Ante Čizmić/Cropix
SAHITIJEV PREPOROD

Ne proda li ga, na njemu bi Hajduk mogao graditi igru. Definitivno je igrač koji Poljud diže na noge

Ivanu Leki bilo bi mnogo lakše da je kosovskog ofenzivca imao u kontinuitetu otkako je na bijeloj klupi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2023. 14:34

Emir Sahiti ponovno ispaljuje ubojite projektile. Njegov gol Varaždinu mogao bi biti najava da se polako vraća u staro izdanje nadograđeno novim oružjima.

On je jedan od najvažnijih igrača Hajduka, brzanac koji može pobjeći po krilu, jedini kojemu je to specijalnost u aktualnoj prvoj postavi Bijelih.

Ivan Leko nije ga imao zbog teške ozljede, no Sahiti se diže. Iako će kazati da je spreman tek za 60-70 minuta, dao je velemajstorski pogodak s kojim je potvrdio pobjedu (2:0) i poslao poruku da će u finišu sezone biti pojačanje iz unutarnjih pričuva.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nositelji ambicija

Hajduk je deset bodova iza Dinama i premda su Zagrepčani u Puli još jednom bili neuvjerljivi, prvenstvo je za Bijele izgubljeno, no ostaje finale Kupa u kojem protiv Šibenika mogu obraniti Rabuzinovo Sunce, kao i dovoljno vremena, iako ne i previše, da definiraju tko od trenutačnog sastava prve postave može nositi ambicije u sljedećoj sezoni.

Hajduk će imati “kratko ljeto”, već od prvog prvenstvenog kola i starta europskih kvalifikacija morat će biti posložen i natjecateljski moćan ako želi napraviti dobar posao. Sve drugo moglo bi ga brzo baciti u očaj kao i mnogo puta ranije. Zato je posebno značajno da odmah zacrta kako i s kime od lipnja nadalje... Sahiti je jedan od starijih igrača na kojima bi mogli graditi ambicije, ne dođe li do prodaje jer to se nikad ne zna.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ovaj je 24-godišnji kosovski igrač u Hajduk stigao još 2018. godine, ali je prije afirmacije u prvoj postavi prošao posudbu u Šibeniku. Ugovor ga veže do 2026. godine, a vrijednost na Transfermarktu mu je dva milijuna eura.

Prošle sezone u HNL-u je zabio pet golova i imao četiri asistencije, godinu ranije je bio bolji strijelac sa sedam pogodaka, ali je samo dvaput namjestio zgoditak suigračima, dok je u aktualnoj na četiri gola i dvije asistencije, no zbog ozljede gležnja ovog je proljeća malo igrao. Prije Varaždina zadnji je pogodak dao Osijeku 5. studenoga 2022. godine.

Desno i lijevo krilo

Sposoban djelovati kao desno i lijevo krilo, nekad čak korišten na boku u 3-5-2 sustavu, što mu ipak nije najbolja uloga, okretan, brz, solidan tehničar i dobar šuter, Sahiti bi mogao biti i ubojitiji i opasniji kad bi igra momčadi bila harmonična i kompaktna. Kad se ne bi gubio u neskladu linija, što se Bijelima znalo događati. Po potrebi odrađivao je posao i u samoj sredini terena, iza špice.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sad ima lijepu prigodu da pokaže i dokaže što sve može. Hajduk u srijedu gostuje u Velikoj Gorici koja se bori za ostanak, a potom u nedjelju, 30. travnja, dočekuje Dinamo u vječnom derbiju. Sahiti u pravom trenutku diže formu...

Logična strategija

U 65. minuti ogleda s Varaždinom Marokanac Benrahou dao mu je izvrstan pas, a on sjajno pogodio desnom vanjskom u golmanov desni gornji kut. Bio je to spektakularan gol, trenutak utakmice, začin na dobru igru ekipe i rješenje pitanje pobjednika. Još jednom je demonstrirao kako zna biti vrlo atraktivan, kao i u prethodnom domaćem ogledu s istim rivalom kad je izazvao ovacije zbog gola škaricama. Sahiti je igrač koji Poljud diže na noge.

image
Vojko Bašić/Cropix

Logična strategija Bijelih bila bi da za sljedeću sezonu ponude šansu mladićima koji su oduševili Europu i da ih naslone na okosnicu sačinjenu od iskusnijih. Osim kapetana i vođe Livaje, uz još nekoliko imena, jedna od bitnih karika trebao bi biti i on. U studenom će imati 25 godina, ulazi u razdoblje karijere kad bi morao nuditi najbolji nogomet. Po igračkim kapacitetima radi se o nogometašu koji bi trebao jednom dati i više od sedam pogodaka u jednoj prvenstvenoj sezoni, što mu je sada rekord. Leki bi sigurno bilo lakše da ga je imao cijelo vrijeme otkako je stigao za trenera Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 19:38