VOJKO BASIC Cropix
BIJELI IMAJU NOVO ORUŽJE

Ne drži legenda Hajduka slučajno vječni rekord: Gattuso je krenuo šampionski, ali daleko je još titula

Uspio je jer nije dopustio da mu se momčad raspadne u depresivnom ozračju nakon Ružomberoka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. rujan 2024. 06:43

Samo najveći optimisti vjerovali su da će Gattuso nakon sedam kola imati start kao iz najljepših snova. Istina, teoretski je moglo i bolje s obzirom da su Lokomotiva i Istra 1961 otkidali po dva boda Bijelima, međutim sa 17 bodova od 21 mogućeg talijanski stručnjak potpisuje najbolji ulaz u prvenstvo još od Vulićeva rekorda iz 2006. godine.

Ostao je taj niz od sedam pobjeda na startu sezone najbolji recentni doseg Hajduka, ali Gattuso je sa svojih 80 % ostvario odličan učinak. Kada bi tako nastavio, bio bi Hajduk na uvjerljivoj šampionskoj stazi, ali nećemo gledati u kristalnu kuglu niti predviđati budućnost. Već u nedjelju na rasporedu je jadranski derbi, tek je krenulo, 29 utakmica je još na programu. Daleko je kraj maratona o čemu nas uči i recentna povijest.

Prošle godine Hajduk je imao sjajan početak, pet pobjeda na startu bilježio je Leko i pritom čekao Istru na Poljudu. Izgledalo je da nitko ne može stati na put njegovom pobjedničkom goropadnom Hajduku, ali jedna utakmica sve je promijenila. Porazom od Istre upala je momčad u negativnu seriju izgubivši potom i od Gorice, a mjesec dana kasnije smijenjen je Leko.

U usporedbi s današnjim učinkom, Bijeli su nakon sedam kola imali dva boda manje premda je start sezone tada sugerirao rekordni doseg. Prošle jeseni Hajduku se u rujnu dogodila slična kriza kroz koju danas prolazi Dinamo s naznakom da je igranje Lige prvaka Modrima dodatni teret. Za povratak mentalne snage Hajduku su prije godinu dana bile dovoljne domaće pobjede, dok se Dinamo mora koncentrirati i na uspjehe u jakim europskim ogledima. Koliko god ispadanje iz Europe bilo bolno za navijače Bijelih, toliko je s druge strane jasno da je fokusom na prvenstvo Hajduk postao konkurentniji u nacionalnom okviru. Više je primjera koji jasno govore tome u prilog.

image

Gennaro Gattuso i Bruno Durdov

JAKO PRKIC Cropix

Nije slučajno da je Vulićev rekordni niz iz 2006. godine potpisan u jedinom ljetu bez Europe. Hajduk je često bivao eliminiran na samom startu europskih natjecanja, ali tog ljeta Vulić nije imao problem s psihološkom prilagodbom i povratkom. Dapače, mogao je momčad koncentrirati samo na prvenstvo, dok su se treneri u ostalim sezonama borili s glavnim pitanjem kako vratiti momčad u pobjednički ritam nakon bolne europske eliminacije. Onaj tko je u tome uspio taj je bilježio odličnu jesen, u protivnom ekipa je tonula u sivilo prosječnosti.

Nenad Gračan je 2001. ispao u kvalifikacijama Lige prvaka od Mallorce, a Hajduk je nakon te eliminacije nanizao devet pobjeda u prvenstvu što je i danas rekordni učinak. Tri godine poslije šokantno je Hajduk eliminiran od irskog Shelbournea. Izgledalo je kao “smak svijeta” u očima navijača. Loše se krenulo u prvenstvu, iz Europe su Bijele izbacili irski amateri. međutim na kraju sezone Hajduk je stigao do naslova prvaka. Još uvijek posljednjeg u riznici, ali razvidno je da je ispadanje u ranoj fazi europskog natjecanja ponudilo Bijelima vrijeme za konsolidaciju i prebacivanje težišta ambicija isključivo na prvenstvo.

Damir Burić je prije devet godina stigao do play-offa Europske lige gdje je zaustavljen od Libereca. Dok su Bijeli igrali Europu, mučili su se u prvenstvu, ali dva mjeseca kasnije, na kraju listopada, izbili su na prvo mjesto u ligaškom natjecanju. Nakon eliminacije uspjeli su nadvladati psihološki i materijalni udarac, to je trenutak u kojem se godinama “lomi” sezona.

Zato, koliko god utakmica u Maksimiru bila važna zbog pobjede nad najvećim rivalom, Gattusov najvažniji dvoboj bio je Varaždin na Poljudu. U tom susretu uspjeli su se Bijeli glavom vratiti u prvenstvo, od tada je Gattuso dobio potvrdu da je na dobrom putu. Čak je i remi u Puli bio puno bolji, igrom dojmljiviji nego prethodni susreti. Od ispadanja protiv Ružomberoka evidentno raste Hajduk. Četiri pobjede i remi bilježe hajdukovci u nizu susreta koji potvrđuju napredak. Svaki dan u svakom pogledu.

image

Gennaro Gattuso, Yassine Benrahou

ANTE CIZMIC Cropix

Zato Gattuso nakon sedam utakmica ima učinak kojem se objektivno nije mogao nadati sredinom kolovoza. Uspio je jer nije dopustio da mu se momčad raspadne u depresivnom ozračju nakon Ružomberoka, a potom je igrače dodatno homogenizirao nakon otkaza Kaliniću. Bez obzira na sve prijepore i podijeljena mišljenja oko bivšeg sportskog direktora, jasno je da Gattuso nije ravnodušno primio smjenu čovjeka na čiji je nagovor prihvatio Hajduk. Međutim, nijednog trenutka nije pomislio na predaju potvrdivši da je mentalna snaga njegovo najjače oružje. Igrači igraju i zabijaju, ali Gattuso je lider koji upravlja situacijom.

Vjerovao je u sebe, ali uvjerio je i momčad. Zbog toga Splićani danas imaju najbolji učinak u recentnom razdoblju, ali što je još važnije, imaju i golemo samopouzdanje. Mentalno jaki Hajduk na pogon energije svog trenera u nedjelju stiže na Rujevicu potvrditi da rezultati i atmosfera nisu slučajnost.

Najboljih startnih 7 kola od rekordne 2006.

2024./25. - 17 bodova (Gennaro Gattuso)

2013./14. - 16 bodova (Igor Tudor)

2023./24. - 15 bodova (Ivan Leko)

2019./20. - 15 bodova (Damir Burić)

2010./11. - 15 bodova (Stanko Poklepović)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 06:43