30 godina prošlog je kolovoza proslavio Kačaniklić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POLIVALENTNI OFENZIVAC

Nekad je zabijao Manchester Unitedu, došao je na Poljud kao velika zvijezda, a sada ‘hvata zadnji vlak‘!

Ofenzivac s državljanstvima Švedske i Sjeverne Makedonije najbolje je iskoristio revijalni sraz s Radomljem
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. ožujak 2022. 13:14

Ugovor je potpisao do ljeta 2024. godine, ali nema spora da Alexander Kačaniklić ovog proljeća hvata zadnji vlak za ostanak na Poljudu. Mjesecima ga nije bilo na terenu, štoviše, u kompletnoj sezoni je upisao tek osam prvenstvenih utakmica sa skromnih 287 minuta. Dvaput je počeo HNL dvoboje, šest puta ulazio s klupe, a uz to je dodao i dva nastupa u Kupu. Sveukupno deset utakmica, bez pogotka i asistencije. Zato je jasno zbog čega su dva pogotka i asistencija Kačaniklića u revijalnom dvoboju protiv Radomlja postali vijest.

Došao kao zvijezda

Čekali smo 10 mjeseci da Kačaniklić nešto napravi na travnjaku, da nam pokaže kako zna i može, zato je i utakmica protiv skromnog slovenskog prvoligaša veliko ohrabrenje za 30-godišnjeg napadača s državljanstvima Švedske i Sjeverne Makedonije. Kačaniklić nesporno konkurira za utakmicu u Osijeku, što je dobro za Dambrauskasa s obzirom na to da na desnoj strani nedostaje Lovrencsics (tri žuta kartona), a Sahiti tek ovog tjedna počinje s treningom nakon što je proteklih sedam dana proveo na oporavku od ozljede. Međutim, tek ćemo vidjeti koliko uopće Dambrauskas vjeruje Kačanikliću.

image

Jan Mlakar i Alexander Kačaniklić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Nešto manje od dva mjeseca ostali su pomalo zaboravljenom napadaču Bijelih da se ponovno nametne u konkurenciji za prvi sastav. Prije 13 mjeseci došao je na Poljud kao velika zvijezda i brzo je zauzeo mjesto u standardnoj postavi Paola Tramezzanija.

- Riječ je o igraču koji je po svom profilu kompatibilan stilu, načinu i modelu igre naše momčadi. Dodatna vrijednost je činjenica da se radi o izrazito polivalentnom profilu ofenzivnog igrača, koji u našoj momčadi i sustavima igre koje koristimo može igrati na više deficitarnih pozicija, a posebno na pozicijama krilnog napadača. Alex je igrač s iskustvom igranja u Premiershipu i francuskoj Ligue 1, nastupao je za reprezentaciju Švedske, te sam uvjeren kako će svojom kvalitetom i iskustvom podići našu igru – optimistično je najavio sportski direktor Mindaugas Nikoličius prilikom predstavljanja Kačaniklića u bijelom dresu.

Krenuo je solidno, međutim, kada se podvuče crta godinu dana poslije, Kačaniklić je dosegao 22 nastupa u HNL-u s dva pogotka. Razočaravajuće malo za igrača njegovog iskustva.

Od bljeskova se ne živi

Nekoć velika nada Liverpoola, kasnije igrač Fulhama, Watforda, Burnleyja, Kopenhagena, Nantesa i naposljetku Hammarbyja iz kojeg je došao u Hajduk. Bio je i reprezentativac Švedske, međutim, karijera Kačaniklića odavno nije u uzlaznoj putanji.

Ipak, više se od njega očekivalo u Hajduku. Ozlijedio se na kraju prošle sezone, potom se oporavljao mjesecima, da bi prošle jeseni tek sporadično ulazio na travnjak. U projekciji momčadi za aktualnu sezonu Kačaniklić je trebao biti jedan od glavnih igrača, ali uslijed ozljede, zatim sporog povratka u formu i boljim izvedbama konkurenata, potpuno je pao u drugi plan. Dambrauskas je već pet mjeseci u Hajduku, a za to vrijeme Kačaniklić ima tek 28 HNL minuta. Da je junior, bilo bi skromno, a kamo li za 30-godišnjaka, koji je doveden kao veliko pojačanje.

Stoga se od Kačaniklića ponovno puno očekuje do kraja sezone jer gust je raspored, ukupno se deset utakmica smjestilo u nešto manje od dva mjeseca. Bit će vremena i prostora za iskazivanje klase i potvrdu iskustva, Kačaniklić sigurno nije zaboravio igrati nogomet na visokoj razini. Nekoć je zabijao Manchester Unitedu, a danas je došao u situaciju radovati se kada zatrese mrežu Radomlju. Ipak, treba vjerovati da je u Kačanikliću ostalo dovoljno motiva za kvalitetna izdanja, za povratak u pravu formu. Uostalom, u karijeri je osvajao kupove u dvije države (Danska i Švedska), ne bi mu bilo naodmet da se okiti i trećim naslovom.

Kako će se uklopiti u koncepciju Dambrauskasa najlakše je pitanje jer Kačaniklić je krilni igrač koji se najbolje snalazi u sustavu 4-2-3-1 ili 4-3-3. Ako svi iz prednje linije budu spremni za Osijek, neće Kačaniklić biti u prvom planu, ali sigurno je da može i ulaskom s klupe promijeniti stanje na travnjaku. Prošle sezone zabijao je Rijeci i Gorici na Poljudu, odigrao nekoliko dojmljivih utakmica, ali jasno je i Kačanikliću da se ne živi od bljeska, a još manje od “stare slave”. Zato, iako ima ugovor još dvije godine, zaključi li ovu sezonu s učinkom kojeg je imao do kraja ožujka, morat će se ozbiljno povesti računa o tome treba li takav igrač Hajduku u budućnosti.

U sličnoj situaciji je i Eduok, dvije i pol godine mlađi, ali također u statusu “potencijala iz sjene”. No, obojica su previše iskusni da bi se čekao njihov eventualni bljesak i epizodno kvalitetno izdanje. Zbog svega navedenog, Kačaniklić do kraja sezone hvata zadnji vlak za ostanak na Poljudu.

Kačaniklić dosad u Hajduku

SEZONA 2020./21.

HNL: 14 utakmica (2 s klupe),

2 zgoditka, 967 minuta

Kup: 1 utakmica, 0 zgoditka,

90 minuta.

SEZONA 2021./22.

HNL: 8 utakmica (6 sa klupe),

0 zgoditka, 287 minuta

Kup: 2 utakmice (1 s klupe),

0 zgoditka, 98 minuta

Ukupno: 25 utakmica,

2 zgoditka, 1442 minute

PRETHODNI KLUBOVI

Fulham (Engleska)

Watford (Engleska)

Burnley (Engleska)

FC Kopenhagen (Danska)

Nantes (Francuska)

Hammarby IF (Švedska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:26