VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
BIVŠI VATRENI

‘Ne razumijem, pa on je trebao biti kao Del Piero! Ne mogu shvatiti da nije prihvatio ponudu Hajduka‘

‘Hajduk mu je spremao sve. Cijeli je klub stao iza njega, mogao je transferom nadmašiti Vlašića‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. veljača 2022. 14:22

Lukas Grgić je na “mala vrata” došao na Poljud, s 26 godina je odlučio ući u novi izazov, pokušati se izboriti za mjesto prvotimca u Hajduku.

S druge strane, sve je već bilo posloženo za Marka Brkljaču. Talentiranog veznjaka, ljevaka, koji u srpnju puni 18 godina. Jedini hrvatski igrač koji se prošle jeseni našao među svjetskih 60 talenata generacije 2004., nadareni veznjak u kojeg je Hajduk silno vjerovao. Još kao dijete došao je iz benkovačkog Velebita, sa 17 i tri mjeseca imao je debi u prvoligaškom HNL-u. Imao je potom i ponuđeni ugovor na razini dvije godine starijih Biuka i Ljubičića, najvećih talenata Bijelih iz aktualnog seniorskog sastava. Međutim, njegovi zastupnici nisu prihvatili ugovor.

- Želim pojasniti situaciju vezanu uz Marka Brkljaču. On i njegovi predstavnici nisu prihvatili našu ponudu i Marko će na ljeto postati slobodan igrač. Prvu ponudu smo mu dali prije deset mjeseci, međutim njegovi roditelji i predstavnici imali su nerealne zahtjeve. Smatram da smo mu kao klub pokazali poštovanje, on je ovdje deset godina, dva puta je bio na pripremama s prvom momčadi i gotovo godinu dana trenirao je s prvom momčadi. Uvijek mi je u razgovorima govorio da želi ostati u Hajduku, ali njegovi predstavnici pred nas su postavili nerealne zahtjeve kojima nismo mogli udovoljiti. Dali smo mu najbolju moguću ponudu, jednaku onima koje dajemo ostalim Top talentima iz naše Akademije - kazao je sportski direktor Mindaugas Nikoličius prošlog tjedna.

Cijeli klub iza njega

Umjesto da bude u momčadi za rođendansku utakmicu s Belupom, Brkljača je otišao drugim putem.

- Marku ćemo osigurati uvjete za trening do kraja ugovora - dodao je Nikoličius.

Brkljača je u lipnju ove godine slobodan igrač, do tada trenira samostalno izvan bilo koje momčadi na Poljudu, a Hajduku će u konačnici pripasti odšteta u obliku naknade za razvoj koja neće prijeći 250.000 eura. Dojučer malo poznati Grgić iz LASK-a je postao jedan od glavnih igrača Hajduka, izborio se za ulogu koju je u bliskoj budućnosti trebao dobiti Brkljača.

- Još uvijek ne mogu shvatiti da mladi igrač nije prihvatio ponudu Hajduka - kaže nam Jurica Vranješ, nekoć i sam igrač, a danas zastupnik mladih nogometaša.

- S 19 sam otišao u Leverkusen, a pritom sam već imao 70-ak utakmica za Osijek. Došao sam u Bayer kao talent od kojeg se puno očekuje, ali isto sam bio primoran krenuti od nule. Za sve se moraš sam izboriti. Pričam ovo zbog usporedbe sa situacijom u kojoj je bio Brkljača. Hajduk mu je spremao sve, pred njim je bila budućnost. Cijeli je klub stao iza njega, a to je velika stvar. Gdje god odeš u inozemstvo shvatiš da si samo jedan od mnogih. Posebno u veliki europski klub. Nema milosti, jer svi igrači su dobro plaćeni i nitko te neće maziti ako ne uspiješ. Brkljača je trebao u Hajduku biti ono što je Del Piero bio za Juventus. Ali, nažalost to se neće dogoditi.

image

Brkljača i Dambrauskas

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Rijetki su takvi klubovi

Kao nekadašnji veznjak objasnio je Vranješ kako je vidio igračke karakteristike Brkljače.

- Tu leži još jedan razlog zašto ne mogu razumjeti odluku o neprihvaćanju ugovora. Što znače novci? Doći će novci ako dobro igraš, ali treba ti netko ponuditi priliku, a Brkljača je u Hajduku bio igrač-projekt. Da se sve odvijalo po planu, mogao je transferom nadmašiti i Vlašića. Međutim, moram naglasiti, uz jedan puno jači rad, uz dosta korekcije u treningu. Dugo ga pratim i moram kazati da je u razdoblju od 15. do 17. godine propustio usvojiti neka neophodna znanja i stoga ima veliki prostor za napredak. Ako bih ga usporedio s Brekalom, kojeg sam primjerice odveo u Wolfsburg, ili Gvardiolom kojeg sam dugo pratio, ne mogu Brkljaču staviti u njihovu kategoriju. Jer, Brekalo i Gvardiol su bili odmah spremni ući u prvoligaški žrvanj Bundeslige.

Treći razlog zbog kojeg Vranješ izražava čuđenje glede odluke o neprihvaćanju ponude Hajduka jest upravo šansa za igranjem.

- Rijetki su veliki klubovi koji ponude takve prigode mladim igračima kao što je Hajduk pružio Biuku i Ljubičiću u zadnjih godinu dana, a isto se spremalo i za Brkljaču. Možda će nekome zvučati čudno, ali s obzirom da poznajem karakter Nikoličiusa i Jakobušića, uzeo bih taj ugovor, ne bih ga ni pogledao već bih samo potpisao zadnju stranicu. Toliko sam se glede tretmana mladih igrača uvjerio u stav ljudi koji vode Hajduk.

U konačnici će Brkljača do velikog transfera pokušati u nekom drugog klubu, a prilika se otvara ostalim veznjacima, u ovom trenutku, Grgiću prije svih. Njegov suigrač Raguž jasno nam je rekao “Lukasu neće Hajduk biti kraj”.

- Kako je Grgić krenuo u Hajduku, ima sve predispozicije za pravi transfer u njemačku Bundesligu. Nema jezične barijere, igrao je već u Austriji, a ukoliko Hajduk rezultatom još podigne vrijednost momčadi nemojte se čuditi da se Grgić višestruko isplati Splićanima, jer doveli su ga za 100.000 eura. Neću unaprijed o svotama, ali otvara se Hajduku jako dobar posao s Grgićem.

image

Jurica Vranješ

TEA CIMAS/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 23:01