ANTE CIZMIC Cropix
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Nerealne najave splitskog gradonačelnika zasjenile Hajdukovu analizu rezultata, postavlja se jedno pitanje...

Najbitnija je priča o obnovi Poljuda, tu je predviđena investicija od 30 do 40 milijuna eura
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 22:17

Održala se još jedna skupština Hajduka, a u glavnoj ulozi, ipak neočekivano, bio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak, koji je izveo bombastičnu najavu (tako su je ocijenili brojni komentatori) o planovima obnove stadiona na Poljudu, ali i preuređenja/izgradnje još jednog, manjeg po dimenzijama, na prostoru Brodarice. Svi se slažu kako su to fantastični planovi, nadaju se da će najave o obnovi Poljuda zaista krenuti već od drugog kvartala 2024. i da će se izgraditi novi stadion manjeg kapaciteta gledališta, i to na lokaciji Brodarica, dakle u blizini Parka mladeži, kolokvijalno poznatog kao stadiona Splita. Međutim, objektivno je pitanje koliko su realne sve te najave, pogotovo jer se kao investitori najavljuju Grad Split, Hajduk, država i partneri.

Prije nekoliko godina bučno je najavljena obnova Starog placa, kao alternativnog za nastupe Hajduka u vrijeme dok se bude obnavljao stadion na Poljudu. Sve je bilo lijepo zamišljeno, i to s velikom dozom ozbiljnosti projekta, no ipak se pokazalo kao nerealno. Ondje će, prema sadašnjim planovima, koji se temelje na ranijim zamislima, osvanuti višekatna "podzemna garaža, prostor za kulturne gradske sadržaje i tržnica". Kad se već spominje što je najavljeno za dobrobit Hajduka, onda je to kamp na području Resnika, na terenima Divulja, ali se, eto, i od tog plana odustalo. Prema aktualnoj ideji, kamp Hajduka će biti u Stobreču, na lokaciji na kojoj je igralište Primorca.

image
DUJE KLARIC Cropix

Najbitnija je priča o obnovi Poljuda, tu je predviđena investicija od 30 do 40 milijuna eura, što bi navodno financirao Grad Split s državom. Kako su to predstavili poteštati: "Obnovit će se armirano-betonska konstrukcija, popraviti krov, izvesti protupotresno jačanje, obnovit će se prsten oko stadiona, zatim atletske staze, postavit će se nova rasvjeta i ozvučenje".

A što se tiče novog mini stadiona na Brodarici, na prostoru uz šoping-centar Joker, dobili bi "novi kongresni i poslovni centar, izgradili bi se gradski stanovi za dugoročni najam", ali je izvedba planirana u okviru organizacije Europskih igara 2027.

Nastup i izlaganje gradonačelnika Splita (većinskog vlasnika Hajduka) prihvaćeni su s oduševljenjem, uz napomenu da je "bitno da Hajduk ostane narodni klub i da ostvari stabilnost na europskoj sceni", dok će novi sadržaji na Poljudu i Brodarici, ali i na potezu od marjanskog tunela preko Spinuta i Poljuda do Brodarice (valjda će se tamo sa Starog placa preseliti ragbijaši i bejzbolaši) itekako pomoći razvoju Hajduka.

Izlaganje gradonačelnika zasjenilo je na neki način analizu rezultata Hajduka ove sezone. Predsjednik Lukša Jakobušić s razlogom je pun hvale na račun osvojenog kupa Hrvatske (i drugog mjesta u prvenstvu), uspjeha juniora u Ligi prvaka za mlade, posebno u odnosu na činjenicu da se prošlu godinu knjigovodstveno zaključilo s cca 700.000 eura dobiti.

Saznalo se da će šestorica prvotimaca napustiti Hajduk, uz Danijela Subašića to su još Gergő Lovrencsics, Stefan Simić i Marco Fossati, kojima su istekli ugovori, i Toni Borevković i Agustin Anello, kojima je završio period posudbe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 18:53