VOJKO BASIC Cropix
POGLED UNAPRIJED

Na Poljudu nije sve tako crno: Ako se na vrijeme povuku pravi potezi, Hajduk bi mogao biti jak u novoj sezoni

U normalnim okolnostima, baš u ovom razdoblju imperativno bi se moralo krojiti igrački kadar za budućnost
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 18. travanj 2024. 17:57

Tisuće navijača Hajduka slijepo su vjerovale da će njihovi "bijeli", baš u 31. kolu prvenstva, krenuti u nezadrživi juriš na titulu prvaka, to jest da će u ovih šest preostalih kola, do kraja sezone nizati pobjede, i na kraju u Kranjčevićoj protiv Lokomotive trijumfalno proslaviti šampionski naslov. Uostalom, tako su nadobudni komentatori prognozirali, pa je tako najavljena pomama za ulaznicama/pretplatama za završni slavljenički čin.

Zadržati treće mjesto

Međutim, splitska momčad je ne samo zapela, nego i naoko neobjašnjivo potonula, potpuno se zagubila, pa je odjednom pitanje koliko će bodova, umjesto svih 18, osvojiti privremeni trener Jure Ivanković sa svojim igračima.

Sva je sreća da Hajduk drži sigurno treće mjesto, što s jedne strane garantira razlika od deset, odnosno jedanaest bodova u odnosu na Osijek i Lokomotivu, a s druge strane, tim klubovima predstoje zaista teški zadaci, uz međusobni susret u Opus areni, također i dueli protiv vodećih klubova, Rijeke i Dinama.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ono kada je Tomislav Ivić s objektivno moćnim Hajdukom u proljeće 1980. doživio seriju od pet uzastopnih poraza, ipak su se Dražen Mužinić i njegovi suigrači u preostalih pet kola donekle trgnuli, osvojili sedam od deset mogućih bodova, ali kao petoplasirani ipak nisu stekli pravo nastupa na europskoj sceni. I to prvi put otkako su "bijeli" na nju zakoračili ujesen 1967.

Otkako je Hrvatske, splitski klub je od 1992. svake sezone stjecao pravo igranja u jednom od tri europska kupa, sada mu je osigurano mjesto u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu (od drugog kola, 25. srpnja i 1. kolovoza).

Zato je važno iskoristiti završnicu prvenstva, tih šest preostalih utakmica, kako bi se što bolje pripremili za sljedeće prvenstvo i europsko natjecanje.

U prošlom razdoblju, od nastavka prvenstva u siječnju protiv Rijeke u Splitu, Hajdukova momčad nijednom nije igrala u najboljem sastavu, "bijeli" su imali serije ozljeda, i to ne samo ključnih prvotimaca, nego i onih koji su tretirani kao ansambl-igrači.

Ali kada se proanalizira aktualni kadar, može se zaključiti da će budući trener biti u stanju startati u nove sezonske izazove s prilično jakim sastavom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Pritom je bitno da u sljedećem razdoblju aktualni v. d. trenera Jure Ivanković zaista na pravi način obavi selekciju, kako je to najavio:

- Važno je vidjeti tko je od ovih igrača spreman maksimalno se staviti za Hajduka, tko želi produžiti svoj boravak na Poljudu - rekao je na predstavljanju.

Krucijalno razdoblje

Već se zna da će se tandem na posudbi Josip Brekalo i Laszlo Kleinheisler vratiti u Fiorentinu, odnosno Panathinaikos, također da petorici na ljeto istječu ugovori (N. Kalinić, Odjidja Ofoe, Mikanović, Dolček, Čuić), vrlo vjerojatno će još nekima biti ponuđen raskid ugovora, ali svejedno bi se moglo računati da će u novu sezonu Hajduk startati sa sastavom sposobnim za utrku za prvaka. Primjerice: Lučić - Sigur, Šarlija, Uremović, Melnjak - Žaper, Krovinović - Sahiti, Pukštas, Perišić - Livaja. Ipak je moguće da dođe do odlaska Perišića, zatim Sahitija, koji žudi za transferom, te dvojice mladih, Sigura i Pukštasa, pa bi se u tom slučaju definitivno raspršili snovi o potentnoj postavi Hajduka.

I tu je kobna obezglavljenost vodstva Hajduka, to jest predsjednika, sportskog direktora i trenera… U normalnim okolnostima, baš u ovom razdoblju imperativno bi se moralo krojiti igrački kadar za budućnost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:17