Igrači Hajduka

 DAMIR KRAJAC Cropix
TRAŽE SE POJAČANJA

Nije stvar u izgubljenom trofeju, Hajduk muči ona druga nula! A pitanje ‘novinara Bilda‘ ostaje u zraku...

Jasno je zašto su svi napadi u prvom dijelu išli preko Biuka. Ali, zašto je onda zamijenjen...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2022. 08:58

Hajduk je ostao bez trofeja, ali nije izgubio utakmicu. Dapače, Superkup je samo potvrdio sve ono što smo i ranije znali, često konstatirali. Hajduk u jačim utakmicama ima posloženu obrambenu strukturu, igra kontrolirani nogomet bez puno rizika, ali problem je kako iz igre s nizom taktičkih defenzivnih zahtjeva kreirati opasnost pred suparničkim vratima.

Hajduk je u Superkupu ostao čiste mreže u 90 minuta igre. Bio je to Hajduk na razini izdanja kakva smo često gledali prošle sezone u derbijima. Identičnu “nulu” odigrao je Dambrauskasov Hajduk dvaput s Osijekom, te jednom s Dinamom. Zato nije Hajdukova igra prošle subote nikakvo iznenađenje, bit će očito takvih izdanja i u sljedećoj sezoni. Međutim pravi problem leži u činjenici kako unaprijediti napadačku igru. Bez golova i pobjeda u dvobojima s direktnim konkurentima neće se Hajduk moći ozbiljno uključiti u borbu za vrh.

Slika bi ostala ista

Utakmica s Dinamom na površinu je još jednom iznijela najveći upitnik Hajduka koji je prošle subote bio brojčano izražen kroz nulu u rubrici udaraca prema vratima. Mikanovićeva greda ne ulazi u kategoriju “udarci u okvir”, stoga Bijeli nisu u 90 minuta zapucali prema Livakoviću. Tu je problem, a ne u izgubljenom Superkupu na jedanaesterce. Zar bi opjevali trofej da su kojim slučajem pri izvođenju kaznenih udaraca Bijeli bili precizniji od domaćina? Ne, slika bi ostala ista.

Nedostatak snage

Valdas Dambrauskas postavio je momčad u očekivanoj formaciji, s naglaskom da Dinamu nije suprotstavio ozlijeđenog Fossatija koji je ostao u Splitu, te Eleza kojeg je zadržao na klupi. Međutim, dvije promjene nisu oslabile splitsku momčad s obzirom da je postavka ostala identičnoj formaciji 4-1-3-2 gdje je Grgić imao ulogu korektora sredine. Klasični defenzivac Vuković je pritom dobio ulogu desnog krila/veznog, pa se time lako može objasniti zašto je Hajduk napade bazirao na Biuku po lijevoj strani.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- U prvom dijelu smo znali kako iskoristiti neke protivničke slabosti. Šteta što nismo postigli golove. Nažalost, nedostajalo je završno odlučno dodavanje. U drugom dijelu je Dinamo pronašao način kako nas nadigrati. Pritiskali su nas, zato smo i mijenjali, ali Dinamo je ipak stvorio odlične prilike. Lovre Kalinić je definitivno bio igrač utakmice - kazao je nakon susreta pomalo razočarani Dambrauskas.

Junak Bijelih, Lovre Kalinić, bio je još direktniji u opisu tijeka dvoboja.

- Nesvjesno smo se povukli u nastavku, nismo mogli doći do zraka u drugom poluvremenu - kazao je Kalinić.

Međutim, kada pogledamo kako je Hajduk izgledao u pripremnim dvobojima s Gentom i Clujom, nema mjesta iznenađenju, a još manje razočaranju. Dapače, Hajduk je s Dinamom bio puno bolji u defenzivnoj kompoziciji igre. Za razliku od pripremnih dvoboja, Hajduk je prvih pola sata odlično kontrolirao igru, poglavito su početnih 20 minuta kada su Bijeli stajali blizu igrača, izlazili u presing ne dopuštajući Dinamu ozbiljniji prelazak polovice. Ali, tako je Hajduk izgledao samo na početku utakmice, jer ostatak je pripao Dinamu. Zbog nedostatka snage, zamora iskusnijih igrača, slabijeg impulsa s klupe... Razloge možemo samo sugerirati i nagađati, ali činjenica je da su Bijeli imali ozbiljnu viziju igre koju su mogli ispoštovati samo u startu dvoboja.

Pitanje sredine terena

Možemo i snagu Dinama staviti kao jednu od opcija zašto se Hajduk nije uspio nametnuti u ostatku utakmice, međutim i taj razlog poziva na pojačavanje momčadi. Hajduk je u Maksimiru još jednom potvrdio da mu primarno nedostaje veznjak koji će zajedno s Krovinovićem povezati napadačku igru, a pritom istrčati dobru dionicu s odgovornim defenzivnim zadacima. Obrana je kontra Dinama bila na iskušenjima, ali kada protivnik uputi 11 udaraca prema vratima (izvor SofaScore), od toga šest u okvir, jasno je da nije pitanje zadnje linije već sredine terena. Nema te obrane koja će zadržati suparnika u kontinuitetu napada, u igri “jedan na jedan” sa stoperima. Nije sporno, pojačanja su nužna za iskorak. Kako prema Europi, tako i u domaćem okviru, jer već smo u najavi kazali Dinamo je Hajduku bio i test snage za Europu. Očekuje li Dambrauskas pojačanja?

- Dobro smo završili sezonu i sačuvali smo velik dio momčadi. Sretan sam s kadrom koji imam. Ako netko dođe, to će biti dodatak na već postavljenu momčad - poručio je Dambrauskas u službeno sročenom odgovoru.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Ali, bez pojačanja teško će se Hajduk boriti na više frontova. Hajduk je posložen, ima okosnicu ekipe iz prošle sezone, međutim ove sezone Bijeli žele više. Nismo zaboravili kako je Josip Elez u ulozi novinara Bilda upitao predsjednika Jakobušića na zabavnoj klupskoj pressici prije 10 dana u Austriji.

- Kako mislite da je momčad dovoljna za ovu sezonu kada je prošle godine bila druga u prvenstvu i pritom ispala u Europi od Tobola?

Visoka ulaganja

Pitanje stoji i danas, bez obzira što je Jakobušić spremno svom obrambenom igraču duhovito odgovorio “možda dovedemo još dva stopera”. Logika je jasna, ako želiš više, moraš nešto i promijeniti. Moraš uložiti. Hajduk je u Maksimiru bio na razini prošlogodišnjih izdanja u jakim utakmicama. Tvrd u obrani s rijetkim napadačkim pokušajima. Međutim, veći dio susreta imao je podređenu ulogu iz koje se na dugoročne staze ne može nadati pomaku u sljedećoj sezoni. Sve je jasno, ako se želi prvo Europa, a potom i borba za naslov, Hajduk treba izaći iz comfort zone, doći na mercato i pokupiti nekog “kapitalca”. Veznog, pa stopera, jer visoki ciljevi konstantno traže visoku razinu ulaganja. Za Europu i naslov prvaka nije dovoljno biti konkurentan, treba imati momčad za pobjede.

Linker
27. travanj 2024 02:39