RONALD GORSIC Cropix
SERGEJ JAKIROVIĆ ZA SN

‘Ne pada mi na pamet da Dinamo neće biti prvak, a Hajduk ima što izgubiti - 1. mjesto! Brekalo? Nije mi žao‘

Nakon završetka priprema Dinama u Rovinju pred našim mikrofonima pojavio se trener Modrih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. siječanj 2024. 14:20

Onog trenutka kad je postao šef maksimirske struke kazao je kako su mu potrebne jedne pripreme, te selekcija momčadi po njegovom ukusu. Dobio je jedno i drugo, pa smo ga odmah pitali kako će Dinamo izgledati na proljeće u žestokoj borbi za naslov prvaka.

- Držim da ćemo gledati puno intenzivniji Dinamo. U igri će biti mnogo više ritma s bržim protokom lopte, presinga. Ova momčad mora tako igrat. Intencija će nam biti što prije postići pogodak na svakoj utakmici. Imali smo od početka priprema 23 treninga uz 5 utakmica, na tome smo radili - kaže u uvodu Jakirović

Imate li već udarnu postavu?

- Imam prvih 14-15... Što ne mora značiti da netko drugi neće nametnuti. Mi smo manje-više standardizirali momčad.

Je li zadovoljan s pojačanjima, igračima koji su u zimskom mercatu stigli u svlačionicu? Mislimo na Hoxhu, Živkovića, Ogiwaru, Brodića..

- Jako su se dobro prilagodili, zato sam zadovoljan. Iako je u Dinamu ogromna konkurencija, vidim da imaju dosta samopouzdanja, iza sebe dobre polusezone. Moja jedina želja je bila da nastave igrati onako kako su igrali do sada.

image
RANKO SUVAR Cropix

Tri nova lica, odmah su ušli u prvu postavu, Živković, Hoxha i Ogiwara?

- Ogiwara zbog lagane ozljede nije odradio jedan dio priprema. Tu moram biti oprezan. No s druge strane tu imamo Maura Perkovića koji je jako dobro igrao završni dio polusezone. Moreno Živković ima liderske sposobnosti, to se vidjelo najesen u Lokomotivi, te od prve sekunde u Dinamo nakon povratka. Jako dobro su ga prihvatili iskusniji igrači. Jako sam pozitivan kad se radi o njima, bit će nam od velike pomoći.

Jeste li dobili sve što ste tražili?

- Tražio sam lijevog beka, lijevo krilo i stopera. Procijenili smo da svi stoperi koji su nam bili ponuđeni nisu bolji od onih koje imamo. Živkovića smo odmah namjeravali vratiti. Doveli smo i napadača Brodića, tako da sam apsolutno zadovoljan. Naravno i dalje radimo na tržištu. Nikada ne znamo hoće li nam netko otići, zgotoviti izlazni transfer. Ili ne daj Bože neke ozljede. Inače, samo je za Gabrijela Rukavinu stigla službena ponuda.

Na kojim pozicijama Dinamo može eventualno dovesti još neke igrače?

- Može nam se dogoditi da se transferira Moharrami. Ako ne bude ponude nakon povratka iz reprezentacije stavit će se na dispoziciju. Ovo ostalo je popunjeno. Eventualno ako nam uskoči još jedno krilo. Da nam baš donese dodatnu kvalitetu. Najviše u smislu učinka.

Je li vam žao što nije došao Josip Brekalo?

- Nije mi žao. Imali smo najveću moguću želju. Do transfera nije došlo i idemo dalje…

Na priprema se istakao 16-godišnji dječak, desni bek Noa Mikić. Koliko će za njega biti mjesta u momčadi?

- Mikić sigurno ostaje s nama jer Moharrami je s reprezentacijom Irana. Na desnom beku imamo Ristovskog, u nekim kombinacijama to može odigrati i Živković. S obzirom na njegovu mladost, ovo što je Mikić pokazao je zaista jako dobro. Mi na proljeće u prvenstvo moramo ući jako, s pobjedama. Noa bi mogao doći do svog prostora kad se za to stvore uvjeti. Ali na njega se računa. Igra bez respekta. To me se dojmilo kad sam ga prvi put vidio. Ima tjelesnu moć, moć ponavljanja što je jako važno za tu poziciju. Ne znam da ga je na ovim pripremama netko prošao ‘jedan na jedan‘.

Svi uglavnom proljetnu trku zamišljaju kao borbu Dinama i Hajduka. Može li se tu ugurati i Rijeka?

- Gluposti su da svi samo pišu i govore o nama i Hajduku. Pa Rijeka je ispred nas na ljestvici, s utakmicom više. Pokazali su da nije slučajno da su na drugom mjestu HNL-a. Na Rujevici ima jako puno potencijala i kvalitetnih igrača. Njihova prednost je - nemaju što izgubiti! U trci za naslovom prvaka na njima je mnogo manji pritisak nego na Dinamu i Hajduku.

Ima li Hajduk što izgubiti?

- Ima! Prvo mjesto... Jasno je sve. Svi smo mi svjesni da ima jako puno utakmica do kraja. Na svakoj moraš biti maksimalan, što je najbolje pokazao jesenski dio polusezone. Mi smo imali dosta problema, pogotovo u listopadu, kad su nas napale ozljede. Zato stalno govorim, samo zdravlja. Kad smo zdravi, a to je pokazalo zadnjih šest utakmica prije stanke, onda možemo svakoga pobijediti, bilo gdje.

Pratite li Hajduk i njihove izvedbe na pripremama? Njihova pojačanja?

- Ne! Ali jasno je da vidim tko im je došao, neke stvari... Međutim, najbitnije jest kakvi ćemo biti mi. To je nešto na što možemo utjecati. Naravno, vidio sam da im je došao Laszlo Kleinheisler, da se aktivirao Nikola Kalinić... Sigurno da to dosta znači za njihovu momčad u smislu iskustva.

U teoriji, ako Dinamo ne osvoji naslov prvaka, bi li to bila katastrofa za klub?

- Prvo, je mislim da se to neće dogoditi. Dinamo će biti prvak! Svjestan sam da će biti teško i zahtjevno. Međutim, mislim da će prevagnuti na našu stranu. Moramo pobjeđivati u kontinuitetu, moramo imati nizove. Napravit ćemo sve da prvi prođemo ciljem.

Je li vam problem da kao trener obavljate i neke poslove sportskog direktora, jer osim terena bavite se i ovim drugim, nazovimo ga poslovnim dijelom?

- To je odluka Uprave i mislim da trenutno radimo odličan posao i bez imenovanja određene osobe na tu poziciju. Nema smisla nekoga imenovati samo da se zadovolji forma.

Je li dugoročno Dinamova strategija da se kupuju pojačanja izvana, da se smanji protočnost iz škole? Ili je vizija drukčija?

- Ako dovodimo igrača izvana, on mora biti standardni dio udarne postave! Ili da barem ima ‘pole position‘. Jer nogometašu je nekad potrebno vrijeme za prilagodbu. To smo vidjeli u slučaju Kaneka. Kad sam došao u Dinamo, svi su pisali i govorili da sam otpisao Kaneka, a to nije bila istina. Samo sam išao s igračima koje sam poznavao od prije. Dinamo je uvijek kupovao u HNL-u, a sad je samo stvar ima li kvalitete, odnosno ovisi o našoj procjeni hoće li nam pomoći kvaliteta iz naše lige. Evo, mi smo procijenili da bi Arber Hoxha trebao biti taj. Ako recimo skautirate poziciju lijevog krila Hoxha je najbolji. Od igrača koji nisu u Dinamu. Zapravo, nema veze otkuda je igrač, bitno je samo da donosi kvalitetu. Jasno, moramo staviti naglasak na našu školu koja je toliko cijenjena u Europi svijetu. Eto, mi smo sad sedmoricu igrala poveli na pripreme, trojica su ostala do kraja. Tim dečkima iz škole je sad jako teško, jer nema više druge momčadi koja jako nedostaje. Nije lako doći iz juniora Dinama i igrati u prvoj momčadi. Preveliki je pritisak konkurencije, javnosti, nekad se teško nositi s tim.

Hoće li Dinamo s obzirom da više nema druge momčadi imati neki klub partner? U Hrvatskoj, možda Sloveniji, BIH?

- To je odluka Uprave na preporuku sportskog sektora. Smatram da je potrebno da i taj drugi klub ima svoj sportski interes u toj priči i da može zadovoljiti potrebe Dinama za razvoj igrača. Nema puno takvih klubova u Hrvatskoj. Klub razmatra sve opcije. To nam je prije svega važno zbog naših mladih igrača s obzirom da nemamo više Dinamo II kao poligon za seniorske minute naših mladih igrača. Naravno, Uprava radi na tome i kada se donese odluka, siguran sam da će biti najoptimalnija i za nas i za partnerski klub.

Koliko ste potencijalnih pojačanja Dinama pogledali?

- Pogledao sam ih dvadesetak. A moji suradnici su pogledali preko osamdeset igrača. To sve u zadnja tri mjeseca. Ne podcjenjujemo nikoga, tko god nekoga predloži, mi pogledamo.

Betis, Konferencijska liga?

- Nije nam fokus. Fokus nam je početak proljetnog dijela sezone. Za Betis ima vremena. Čekaju nas dvije zanimljive utakmice o kojima nemaš puno pričati igračima. Imamo zaista natrpani raspored, u veljači čak sedam utakmica - zaključio je Jakirović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 16:44