaturi od 18 Celzija. Kiša je padala u utorak u Bad Waltersdorfu, što zvuči nestvarno iz splitske perspektive, gdje se grad "kuha" na 30 i više stupnjeva. Sljedećih dana očekuje se identično vrijeme, "miks" kiše i sunčanog vremena, u kojem temperature neće prelaziti 27-28 Celzija, ali neće se ni spuštati ispod 16 stupnjeva. Za ljetne pripreme bolje jednostavno ne može...

Trenira se dvaput dnevno i, što je još važnije, nema ozlijeđenih. Idila je u Austriji, Bijeli imaju dva terena na raspolaganju, a udaljeni su na desetak minuta vožnje autobusom. Taman da se hajdukovci spuste sa svog brežuljka do sjajno pripremljenih travnjaka. Radi se uglavnom s loptom, ali ima i "suhih" vježbanja s utezima na austrijskim travnjacima.

Četiri su utakmice Bijelima na rasporedu u Austriji, s tim da su tri susreta planirana u poslijepodnevnim satima, a zadnja utakmica s mađarskom Kisvardom u 10.00 sati ujutro. Svi dvoboji bit će izravno prenošeni na Hajduk Digitalu. U subotu, 25. lipnja, prva je pripremna utakmica Bijelih i to protiv rumunjskog prvaka CFR Cluja, a za pretpostaviti je da će Toni Borevković, stoper Vitorije Guimaraes, koji je ovog tjedna stigao na posudbu u Hajduk, tom prigodom i debitirati za Bijele. Borevković trenira s Bijelima od samog dolaska na pripreme u Austriju, a pritom nije izgubio puno s početka pripremnog razdoblja. Kompletna momčad počela je s treninzima prije osam dana, ali početak je u Splitu posvećen liječničkim pregledima, raznim medicinskim testovima i jasno je da nije ni ostatak ekipe u nekoj prednosti s viškom treninga u odnosu na Borevkovića.

image

Emir Sahiti

TOM DUBRAVEC Cropix

Druga pripremna utakmica na rasporedu je 29. lipnja kada Bijeli igraju s njemačkim Hamburgerom svog negdašnjeg igrača Marija Vuškovića. Ali, po svemu sudeći neće HSV biti samo dom za Vuškovića jer Emir Sahiti je također na meti njemačkog velikana. Bundesligaš iz druge lige zainteresiran je za Sahitija, ali transfer još nije u zadnjoj fazi realizacije. Sahiti se nakon odmora u Španjolskoj u petak priključuje pripremama Hajduka u Austriji. Zbog nastupa za reprezentaciju Kosova dobio je dodatne dane odmora i kreće od početka osam dana kasnije od ostatka momčadi.

Hoće li nastupiti protiv HSV-a legitimno je pitanje, ali i logičan bi odgovor bio da preskoči dvije startne utakmice pripremnog razdoblja. Uostalom, HSV ga ne treba gledati u pripremnom dvoboju, o Sahitiju sve znaju iz natjecateljskih utakmica prošle sezone jer interes za 23-godišnjim krilnim napadačem iskazali su i prije nego li su došli do kvalifikacija za prvoligaško društvo. Nisu jedini, ali su bez premca najkonkretniji. Ali, već smo najavili da će ovo biti ljeto Emira Sahitija, igrača koji je najviše napredovao protekle sezone na Poljudu. Prije godinu dana se vratio iz Šibenika, a danas je već na pragu Hamburga. Rad se isplatio, trud se vraća s dividendom 23-godišnjem reprezentativcu Kosova.

image

Emir Sahiti

NIKSA STIPANICEV Cropix

Zanimljiva je priča i 17-godišnji stoper Anel Zulić, igrač Radomlja, koji je na mala vrata, potiho, stigao na pripreme Bijelih. Kao da se nije dovoljno ozbiljno shvatio njegov nastup za Hajduk početkom svibnja u humanitarnoj utakmici sa Šahtarom na Poljudu, pa je mladi stoper morao i dolaskom na pripreme potvrditi nesumnjivi potencijal. Prošlog je ljeta iz Domžala preselio u Radomlje, gdje je već sa 17 godina upisao seniorski nastup i to upravo protiv svog bivšeg kluba Domžala. Zulić je podrijetlom iz Ključa u BiH, ali rođen je u Ljubljani, gdje je u Olimpiji i započeo trenirati nogomet. Međutim, već s 14 godina je preselio u Domžale.

- Najbolja je omladinska škola u Domžalama - otkrili su nam ljudi koji vode brigu o Zuliću.

Nakon tri godine u Domžalama prihvatio je poziv iz obližnjeg Radomlja, preselivši u klub s kojim je na koncu 2021. Hajduk potpisao suradnju. Upravo je u sklopu te suradnje Zulić došao do bijelog dresa na pripremama. Odradit će dva tjedna u Austriji s Hajdukom i potom će se vidjeti kuda će krenuti karijera zanimljivog stopera. Jer, sa 193 centimetra i lijevom nogom kao primarnom u nogometnom segmentu Zulić je jako interesantan i to ne samo Hajduku jer postoji i zanimanje Cagliarija, koji je također prepoznao potencijal igrača koji je prošle sezone upisao četiri nastupa u prvoligaškoj konkurenciji za Radomlje, debitiravši i za U-18 nogometnu reprezentaciju Slovenije. Cagliari je već htio dovesti Zulića i proslijediti ga u svoju Primaveru, međutim, mladi stope očito želi napredovati kroz seniorski nogomet. S Radomljem ima ugovor do ljeta 2024. godine, a nakon priprema u Austriji znat će se i njegova relacija s Hajdukom. Nije slučajno da je za Bijele igrao prijateljsku utakmicu i potom otišao na dvotjedne pripreme kao jedini igrač koji nije iz kadra splitskog kluba.

POPIS ZA PRIPREME

Lovre Kalinić, Danijel Subašić, Karlo Sentić, Ivan Perić, Gergo Lovrencsics, Dino Mikanović, Josip Elez, Stefan Simić, Kristian Dimitrov, Toni Borevković, Dominik Prpić, Mateo Jurić-Petrašilo, Anel Zulić, Dario Melnjak, David Čolina, Elvis Letaj, Filip Krovinović, Lukas Grgić, Josip Vuković, Marco Fossati, Ivan Krolo, Ivan Ćubelić, Jani Atanasov, Roko Brajković, Samuel Eduok, Stipe Biuk, Alexander Kačaniklić, Emir Sahiti, Dimitrios Diamantakos, Ivan Šarić, Marin Ljubičić, Jan Mlakar, Nikola Kalinić i Marko Livaja.

ČETIRI UTAKMICE

CFR Cluj - 25. lipnja

Hamburger SV - 29. lipnja

Gent - 1. srpnja

Kisvarda - 2. srpnja

13 dana provest će Hajdukovi nogometaši u Austriji

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:01