Gennaro Gattuso

 VOJKO BASIC Cropix
STIŽU NOVI POTRESI?

Na Poljudu bi svi odahnuli da Gattuso sam ode, i to već nakon Dinama! Kalinić? Imao je jasnu, ali naivnu ideju

Tko god da preuzme funkciju sportskog direktora jasno je da će imati glavnu zadaću ‘ne stvaraj valove‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. rujan 2024. 06:44

Nikola Kalinić je bivši. Iznenađenje? Isključivo u "tajmingu", ali očito je netrpeljivost bila toliko velika da čelnici kluba više nisu mogli čekati. Tri dana prije derbija nikako nije vrijeme za promjenu prvog čovjeka struke jer Kalinićeva smjena neće dodatno motivirati ni trenera, ni igrače. Totalni promašaj, ali s druge strane što nas uopće više može začuditi u upravljanju Hajdukom u posljednjih pet mjeseci.

Kalinić definitivno nije bio čovjek koji bi se uklopio u današnji Hajduk. Čovjek koji je živio za Hajduk, ali nikako od Hajduka. Na Poljud nije došao zbog plaće, došao je s jasnom, međutim, pokazalo se, i posve naivnom idejom o kreiranju jake momčadi koja će napasti naslov prvaka. Naivnom, budući da je predsjednik Bilić na svibanjskoj promociji obećao svom novom sportskom direktoru povećanje proračuna, koje se u konačnici pokazalo samo praznom pričom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Može se Kaliniću spočitati da nije imao iskustva za sportskog direktora, ali ne može mu se reći da nije posložio kvalitetnu viziju. Imao je jasan plan kako stvoriti snažnu ekipu na ključnim pozicijama. Može se pritom debatirati i o angažmanu Gattusa. Je li preskup, je li trener koji može donijeti trofej? Sve su to legitimna pitanja koja idu uz izbore sportskog direktora. Ali, Kalinić i čelnici kluba, predsjednik i Nadzorni odbor, a koji je preuzeo operativno vođenje, evidentno su bili dva potpuno različita svijeta. Niti po idejama, niti po nogometnom znanju nisu u istoj kategoriji. Gledajući s male vremenske distance, Kalinićeva najveća pogreška je što sam nije otišao kad je osjetio da mu se sprema otkaz, ali lako je nakon "utakmice" komentirati...

Gattuso je sljedeći?

I što sad, kakav će nam plan predočiti predsjednik Bilić kad sljedeći tjedan imenuje Kalinićeva nasljednika? Tko god da preuzme funkciju sportskog direktora jasno je da će imati glavnu zadaću "ne stvaraj valove". Doći će u trenutku kad je mercato zaključen, a do sljedećeg su četiri mjeseca. Pritom će raditi s trenerom koji nije njegov izbor. Gattuso bi stoga mogao biti - sljedeći.

U Hajduk je došao na Kalinićev nagovor, uz bivšeg sportskog direktora se jasno i čvrsto vezao, a sad čeka novog čovjeka struke. Zato bi na Poljudu svi odahnuli da Gattuso sam ode. Ne odmah, ali već nakon derbija u Maksimiru. Otkaz mu neće potpisati jer u takvom scenariju morali bi milijunski ugovor isplatiti do kraja, do ljeta 2026. godine. Definitivno otkaz nije opcija jer nedostatak novca usmjerio je i odlazak tvrdoglavog Kalinića s Poljuda. Zato će njegov nasljednik morati biti poslušan, biti pažljiviji u rijetkim medijskim istupima i, nadasve, biti kooperativan sa čelnicima kluba. Ne zahtijevati previše, uzeti svoju plaću i raditi prema najavljenoj sportskoj strategiji razvoja što se pažljivo priprema u poljudskim kancelarijama. Ne miriše na dobro, a kamoli na titulu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 06:47