MARKO TODOROV Cropix
BIVŠI MODRI

‘Ne vidim kako bi Hajduk u taktičkom smislu mogao iznenaditi Čačića! Baš sve je na strani Dinama‘

‘Livaja u ovom trenutku jest Hajduk. Naravno, to ne znači da će upravo on donijeti Hajduku eventualnu pobjedu‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. listopad 2022. 07:33

Pred nama je utakmica Hajduka i Dinama, derbi umnogome drugačiji od brojnih prethodnih. Prvo, ogled se igra u petak (poradi europskih obveza Zagrepčana). Nadalje, fokus medija, a posredno i nogometne javnosti, usmjeren je ponajprije na dva detalja: zbog učestalih pogrešaka suci poljudske utakmice bit će "pod posebnom lupom", a igrači Hajduka izloženi su presingu nametanjem teze kako - "jedino pobjedom mogu spasiti aktualno prvenstvo". Stvaranje ozračja imperativa ne predstavlja nimalo afirmativni uvod u derbi, koji mediji vole tretirati kao - "praznik nogometa"...

- Mislim da je glede sudaca pritisak prevelik i posve nepotreban. Suci griješe. Kao i igrači. Tako je posvuda u nogometu. Hrvatski nogomet ima kvalitetne suce, a njihove pogreške upravo su posljedica presinga kojemu su izloženi. Jednako tako i s presingom na igrače Hajduka. Nogomet je prije svega igra, u kojoj je logično da svaki sudionik želi pobjedu. Nametanje bilo kakvog ultimativnog imperativa predstavlja izopačen pogled na sport - smatra bivši igrač Dinama, a danas izbornik U20 reprezentacije, Ognjen Vukojević.

image
MARKO TODOROV Cropix

Naizgled, uoči poljudskog sraza Dinamo ima opipljivu prednost glede "popratnih sadržaja": kvalitetniju momčad, iskusnijeg trenera, bolju formu i pobjednički niz, kudikamo manji psihološki pritisak... Čini se kako je na strani Hajduka jedino bezrezervna navijačka potpora. Postoji li neki segment, taktički detalj, kojim bi Hajduk mogao iznenaditi "modre"? Može li domaća momčad pojačanom agresijom kompenzirati ostale deficite, zanimalo nas je...

- Činjenica jest da su svi nogometni čimbenici na Dinamovoj strani. Teško je očekivati da bi Hajduk u taktičkom smislu mogao iznenaditi Zagrepčane. Agresija? To je pitanje za trenera Hajduka, njegov odabir. Mislim da Dinamo i u tom segmentu može odgovoriti domaćem sastavu.

Jedno je teorija, drugo teren

Uoči susreta tradicionalnih suparnika kao što su Dinamo i Hajduk često se ističe teza - "derbi je utakmica u kojoj nije odlučujuća trenutačna forma, već nadahnuće pojedinaca". U prvom planu onda je kvaliteta, primjerice, Livaje ili Petkovića?

- Kada govorimo o današnjem Hajduku, onda je Marko Livaja nezaobilazna tema. Praktički se ti pojmovi (Livaja i Hajduk) izjednačavaju. Derbiji u pravilu jesu utakmice u kojima pravila ne vrijede. Nerijetko, nije bitna trenutačna forma, pa čak niti inspiracija nekog pojedinca. Derbi često može razriješiti neki bizaran detalj, čak i sreća.

Indiskretno trenersko pitanje: kako biste zaustavili Livaju...

- Kada ima "svoj dan", Livaju je nemoguće zaustaviti. Osobno, ne bih se previše opterećivao Livajom. Pustio bih ga da igra. Mislim da će to učiniti i Ante Čačić. Uvjeren sam da će se trener Dinama fokusirati ponajprije na igru vlastite momčadi.

image
RANKO SUVAR Cropix

Je li Livajina uloga za Hajdukovu momčad prenaglašena, ili je problem što se suigrači previše oslanjaju na njegov učinak? Može li poljudski derbi riješiti neki Hajdukov igrač "iz sjene"...

- Livaja u ovom trenutku jest Hajduk. Sve se vrti oko njega. Naravno, to ne znači da će upravo on donijeti Hajduku eventualnu pobjedu. To teoretski može biti bilo koji igrač Hajduka, premda mi trenutačno nijedan ne pada na pamet koji bi to mogao učiniti.

Prečesto mijenjaju trenere

Derbi donosi i zanimljiv sraz dvojice trenerskih debitanata: Karoglan nikada nije vodio Hajdukovu momčad protiv Dinama, a Čačić prvi put vodi "modre" na Poljudu. Taj kuriozitet upućuje na upit: mijenjaju li klubovi HNL-a (napose Dinamo i Hajduk) prečesto trenere?

- Trenerske rošade definitivno jesu jedan od najvećih problema HNL-a. Ako imaš trenera s vizijom, koja se poklapa s razmišljanjima klupskih čelnika, onda je deplasirano da ga mijenjaš nakon nekoliko lošijih rezultata.

Mnogi kao potencijalni problem Dinamovoj momčadi ističu činjenicu da su "modri" tijekom ove sezone odigrali čak 105 sati nogometa više od Hajdukovih nogometaša...

- Radi se doista o nevjerojatnom nesrazmjeru. No, ne vidim u tome osobit problem za Dinamo. Maksimirski klub ima široki roster igrača, koje trener Čačić mudro rotira. Vjerujem da će Dinamova momčad biti na pravoj energetskoj razini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:06