VOJKO BASIC Cropix
KOMADIĆ POVIJESTI

Najslavnija hajdučka uzrečica nastala - greškom?! ‘To je najstariji transparent na području bivše Jugoslavije‘

Poznata rečenica Hajdukovih navijača nastala je modifikacijom poruke navijača milanskog Intera
Piše: SNObjavljeno: 01. svibanj 2023. 09:10

Dok su na terenu mreže mirovale, navijači su priredili sjajan dekor na tribinama Poljuda, a posebno upečatljive bile su koreografije. Dalmatinski portal objasnio je pozadinu priče o transparentu domaćih navijača.

Torcida je na početku utakmice izvjesila veliki transparent na kojemu je pisalo "Hajduk živi vječno",a iznad je zasjala velika slika navijača Borislava Jelovića Uše, koji je prvi napravio transparent s tom porukom, a prvi put je istaknut na dvoboju protiv Bordeauxa 1982. godine. Na zidu njegove sobe visjela je fotografija navijača milanskog Intera, o kojoj su s njim raspravljala još dva torcidaša, Vele Baković i Tonći Prlac Prle, a na njoj je pisalo "Inter vinci per noi", što u prijevodu znači "Inter, pobijedi za nas".

No, veliki Hajdukov navijač to je preveo kao "Inter živi vječno", a ta je uzrečica brzo bila modificirana i nastala je poznata rečenica navijačkog puka splitskog kluba.

- Transparent je nastao tako da su splitska dica, tadašnja avangarda navijačkog pokreta u Jugoslaviji, ista ona mladost koja je pokrenula Torcidu godinu prije, ukrala na Gripama zastave Jugoslavije i Socijalističke Republike Hrvatske koje su visjele na jarbolima ispred dvorane. Ušo je iskidao zastave pa od crvenog i plavog platna sašio transparent, a od bijelog materijala slova koja su stvorila legendarnu parolu. Danas je to najstariji sačuvani transparent na području bivše Jugoslavije, a vjerojatno i šire - rekao je Tonći Prlac Prle, a taj su transparent 2016. predali mlađim navijačima Hajduka.

Linker
13. travanj 2024 14:44