TOM DUBRAVEC Cropix
TEŠKA SITUACIJA

Nakon 19 godina Hajduk je na početku!? Ako Bilić riješi ovaj problem treba ga nominirati za Nobelovu nagradu

Poprilično je razvidno da je Hajduk uoči nove sezone u ozbiljnim problemima
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. svibanj 2024. 14:32

Većina je europskih nogometnih liga zaključila natjecateljsku sezonu. Sada su na redu mediji, koji na lokalnoj, ali i globalnoj razini, dijele razne Oskare za postignuća u protekloj sezoni. No, u svijetu filma, osim Oscara, postoje i nepopularne nagrade Razzie (Golden Raspberry Awards), koje se dodjeljuju za najlošija, razočaravajuća ostvarenja.

Respektabilan je popis dobitnika Zlatne maline. Mnoge će vjerojatno iznenaditi da su nagrade za najgora ostvarenja pripale i nekima od najvećih uglednika u povijesti sedme umjetnosti: poput Marlona Branda, Laurencea Oliviera, Al Pacina, Charltona Hestona, Toma Hanksa, Leonarda DiCaprija, Kevina Costnera, Mela Gibsona, Bena Afflecka, Jona Voighta... Ili glumica poput Faye Dunaway, Halle Berry, Lise Minelli, Nicole Kidman, Kim Basinger... Nagradu Zlatna malina za cjelokupni opus, odnosno životno djelo, dobio je bivši američki predsjednik Ronald Regan.

Vjerojatno se mnogi pitaju – zašto u sportu, napose nogometu, nema nagrada poput Zlatnih malina? Razlog je posve razvidan: u nogometu je vrlo tanka, ponekad gotovo i neprimjetna razlika između Oskara i Malina. Ponekad i unutar samo jedne utakmice...

Eklatantan smo primjer doživjeli prošlog vikenda, na završetku engleske sezone, u finalnom srazu FA Cupa, između dva Manchestera. Prije utakmice, klub s Old Trafforda bio je nominiran za najviše Malina, gotovo u svakoj kategoriji – za najgori klub (u srazmjeru na ulaganja i kvalitetu momčadi); najveće razočaranje sezone – Marcus Rashford (zbog loše sezone nije niti među engleskim kandidatima za Euro); najproblematičnije ulaganje (United je za Højlunda "iskrcao" impresivnih 73,9 milijuna eura), menadžera sezone (Erik ten Hag)...

image
JUSTIN TALLIS Afp

Šanse Uniteda u srazu na Wembleyu najizravnije je ilustrirala ponuda bookmakera: za pobjedu Cityja bez primljenog gola koeficijent je iznosio – 2,3! Sve je bilo na strani Cityja – impresivna igra, kojom su u završnici sezone trijumfalno osvojili Premiership, ogromno samopouzdanje svakog pojedinca i karizmatičnost trenera Guardiole. Pa ipak, pokal namijenjen pobjedniku FA Cupa, uzela je osmoplasirana momčad engleske lige. Praktički, sve su negativne Unitedove nominacije u samo 90 minuta – izgubile na snazi. Sezona je spašena u posljednjoj epizodi, čak bi i Ten Hag mogao "preživjeti"...

Posve inverznoj situaciji svjedočili smo u HNL-u. Splitski je Hajduk ušao u 2024. s uvjerenjem – "to je ta godina", s nominacijama za sve relevantne Oskare. Samo nekoliko mjeseci kasnije, iako "živi vječno", Hajduk je najozbiljniji kandidat da, poput Regana, dobije Malinu – za životno djelo. Obrazloženje je jednostavno: i poslije 19 godina splitski je klub – na početku!? Vjerojatno u najlošijoj situaciji nakon povijesne 2005.

Dva i pol mjeseca prije početka nove sezone momčad Hajduka još ne zna ime trenera. Novi sportski direktor Nikola Kalinić posjeduje želju provođenja reformi u poljudskoj svlačionici, ali ne i način na koji će to izvesti. Novi predsjednik kluba Ivan Bilić, zvanjem je ekonomist. Uz američku diplomu ima i poduzetničko iskustvo kao financijski savjetnik. S obzirom na delikatnost poljudske ekonomske situacije, Bilić je na pravom mjestu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Njegova zamisao revizije financijskog sustava nije toliko originalna, koliko je teško provediva. Naime, poljudska vlada nastoji održati istu financijsku razinu proračuna (oko 32 milijuna eura), ali uz reviziju (čitaj – smanjivanje) igračkih ugovora. Neprijeporno, novi će ugovori (s umanjenim iznosima) igračima omogućiti raskid suradnje i odlazak s Poljuda – bez odštete. Spomenuta će opcija biti posebno zanimljiva igračima Hajduka, za koje postoji interes drugih klubova.

U stanju posvemašnje nesigurnosti, kada je posve nejasno – tko odlazi, bit će vrlo izazovno sportskom direktoru raditi na – ulaznim transferima. Poglavito u situaciji kada se još ne zna niti tko će voditi (za sada imaginarnu) skupinu igrača. No, nekako sve ide prema soluciji da bi prošlosezonski finalisti juniorske Lige prvaka mogli dobiti priliku.

Tijekom 2023. Hajduk je na plaće igrača potrošio nešto manje od 12 milijuna eura. Dovođenjem novih igrača u siječnju 2024. ova se stavka ponešto "digla", poput kvasca. Istovremeno, više od 18 milijuna uloženo je u plaće zaposlenika kluba. Trenutačni dug od 12,5 milijuna eura djelomično bi trebao biti saniran jednom financijskom tranšom Tottenhama (za transfer Vuškovića), u visini 5,5 milijuna eura.

Iz svega navedenog poprilično je razvidno da je Hajduk uoči nove sezone u ozbiljnim problemima, ponajviše ekonomskog predznaka. Čak i za financijskog eksperta, kakvim je Ivan Bilić predstavljen na predsjedničkoj inauguraciji, ovo je nesvakidašnji izazov. Ako čovjek posloži poljudske financije trebalo bi ga nominirati za neku ozbiljnu nagradu. Primjerice, za Nobela iz ekonomije!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 03:02