VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
VAŽNA KARIKA

Najopasniji igrač Hajduka nakon Marka Livaje: ‘Ostanemo li ponizni, doći će ono što svi jako želimo‘

Slovenski reprezentativac drugi je strijelac Hajduka ove jeseni
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. prosinac 2021. 19:04

Ponovno je Jan Mlakar stigao na druženje s novinarima. Razlog je jasan, dva pogotka Lokomotivi dovele su Slovenca do šest pogodaka ove jeseni u HNL-u. Dovoljno da ga obasjaju svjetla medijske pozornice kao drugog strijelca Bijelih u prvenstvu. Zanimljivo, sve zgoditke postigao je na gostovanjima i shodno tome, čeka se prvi Mlakarov pogodak na Poljudu.

- Uvijek je želja ista, ali ne brinem se, znam da će sve doći na svoje mjesto. Bilo bi mi drago da zabijem pogodak i na Poljudu, ali kada postignem zgoditak, bit će to u važnom trenutku - poručio je 23-godišnji Mlakar.

Dojam je da nema boljeg trenutka za premijerni poljudski zgoditak od dvoboja s Osijekom, ali neka Mlakar sam odlučuje kada će zabiti prvi zgoditak.

- Bitna utakmica, zadnja ove godine. S pobjedom možemo puno dobiti, a u slučaju poraza puno izgubiti. Međutim, ne treba razmišljati o kalkulacijama, treba se samo fokusirati na našu igru.

Nitko kao Livaja

Jeste li u svlačionici razgovarali o utakmici s Lokomotivom, o dva izgubljena boda koja ste po igri zaslužili?

- Bili smo ljuti. Više na sebe, na način na koji smo ispustili te bodove. Nismo previše pričali o tome, jer znamo da ne možemo više ništa napraviti. Znamo gdje smo pogriješili i zato moramo ići dalje, gledati prema naprijed.

Šest je pogodaka postigao u Hajduku ove jeseni, a četiri prošle godine u isto vrijeme u Mariboru. Znači, napreduje Mlakar, bolji je nego prošle sezone, a liga je ipak neusporedivo jača.

- Kada razmišljam kako mi ide u Hajduku, sjetim se ovog razdoblja u Mariboru. Nije mi išlo sve po planu, ali na kraju sam došao do prvog strijelca lige. Zato i u Hajduku gledam s optimizmom na nastavak sezone. Ništa nije gotovo, uvijek moraš biti pozitivnog stava i na kraju se gleda što si napravio. Na kraju se podvlači crta.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Po statistici u posljednjim utakmicama reklo bi se da je Mlakar u Hajduku našao “klub po mjeri”. Napadački orijentiranu momčad. Jer, u zadnjih šest susreta Hajduk je postigao 20 golova.

- Imam osjećaj da se lako dođe do prilika, moramo samo to nastaviti, jer imamo kvalitetu cijele momčadi, Moramo biti skromni, ponizni, i golovi će doći.

Prvi igrač momčadi nedvojbeno je Marko Livaja. Jeste li u karijeri kroz igranje u Italiji, Engleskoj i Sloveniji imali nekog suigrača sličnih karakteristika?

- Ne, nitko nije bio kao Livaja. Fascinira njegova igra, kako sve s lakoćom radi.

Rasteretili ste Livaju u golgeterskom aspektu.

- Cilj nam je da smo svi opasni naprijed, to i trener zna. Ako ćemo igrati samo na jednog igrača lakše je protivniku pokriti, lakše nas je pročitati. Drago mi je da nije samo Livaja, da smo svi raspoloženi. Netko zabije, netko asistira, ali momčad mora igrati.

Osijek je pravi primjer momčadskog pristupa, jesu li Osječani najjača momčad lige?

Momčadski pristup

- Imaju kvalitetu, znaju na koji način doći do bodova. Ne umiru u ljepoti igre, kompaktni su, znaju što im je cilj. Igraju na rezultat i očito je da imaju dobar recept. Treba imati respekt prema njima i ući utakmicu sa 100 %, ali u isto vrijeme moramo igrati naš nogomet. Pojedinac Osijeka? Ne bih se fokusirao na pojedince. Ni kod nas ni kod njih ne bih gledao jednog igrača. Momčadski pristup je bitniji za nedjelju.

Koga vidite kao najvećeg konkurenta Hajduku u borbi za prvo mjesto?

- Sve tri momčadi su ozbiljni konkurenti. Pritom je jasno da Dinamo mora biti prvi vrhu, jer je najiskusniji. Prošli su i na proljeće u Europi, što puno govori o njihovoj momčadi.

Ali, bitno se podigao i Hajduk s novim trenerom. Što je Dambrauskas donio momčadi?

Rožman i Paulo Sousa

- Teško je pitanje. Evidentno je da trener zna izvući maksimum, jer puno je natjecanja i na treningu. Uvijek traži više, analizira što možemo još napraviti. Očito je da nam odgovara ovaj način igre.

Koji je trener ostavio najdublji trag u vašoj karijeri prije Hajduka?

- Svidio mi se rad Simona Rožmana, ali imao sam dosta dobrih trenera počevši od Paula Souse s kojim sam ušao u seniorski nogomet.

Ali, što bi rekli optimisti, najbolje tek dolazi za Jana Mlakara koji je s Hajdukom otvorio novo poglavlje karijere.

- Hajduk je priča za sebe. Ne mogu Hajduk uspoređivati s klubovima gdje sam ranije igrao.

Venezia, Fiorentina, Wigan, QPR i Maribor su klubovi u kojima je igrao seniorski nogomet, jer za Brighton nije nastupao iako je imao ugovor s Galebovima. Za kraj i novogodišnja želja po isteku 2021.

- Da ostanemo ponizni, nastavimo raditi i na kraju će doći ono što svi želimo.

Suigrači me stalno pitaju imam li koju ulaznicu viška

Osjećate li atmosferu koja se stvorila pred ovu utakmicu, taj neuobičajeno veliki interes navijača za nedjeljni ogled?

- Priča se malo o tome, ali više se osjeti samo ozračje. Drago nam je zbog velikog zanimanja navijača, dat ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo dobro igrati. Da će navijači uživati. Iz Slovenije dolaze moji prijatelji, osobno nisam pod velikim pritiskom za ulaznice, ali suigrači me stalno pitaju imam li koju ulaznicu viška.

Nema spora da će ambijent u susretu s Osijekom biti za dugo pamćenje, a koji je do sada bio najbolji ambijent u kojem ste igrali?

- Kod mene je sve vezano za Poljud, čak i kada ne igram za Hajduk. Kada sam ušao za Sloveniju na Poljudu protiv Hrvatske, to je bila utakmica koju ću po ambijentu pamtiti cijeli život. Svidjelo mi se ozračje već prije utakmice kada sam vidio da cijeli stadion pjeva, da se uživa na tribinama. Kada sam ušao dobio sam pljesak, a priznajem, nisam to očekivao. Prekrasna je bila atmosfera.

Najviše mi odgovara igrati 'devetku', ali mogu i na krilu

Kako ocjenjujete svoju prvu polusezonu u Hajduku?

- Uvijek je moglo bolje, ali i lošije. U zadnje vrijeme, prije nekoliko utakmica dok sam imao ozljedu, bio sam još u fazi adaptacije. Sada se dobro osjećam i mentalno i fizički. Ali, ima tu još mjesta za napredak.

Koja vam je najbolja pozicija, centralni napadač ili krilni igrač?

- Tu sam da pomognem ekipi, na treneru je da odluči gdje ću igrati. Najviše mi odgovara na poziciji "devetke", ali dokazao sam da mogu igrati i na krilu.

Akcije za golove očito uigravate, a vidjelo se i protiv Lokomotive da imate sjajan osjećaj za pogodak.

- Uigravamo akcije, a pritom uvijek želim ispratiti sve do kraja. Vjerojatno suparnici ne očekuju da će netko biti na drugoj vratnici, a to je dobra prilika. Teško je objasniti zašto je tako, ali prirodno mi dođe da se nađem tamo gdje dolazi lopta. Sve izgleda jednostavno kada ste blizu protivničkih vrata, ali treba se naći na pravom mjestu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 17:59