Torcida

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
‘UNO DI NOI‘

Navijači Hajduka poslali brutalnu poruku, ali jednog čovjeka ne napadaju jer je fanatični torcidaš

Biliću je kao povratniku u hajdučku obitelj preostala samo jedna opcija, a to je da se baci na posao
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 15:48

Umjesto presudne borbe za naslov prvaka protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, usred Zagreba, kako su sanjali navijači Hajduka, ali i poneki komentatori, pogotovo na društvenim mrežama bliskima splitskom klubu, "prgava familija" jedva čeka kraj prvenstva i vijesti o novoj stručnoj strukturi.

Moglo bi se kazati da će ulogu sportskog direktora preuzeti Nikola Kalinić, još uvijek aktualni prvotimac, dok su glede trenera u điru razna nagađanja, među kojima Portugalac Paulo Sousa najbolje kotira, i to ne samo kao vrsni stručnjak nego i kao osoba koja je s Kalinićem u čvrstoj vezi još otkako su zajedno bili u Fiorentini. Ivan Bilić, predsjednik Hajduka, navodno ima rješenje i za ulogu člana Uprave zaduženog za sport, što je neka inovacija koja je bila rezervirana za Mindaugasa Nikoličiusa kako bi ga se sačuvalo od progona s Poljuda.

Poruka s istočne tribine

Navijači Hajduka, točnije čvrsta jezgra Torcide burno je, pa i vandalski reagirala više puta ove sezone, a na rastanku s prvenstvom, poslije susreta i pobjede nad Goricom (2-1) priredili su vulgarni šou istaknuvši jedanaest transparenata s crtežima muških spolovila.

Prvotimci Hajduka, po nekoj obvezi, poslije utakmice (jednom i nakon prvog dijela susreta), otišli su pred sjeverni kop kako bi svojim navijačima zahvalili na podršci, s njima se radovali na račun pobjeda, ali i dobili lekciju poslije poraza, toliko učestalih ove sezone. No dok su im sa sjevera mahali "kitama", s istočne tribine odjeknula je pjesma, koja je odvukla igrače na tu stranu. Bio je to pokušaj dijela navijačke obitelji Hajduka da manifestiraju fanatičnu vjernost svojem klubu, vrijedi podsjetiti:

Upitno je kakvi su planovi Perišića, što umnogome ovisi i o rezultatu reprezentacije na Euru

"Ako ne postaneš novi prvak ti, Torcida će žaliti, oprostit ćemo ti, jer ipak znamo svi, da najbolji si ti, i nikad ti nećemo okrenut leđa mi..."

image

Ivan Bilić

TOM DUBRAVEC Cropix

Što se tiče navijačkog puka, Bilić je kao nekada fanatični torcidaš imao dobru preporuku, jer kako se mantra među najžešćima, "batine i u pržunu provedene noći za Hajduka se moraju proći", što je geslo inicijacije za navijača splitskog kluba. Bilić je "uno di noi", pa ga nisu mogli torpedirati kao Josipa Pavića. Međutim, Biliću kao povratniku u hajdučku obitelj preostala je samo jedna mogućnost, a to je da se uputi u posao, informira, savjetuje, od osoba koje je zatekao u klubu, u prvom redu od Nikoličiusa, njegovih pomoćnika ili onih koji su bliski rukovodstvu iz udruge Naš Hajduk.

Sanja se skupina

Kad bi predsjednik, kojim slučajem, uspio zadržati Perišića makar do eventualnog plasmana u grupno natjecanje Konferencijske lige, možda čak i Brekala, pa privremeno odugovlačiti prodaju Pukštasa i Sahitija, uz povratak oporavljenog Melnjaka, uz mogućnost da se do rujna na teren vrati i Žaper, svakako uz maksimalno pripremljenog Livaju, onda bi se ipak otvorila šansa za pozitivni start kako na europskoj tako i domaćoj sceni.

image

Josip Brekalo

TOM DUBRAVEC Cropix

No, čini se da tako kompletirana momčad neće startati u sljedeću sezonu. Upitno je kakvi su planovi Perišića, što umnogome ovisi i o rezultatu naše reprezentacije na Euru u Njemačkoj, jer bi mu novi uspjeh "vatrenih" osigurao priliku još jednog angažmana u inozemstvu.

Također je teško vjerovati da se pod aktualnim okolnostima (navodno gaža veća od 100.000 eura mjesečno) može zadržati Brekala, premda je pitanje pod kakvim bi uvjetima Fiorentina prihvatila njegov ostanak na Poljudu. A posebno je teško računati da bi Pukštas i Sahiti bili raspoloženi ostati u taboru "bijelih" kada se zna da žude za inozemnim angažmanom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 15:48