Stadion Poljud

 HRVOJE POLAN/AFP/Profimedia
RASPLAMSAT ĆE POLEMIKE

Na Poljudu se gradi novi stadion, ali osjetno manjeg kapaciteta?! Pogledajte zdanje koje bi poslužilo kao ideja

Aktualnom je stadionu, kojeg je pregazilo vrijeme, nužna promjena krova, betonske konstrukcije...
Piše: Frane Vulas, Slobodna DalmacijaObjavljeno: 01. travanj 2023. 11:21

Obnova Poljuda čini se (pre)skup ‘sport‘ i vrlo ozbiljno se razmišlja o izgradnji novog stadiona na istom mjestu kapaciteta 22 tisuće gledatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Već neko vrijeme traju razgovori i rade se planovi o budućnosti stadiona na Poljudu. Još se čeka prezentacija planova i mogućnosti obnove postojećeg stadiona ili pak potencijalne izgradnje novoga, na istoj ili drugoj lokaciji. Međutim, poljudska ljepotica je već zašla duboko u peto desetljeće života, uskoro će proslaviti 44. rođendan i općenito pamti mnogo bolje dane. U računicama oko obnove Poljuda i na to svakako treba računati.

U 2021. godini baratalo se cifrom od 148 milijuna kuna za obnovu Poljuda, cca 20 milijuna eura. A lani iznosom od čak 400 milijuna kuna, odnosno nešto više od 53 milijuna eura. Naravno, nisu u pitanju obnove istog obujma, jednako opsežni radovi. Stoga su sve glasniji pozivi da se umjesto obnove Poljuda ipak ide u skuplji, ali dugoročno sigurno isplativiji zahvat izgradnje novog stadiona.

Sportski objekt izgrađen za potrebe održavanja Mediteranskih igara 1979. godine, koji je tada bio ispred svog vremena, sada treba mnogo više od ‘faceliftinga‘. Stadionu je neophodna promjena krova, betonske konstrukcije, obnova armature, potencijalno treba ukopavati tribine ako se iste šire i na tartan stazu odnosno zato da gledatelji budu bliže travnjaku... pa se često čini da je možda i lakše krenuti od nule. Generalno je svakako stadion već pojelo, pregazilo vrijeme.

image
PPI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Sadašnji Poljud uopće nema sky boxeve za navijače dubljeg džepa što je već odavno nekakav standard, limitirani su komercijalni sadržaji na samom stadionu jer nisu u ono vrijeme ni bili predviđeni, oni izvan njega su neadekvatni aktualnim potrebama, uz to stadion ima i ograničeni broj parking mjesta... Mnogo više bi se na tom prostoru moglo napraviti ako se ide u izgradnju novog stadiona, a što je opet predmet rasprava i kompliciranih procedura jer je Poljud zaštićeno kulturno dobro. A najveća prepreka je kao i uvijek novac.

Kako doznajemo jedna od najintrigantnijih opcija je da se na mjestu postojećeg stadiona izgradi novi. Lajtmotiv odnosno ideja prema kojoj bi se išlo je jedan od stadiona u Budimpešti, relativno novi stadion Ferencvaroša sponzorskog naziva Groupama Arena kapaciteta 22 tisuće gledatelja. Taj stadion otvoren je još 2014. godine i tada je prema službenim brojkama koštao 46,7 milijuna eura. Naravno, cijene su u međuvremenu otišle u nebo, sada bi mnogo više koštao, ali veliki trošak najčešće je onaj samog zemljišta.

image

Groupama Arena

ATTILA KISBENEDEK/AFP/PROFIMEDIA

Tribine stadiona Ferencvaroša su odmah uz travnjak, dakle dobilo bi se još na domaćinskoj atmosferi. Stadion impresivno izgleda uz upaljenu rasvjetu u bojama kluba. Zamislite stadion u bojama Hajduka.

image

Groupama Arena

DOMINIK BAKEš/CNC/PROFIMEDIA

Naravno, ovakav potencijalni scenarij rasplamsat će polemiku oko smanjivanja kapaciteta Poljuda sa sadašnjih cca 35 tisuća gledatelja na samo 22 tisuće. Jasno, stvar je troškova odnosno ukupne isplativosti. Veći stadion donosi i mnogo veće troškove izgradnje, a treba gledati i na troškove budućeg održavanja tog zdanja koji rastu sukladno veličini objekta. Različita su gledišta o tome koliko gradu pod Marjanom treba stadionu na kojem igraju Hajduk te ponekad reprezentacija Hrvatske, s obzirom da tek nekoliko puta godišnje bude doista posve pun. Opet, s druge strane u ovom slučaju bi se radilo o osjetno manjem kapacitetu stadiona od dosadašnjeg na Poljudu.

Na kraju samo napomenimo kako su ovaj tekst kolege iz Slobodne Dalmacije objavile kao prvotravanjsku šalu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 22:04