Vojko Bašić/Cropix
GOST KOMENTATOR

‘Naša dica‘ su me očarala i dokazala da navijači Hajduka predugo pate. Ipak, jedna me stvar baš iznervirala

Deset tisuća navijača nezamisliva je brojka za juniorsku utakmicu
Piše: Ivan KatalinićObjavljeno: 24. travanj 2023. 20:12

Naši juniori su u finalu poraženi od objektivno bolje momčadi, AZ je zaslužio trijumf, iako je rezultat ipak previsok. Teško je priznati, ali to je realnost: Hajduk je jeftino primio prvi gol i kad su pokušali tražiti izjednačenje u drugom dijelu, doživjeli su potop.

To se tako dogodi: Nizozemci igraju, mi čekamo i onda se dogodi taj kiks, pad koncentracije Vuškovića, nepotrebni start u neopasnoj poziciji, prekršaj za kazneni udarac. Ružno je primiti gol u trenutku kad se bliži odmor, to se nije smjelo dogoditi.

Hajduk se zatvorio od početka, blokirali su prostor i ono što me u nekoliko navrata baš iznerviralo, to je da su u desetak slučajeva slabo predavali lopte. U trenutcima kad se rađa napadačka akcija, otvara mogućnost bržeg izlaska, a naši mladići loše dodaju loptu ili je bace u aut.

Smušenost u obrani

Bez obzira na gol iz jedanaesterca, AZ je zaslužio prednost. Borna Buljan, vratar Hajduka, zaustavio je tri teška udarca, imao je još nekoliko pravih intervencija, pročitao je udarac Jaydena Addaija, ali nije stigao zaustaviti taj šut. Baš nam je Addai, s nepunih 18 godina, zadao najviše brige…

U drugom poluvremenu čekao sam barem žustriju, otvoreniju igru Hajduka i dogodio se taj prodor Vrcića, njegova idealna povratna lopta za Pukštasa. Morao je izjednačiti, nije pogodio…Onda i pravi šut Antunovića. Ali AZ je ipak i dalje kontrolirao odnose na terenu i udvostručio prednost na 2:0. Obrana Bijelih je dozvolila Ernestu Pokuu da nesmetano neobranjivo šutira. Poku je ubrzo zabio i treći gol, a Meerdink potom iskoristio smušenost "bijelih" za 4:0, pa u 87. još jednom zatresao mrežu Buljana za 5:0.

Koliko vrijedi ova generacija?

Eto, zaključena je ova avantura juniora Hajduka. Bila je sveukupno uspješna, bez obzira na tih baš neugodnih 0:5. Sada ostaje pitanje o kojem svi debatiraju: koliko će igrača ove generacije osigurati status u prvoj momčadi uz već etablirane Vuškovića i Pukštasa? Tek po tome moći će se zaključiti koliko vrijedi ova generacija finalista Lige prvaka mladih.

Dočekao sam finalnu utakmicu radostan, očaran činjenicom da su juniori Hajduka protagonisti u svakom pogledu spektakularne utakmice. "Naša dica" Marijana Budimira igrala su utakmicu za povijest, za čast, za vječno sjećanje. Deset tisuća naših navijača stiglo je u Ženevu, nezamislivi broj za utakmice juniora. Ne mogu odoljeti a da ne spomenem kako su svi ti ljubitelji našeg, ističem, bijelog dresa u Ženevu privučeni u prvom redu pobjedama juniora.

A to dokazuje koliko su rezultati bitni, kao i da ona parola "rezultat je trend, ideal je važan" predstavlja veliku patnju navijača Hajduka na račun dugog, baš predugog čekanja na naslov prvaka Hrvatske.

Linker
02. svibanj 2024 14:22