DUJE KLARIC Cropix
DEMONSTRACIJA MOĆI

Najstariji i najmlađi su pogurali Hajduk na sami vrh, ali jedan je igrač napokon priznat od Torcide

Splićani na dvotjednu pauzu u SuperSport HNL odlaze s vodeće pozicije na tablici
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. listopad 2024. 07:23

Hajduk je novi lider prvenstva, Poljud je euforično pozdravio Bijele nakon nove uvjerljive pobjede. Kroz dvotjednu stanku do sredine listopada Splićani žive život prvoplasirane momčad SHNL-a.

Serija pozitivnih rezultata očekivano je nastavljena u susretu sa Šibenikom. Lagano, lepršavo i bez stresa slavio je Hajduk u dominantnoj izvedbi u ozračju raspjevanog Poljuda. Najbližeg prvoligaškog susjeda već nakon 20 minuta otvorili su najstariji i najmlađi među Bijelima. Rakitić sa 36 na leđima proslavio je prvijenac, a Durdov dva mjeseca prije 17. rođendana ima već tri zgoditka ove sezone. Nakon brzinskih 2:0 utakmica je dobila prepoznatljive pobjedničke konture i dalje je bilo samo pitanje koliko će slabašni Šibenik inkasirati pogodaka do kraja dvoboja.

Da ne bismo imali "uspavanku" pobrinuli su se Kalik i Livaja, prvi strijelac SHNL-a sa sedam pogodaka. Dugo će prvu listopadsku nedjelju 2024. pamtiti Rakitić, ali još duže i Kalik. Slavni veznjak po prvom pogotku, budući da je je već navikao na ovacije s poljudskih tribina. Ali, hrvatski Australac Anthony Kalik nije dosad doživio "standing ovation" prilično ispunjenog stadiona s više od 20.000 posjetitelja. Ustali su i pozdravili Kalika pri izlasku s travnjaka. Toliko osporavanog igrača kojeg tako silno obožava Gattuso, ali od susreta sa Šibenikom i Kalik postaje ljubimac navijača. Bila je to večer kad je Hajdukova publika priznala Kalika i dala mu puno pravo "građanstva" među prvotimcima vrijednih respekta.

Splićani su feštali, a Šibenčani se mogu nadati da će u svojim "toplo-hladnim" izdanjima ipak biti dovoljno daleko od zone sumraka. Uzalud su se gosti motivirajuće zagrlili ispred svoje klupe slušajući završne upute trenera Carevića neposredno prije početka utakmice. Istina, bilo je lijepo vidjeti kako cijela momčad diše kao jedan, ali već dvije minute poslije nepovratno je kapitulirala njihova taktička zamisao.

Nakon manje od 20 minuta imali su dva pogotka zaostatka, da bi Carević poslije pola sata morao mijenjati i koncepciju. Ozljedom Perića prešao je na sustav 4-3-1-2, sa svježim Gržanom na desnom bekom tražio je mogućnosti ugroziti Bijele. Međutim, nije pomoglo. Gattuso je ipak potvrđeni "doktor obrane". Hajduk je i ovaj put zatvorio sve prilaze Lučiću, u posljednjih pet susreta Bijeli su primili tek jedan pogodak. Mrežu Splićana zatresla je samo Gorica, a Šibenik se priključio Osijeku, Dinamu i Rijeci, koji nisu pronašli način kako zabiti Hajduku.

Gattusa pritom u pobjedi nad Šibenikom može radovati i činjenica da su u četiri pogotka kreacijom i realizacijom sudjelovala osmorica igrača. Po četiri strijelca i asistenta momčadski naglašenog Hajduka, lidera prvenstva!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. listopad 2024 07:23