Mario Vušković u dresu Hajduka

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
OGLASILI SE S POLJUDA

Nakon šokantne vijesti reagirali i iz Hajduka, evo što su poručili Vuškoviću: ‘Cestom ponosa...‘

Mario Vušković je upravo iz Hajduka transferiran u redove HSV-a, a klub nije zaboravio svog igrača
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. ožujak 2023. 15:02

Nakon objave da je Mario Vušković kažnjen s dvije godine suspenzije u doping-aferi koja je potresla njemački, ali i hrvatski nogomet, oglasio se i HNK Hajduk.

- Cestom ponosa, čista srca i obraza... Mario, uz tebe smo - objavio je Hajduk na Facebooku uz nekoliko fotografija u Hajdukovu dresu.

Vušković je s nogometom počeo u RNK Splitu, a u Hajduk je stigao kao kapetan crvenih početkom 2016. godine. Za Majstora s mora debitirao je 18. kolovoza 2019. godine protiv Gorice s 17 godina, kod trenera Damira Burića. Mario je za Hajduk odigrao ukupno 48 službenih utakmica, a čak 44 puta je bio starter. Pri tom je postigao i tri pogotka kojima je pridodao dvije asistencije. Posljednju utakmicu za Hajduk odigrao je u srpnju 2021. godine kada su Bijeli na Poljudu svladali Šibenik. Krajem kolovoza te godine otišao je na dogodišnju posudbu u HSV, s obvezom plaćanja 1,2 milijuna eura, a pritom je otkupna cijena fiksirana na 3,5 milijuna eura.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Otkup je imao obligativnu karakteristiku ukoliko se HSV plasira u Prvu ligu, međutim klub sa sjevera Njemačke nije čekao kraj prvenstva već su Vuškovića Hajduka otkupili dva i pol mjeseca prije kraja sezone ne mareći pritom za konačni plasman. Potpisao je ugovor sa HSV-om do ljeta 2025. godine.

Redovito je nastupao za sve mlađe uzrasne selekcije reprezentacije Hrvatske, a s selekcijom U-21 koju vodi izbornik Igor Bišćan plasirao se na Europsko prvenstvo koje se ove godine starta krajem lipnja. Kad se priča o Vuškoviću, svakako treba naglasiti da je obitelj Vušković vlasnik ‘Hajdukovog gena‘, ima hajdučki DNK. Njegov pradjed Marko Vušković upisao je tri nastupa u ratnom Hajduku koji je nastupao na oslobođenom teritoriju Visa tijekom Drugog svjetskog rata, no hajdučkoj je obitelji puno poznatiji kao dugogodišnji klupski tajnik, i to u vrijeme ‘zlatne generacije‘ sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dinastiju Vuškovića u dresu Hajduka nastavio je njegov sin, Mariov djed, po kome je dobio ime.

On je pak bio jedan od najdarovitijih izdanaka Hajdukove škole nogometa u generaciji Ivice Šurjaka, Jurice Jerkovića, Dražena Mužinića... Nikad nije upisao prvoligaški nastup za Hajduk, nakon juniorskog staža otisnuo u Nizozemsku, gdje je uspješno nastupao za Go Ahead Eaglese i Heerenveen. Iznimni talent bio je i Mariov otac Daniel Vušković, a pronašli smo priču da je propustio priliku debitirati za Hajduk zbog Mariovog rođenja! Nenad Gračan ga je uvrstio u momčad za Koprivnicu, no Daniel je zamolio trenera da ga oslobodi putovanja kako bi dočekao rođenje prvoga sina.

Kasnije je debitirao kod Slavena Bilića, kao jedan od najtalentiranijih u generaciji Marija Carevića i Darija Srne. I konačno, Mario danas u Hajduku ima pet godina mlađeg brata Luku, koji je već član udarne momčadi i jedan od najvećih talenata hrvatskoga nogometa. Problemi za Vuškovića krenuli su 15. rujna prošle godine. Na rutinskom dopinškom testu urina Vušković je bio pozitivan na eritropoetin, jednu od zabranjenih supstanci za poboljšavanje performansi. Njemački nogometni savez ga je dva mjeseca kasnije privremeno suspendirao dok slučaj ne završi. Nažalost, završio se jako loše za Vuškovića.

Linker
23. travanj 2024 01:28