Nikica Cukrov

 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
VELIKI NIKICA CUKROV

‘Ne osvoji li Hajduk kup, to bi bila katastrofa. Šanse? 50:50! A evo i zbog čega to mislim‘

Legenda Šibenika i Hajduka veli da će to za njega biti jako teška utakmica za gledanje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. travanj 2023. 21:40

Kakav je pogled čovjeka kojeg vežu Šibenik i Hajduk? Nikicu Cukrova (69) u igračkoj karijeri Šubićevac je lansirao do Poljuda, a Poljud ga je napravio poznatim igračem. Davno je to bilo, prošlo je i više od 40 godina, ali dug je život i pred Cukrovom je nova teška utakmica. Za gledanje, jasno, jer i Šibenik i Hajduk su mu prirasli srcu, pa će iz uloge stručnjaka koji se bavi poslom nogometnog instruktora, Cukrov bez okolišanja poručiti:

- Šanse su 50-50.

Zar nisu šanse na strani Hajduka koji je ove sezone već dvaput dobio, a jednom remizirao sa Šibenčanima?

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

- Igra se jedna utakmica, a forma obje momčadi govori da u jednom dvoboju na neutralnom terenu nema prednosti. Uostalom, nije ni posljednja međusobna utakmica bila jednosmjerna i jednostavna, a finale je dvoboj koji traži veliku mentalnu spremnost. Sve je u glavama kada izađeš na pun stadion, osjetiš pritisak uspjeha. Samo je pitanje tko će tom pritisku više podleći.

Prvo riješiti ostanak

Pritom je jasno dodao kako Hajduk nosi ogroman teret imperativa osvajanja, jer Splićani su izraziti favoriti.

- Teret očekivanja izričito je na Bijelima. Za Hajduk bi eventualni gubitak Kupa bio rezultatska katastrofa, dok Šibenik nema takvu vrstu imperativa. Šibenik se susreće s drugim problemom. Vlada golemo uzbuđenje, jer osim Kvržića i Čopa nema igrača koji je već osvajao trofeje. Nudi se Šibenčanima povijesna šansa, ali kod Šibenika je prisutan još jedan upitnik. Nije riješen opstanak. Najvažniju utakmicu sezone u petak poslijepodne igraju protiv Gorice i ako taj dvoboj uspješno apsolviraju, Šibenčani imaju sve preduvjete za mirnu pripremu finala Kupa.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Je li i remi dovoljan Šibenčanima protiv Gorice za ugodno putovanje kroz finiš prvenstva?

- Da, potpisao bi i bod. S pobjedom su na 90 % sigurnosti, ali i remi drži distancu. S druge strane Hajduk ima ugodniju situaciju, ali samo do finala. Neće biti lako ni jednostavno igračima u bijelim dresovima. Prošao sam taj doživljaj, tu se razlikuju igrači Gorice, Belupa ili Hajduka od kojih se očekuje da mogu iznijeti teret poput finala. U svakom slučaju zanimljiva, nadasve intrigantna utakmica.

Pobjeda Šibenika nad Dinamom već je odavno opisana, a kako ste vidjeli prolaz Hajduka kroz neugodnu Koprivnicu?

- Oba suparnika su odigrala utakmicu s porukom “nećemo izgubiti”. Nitko se nije okrenuo igri, nisu protivnici u dvoboj ušli s ciljem “idemo dobiti”.

Livajin maksimum

Izvedba je ostala u okovima rezultatskog cilja.

- Imaju Real i Chelsea također utakmicu velikog uloga, a koliko trke, koliko energije ulože momčadi. Primarno Madriđani kod kojih sedam-osam igrača dođe u završnicu. U Koprivnici je bilo obećavajuće ako dođu “dva i po” u napad. Da nije bilo kaznenog udarca, u 90 minuta bismo ostali bez šuta u okvir. Nitko nije preuzimao rizik, jako siromašna utakmica iz koje se samo pobjednik pamti.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Je li igra Hajduka i dalje ofenzivno oslonjena isključivo na Livaju?

- Možda i nije u ideji, ali na terenu je sve usmjereno prema Livaji koji pokazuje da je veći profesionalac i znalac od svojih suigrača. Sve završava Livaja, sve opasnosti od njega polaze. Ne vidim igrača koji ima taj odlučujući potez među Bijelima kao Livaja. Ne znam kako bi izgledalo bez njega, ali činjenica je da u svakom detalju Livaja pokazuje svoju spremnost pružiti maksimum za klub. Njegov visoki prag tolerancije boli jasno sugerira da su mu klub i momčad na prvom mjestu. Livaja je bio i ostao najveći adut Hajduka, zato je prvi cilj Bijelih zadržati svog najboljeg igrača zdravog i spremnog za Rijeku. Onda tek na red dolaze taktičke zamisli, uigravanja i ostalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:52