Marko Livaja i Nikola Kalinić

 VOJKO BASIC/CROPIX
PROBIJANJE NA SCENU

Navijači bi Livaju i 10 klinaca, a to je nemoguće: Samo tri juniora su standardna u najvećim klubovima

Ženevska euforija i epizoda s Rujevice dva su dijametralno suprotna segmenta iste nogometne priče
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. travanj 2023. 22:33

Završila je fešta na splitskoj rivi. Pirotehnikom je okončan velebni uspjeh Hajdukovih juniora u Ženevi. A sada je vrijeme za povratak u stvarnost. I odgovore na neka delikatna pitanja...

Zbog spomenutih obveza Hajduka na završnom turniru Lige prvaka, borba za naslov u juniorskom prvenstvu Hrvatske trenutačno je - u mirovanju. Nakon odigrane 22 utakmice Splićani imaju dva boda više od vršnjaka iz zagrebačkog Dinama (56-54).

Na Rujevici sami stranci

Međunarodni uspjeh "bilih tića", ostvaren u Ženevi, nije slučajnost. Postoji kontinuitet rezultata i proizvodnje mladih igrača. Dominacija Hajdukovih juniora u HNL-u traje već treću sezonu uzastopno. Logično je stoga pitanje: gdje su igrači rođeni nakon 1. siječnja 2003. koji su prije dvije sezone postali prvaci Hrvatske i koji su danas već trebali barem "odškrinuti vrata" seniorske momčadi?

image

Luka Vušković

DUJE KLARIC Cropix

Neizravan odgovor ponudilo je Hajdukovo gostovanje na Rujevici, protiv Rijeke (0-2), kad su u startnoj momčadi bila samo trojica hrvatskih nogometaša: Nikola Kalinić, Dario Melnjak i 16-godišnji Luka Vušković, jedini izdanak "poljudskog čuda" o kojemu trenutačno priča nogometna Europa. A onda je u 62. minuti riječke utakmice trener Ivan Leko odlučio unaprijediti igru splitske momčadi pa je s travnjaka povukao kapetana Kalinića i tinejdžera Vuškovića. Ušli su Sahiti i Anello. Varaždinac Melnjak ostao je jedini hrvatski nogometaš Hajduka na terenu. U završnici utakmice, kad je već bilo izvjesno da će Rijeka uzeti bodove u jadranskom derbiju, skromnu su minutažu dobila i dvojica juniora - Ćubelić i Đolonga.

Ženevska euforija i epizoda s Rujevice dva su dijametralno suprotna segmenta iste nogometne priče. Ponekad je doista teško dokučiti logiku i smislenost kadrovske politike splitskog Hajduka. Najveći klupski uspjeh hrvatskog nogometa u juniorskoj konkurenciji ima i svoje manje afirmativno naličje kad analiziramo koliko je igrača, rođenih nakon prvog dana 2003., dobilo ove sezone prigodu zaigrati u seniorskoj momčadi Hajduka.

Dinamova lutanja

Konkretno povjerenje trojice Hajdukovih trenera ove sezone (Valdas Dambrauskas, Mislav Karoglan, Ivan Leko) imao je jedino Amerikanac litavskih korijena Rokas Pukštas. On je ostvario 17 nastupa (četiri gola i jedna asistencija). U prvom dijelu sezone, u pet Hajdukovih utakmica, pojavio se u sastavu Ivan Krolo (sveukupno 73 minute), no on je u siječnju proslijeđen na posudbu u Šibenik, gdje uopće nije igrao i ovih je dana razvrgnuo ugovor.

image

Rokas Pukštas

VOJKO BASIC Cropix

Praktički, "bili su tići" doživljaj igranja u Hajdukovoj prvoj momčadi iskusili tek dolaskom Ivana Leke. Luka Vušković je debitirao protiv Dinama, 26. veljače u Zagrebu (0-4) i od tada je odigrao šest utakmica, odnosno 512 minuta. Prije toga nije imao pravo nastupa jer je bio mlađi od 16 godina.

Prigodu je dobio i drugi stoper, Dominik Prpić. On je sakupio 364 minute u pet utakmica. Iako je Hajduk većinu utakmica igrao s trojicom u obrambenoj liniji, Prpić i Vušković nijednom nisu zaigrali zajedno. Prpić je posljednjih tjedana ozlijeđen.

Na pitanje zašto Dinamo posljednjih godina zaostaje za Hajdukom u juniorskoj konkurenciji, u Maksimiru imaju kuvertirani odgovor: "Nama rezultat nije prioritet, mi igrače stvaramo za prvu momčad". Ali, uvidom u roster Dinamovih igrača, od prvotimaca rođenih nakon 1. siječnja 2003. samo su dvojica: Martin Baturina (27 nastupa, 5 golova, 9 asistencija) i nedavno pridošli Mauro Perković (6 nastupa) koji je jesenas bio standardan u Istri 1961. Svi ostali Dinamovi juniori, koji bi se povremeno pojavili u zapisniku s "velikim dečkima", praktički još nisu iskoračili u seniorski nogomet.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Čačić nije uspio

Ante Čačić tijekom prijelaznog je roka "raselio" znatan dio Dinamove svlačionice. Vjerojatno mu je bila zamisao da u nastavku sezone više prigoda ponudi uzdanicama iz juniorskog pogona.

No, neočekivani razvoj situacije i kriza rezultata znatno su revidirali njegovu strategiju. Klinci su dobili zanemarivu minutažu. I to u sasvim nepriličnom ozračju za svoju promociju. Primjerice, 16-godišnji Toni Majić debitirao je u posljednjoj utakmici Čačićeve epohe, ušavši u 90. minuti protiv Gorice (1-1).

Svoje trenutke "slave" ostvarili su još: Gabriel Rukavina u četiri nastupa (sveukupno 36 minuta), Fran Topić četiri nastupa (58) te Moreno Živković (17) i Jakov Gurlica (17), po jedan nastup. Svoju promociju u HNL-u imali su i Marko Brkljača, Luka Vrbančić i Luka Lukanić. Ali, ne na terenu, nego - u zapisniku utakmice.

Mnogi će kroničari ustvrditi da je ovakvo stanje u Maksimiru sasvim prispodobivo, jer velika je fluktuacija kvalitetnih igrača i doista samo iznimni talenti, poput primjerice Gvardiola ili danas Baturine, mogu se probiti do prve momčadi. Nekima je to uspjelo zaobilaznim putem, posudbom (Josip Šutalo), ali najveći dio aktualnog rostera Dinamo je riješio ulaznim transferima "gotovih igrača".

S obzirom na trenutačni klupski proračun (60 milijuna eura), to je i razumljivo. Dugoročno, međutim, zbog nedostatnog broja transfera iz juniorskog pogona u prvu momčad Dinamo bi mogao imati ozbiljan problem. Osobito ako sezonu ili dvije ne ishodi plasman u neku od skupina Lige prvaka ili Europske lige.

Jer, ovoga trenutka u maksimirskom se inkubatoru ne nazire igrački potencijal koji bi mogao nastaviti kontinuitet velikih transfera Olma i Gvardiola te uskoro Šutala i Baturine...



Hajdukovi navijači najradije bi gledali Livaju i "bilu dicu"

Preostali igrači Hajduka tinejdžerske dobi imali su iznimno skromnu minutažu, na temelju koje je teško relevantno prosuditi njihove domete u seniorskom nogometu. Ivan Ćubelić je odigrao 28 minute (u šest nastupa), Marko Capan 188 minuta (četiri nastupa), Roko Brajković 6 minuta na Maksimiru (1), Elvis Letaj 29 minuta (1), Niko Đolonga 8 minuta (1). Od juniora koji su bili u zapisniku prve momčadi jedino Mate Antunović nije odigrao ni minute.

U posljednja dva kola je 155 minuta sakupio Kanađanin Niko Sigur. Nije imao pravo nastupa u juniorskoj Ligi prvaka ove sezone, a Leko ga je iskoristio kao startera na desnom beku. Otkako je 18. veljače 2021. godine Marko Livaja potpisao ugovor s Hajdukom, igra poljudske momčadi taktički je vrlo predvidiva.

Praktički se sve svodi na slogan - Livaja & partneri. Stoga je sve više zagovornika među Hajdukovim navijačima, koji smatraju da bi bilo najbolje da uz Livaju igraju "domaća dica" i stranci koji - "čine razliku". A u sadašnjoj splitskoj momčadi potonjih nema puno...

Neprijeporno, najdelikatnije razdoblje u karijeri svakog je nogometaša kad nakon juniorskog staža mora - obuti seniorske cipele. U toj fazi evolucije najviše igrača "nestajeW. Međutim, do 20. godine svaki bi igrač trebao biti detektiran i shodno trenerskoj procjeni - klasificiran. I na takav način tretiran u svom klubu.

Tri detalja

1. Borba za naslov u juniorskom prvenstvu Hrvatske trenutačno je - u mirovanju. Nakon odigrane 22 utakmice Splićani imaju dva boda više od vršnjaka iz zagrebačkog Dinama (56-54)

2. Najveće povjerenje trojice Hajdukovih trenera ove sezone imao je jedino Amerikanac litavskih korijena Rokas Pukštas. On je ostvario 17 nastupa (četiri gola i jedna asistencija)

3. Na pitanje zašto zadnjih godina zaostaje za Hajdukom u juniorima, u Dinamu kažu: "Nama rezultat nije prioritet, mi igrače stvaramo za prvu momčad"

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 21:07