VOJKO BASIC Cropix
KRIZA ODNOSA NA POLJUDU

Nakon Kalinićeva istupa u najtežoj poziciji je Hajdukov ‘mađioničar‘, a jasno je i tko neće biti smijenjen

Predsjednik nema čovjeka za sportski segment, pod kontrolom ne drži ni svlačionicu ni trenera
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. rujan 2024. 16:47

Baš kako se i očekivalo, Nikola Kalinić ostao je vjeran sebi. Nikoga nije poštedio, dapače, na vidjelo je iznio i detalje koji nisu uobičajeni. Ali, takav je Kalinić, bez dlake na jeziku. Neće nakon pressice u hotelu Ambasador biti jednostavan život na Poljudu svima koji su sudjelovali u njegovoj smjeni.

Sve što je izrekao Kalinić izbacio je da bi olakšao dušu nakon višemjesečne akumulacije frustracija. Netko će mu zamjeriti na preciznim fragmentima iz unutarnjeg klupskog života, ali Kalinić je smatrao da je doživio preveliko poniženje i opstrukciju u radu, stoga je reagirao impulzivno i sve podatke dostavio javnosti. Time je inicirao niz pitanja o tome kako uistinu funkcionira Hajduk i što se sve događa iza zatvorenih vrata koja je Kalinić znatiželjnicima prilično otvorio direktnim izjavama.

Na derbi Hajduk putuje bez sportskog direktora, s trenerom koji ne razgovara s predsjednikom, a pritom je izgubio Kalinića kao glavno i jedino uporište u klubu. Uz to, igrači su stigli do jasne spoznaje kako ih se predsjednik htio riješiti, a Nadzorni odbor je dobio ulogu kreatora svih zbivanja u klubu. Razgovara se o svemu osim o nogometu, a pritom je jednom čovjeku najteže. Svi ostali se mogu skriti, ali predsjednik Uprave je isturen.

Nakon Kalinićeva istupa u daleko najtežoj poziciji je predsjednik Bilić. Frustraciju smjene, a prethodno i rada u uvjetima blokade ideja, Kalinić je pretočio u priču o tri mjeseca teškog suživota na Poljudu. Izjave bivšeg sportskog direktora o Bilićevom stavu prema Livaji, Lovri Kaliniću, Elezu... i još nekolicini senatora povlače jasno pitanje može li predsjednik kluba nakon svega ući u svlačionicu i porazgovarati s igračima? Ima li taj kredibilitet nakon izrečenog? Jer, ako veze nisu popucale, onda su u najmanju ruku ozbiljno narušene. U pitanju nisu stranci ni mladi igrači, već najiskusniji nogometaši, uglavnom "hajdukovci od kolina".

image

Ivan Bilić

BRUNO KONJEVIC

Predsjednik nema čovjeka za sportski segment, pod kontrolom ne drži ni svlačionicu ni trenera, ali zato njega drži Nadzorni odbor. Ali, bez obzira na tu podršku, trebat će biti pravi mađioničar da bi se izvukao iz ove situacije, zalijepio sve pokidane odnose, a da ga pritom prati i rezultat.

Komična je situacija u kojoj se kad-tad morao naći potpuno neiskusni predsjednik Bilić. Je li ideju složio sam ili mu je netko sugerirao, ali plan je bio jasan. Trebalo je pronaći nogometno ime, čovjeka koji će voditi sportski dio priče i pritom prodajom igrača osigurati egzistenciju klubu. Ali, Bilić pritom nije vidio da Kalinić nije sportski direktor po njegovom "metru". Svojeglav, neovisan o klubu, a pritom nije donio milijune prodajama igrača kao što to nisu radili ni njegovi prethodnici na istoj poziciji. Predsjednik nije smatrao da mora donositi novce, sebi je dodijelio ulogu prenositelja vijesti do Nadzornog odbora, svojevrsnog glasnogovornika. Genijalni plan koji nije prošao i danas je Hajduk, kao što reče Kalinić, u situaciji da nema za dvije iduće plaće.

Ali što god da je Kalinić izrekao neće se promijeniti tijek zbivanja niti će se izazvati kadrovski potres u klubu. Nitko sam sebe neće smijeniti, a otpremnine se u slučaju otkaza neće odreći. Vučević i Kalinić su iznimke koje su to uradile. Zato kriza upravljanja postoji samo u očima javnosti, a ljudi koji vode klub i dalje su uvjereni da rade kvalitetno i s dobrom namjerom. Koliko su pritom sposobni manje im je važno, jer za njih nema krize upravljanja. Još ako Gattuso napravi pozitivan rezultat u petak u Maksimiru, sve ide svojim tokom. Ali, u protivnom otvorit će se puno pitanja, pogotovo o predsjedniku Biliću.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 17:40