BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
SN RETROVIZOR

Nikad se nije dogodilo da Dinamo svlada Hajduk na Poljudu dvaput u samo četiri dana, ali prije četiri godine...

Pogled u prošlost međusobnih dvoboja dva najveća hrvatska kluba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. travanj 2024. 09:29

Četiri dana nakon pobjede u prvenstvu Dinamo na Poljudu traži još jedan trijumf za finale Kupa i borbu za dvostruku krunu. Hajduk se posljednje dvije sezone izvlačio osvajanjem Kupa, a hoće li moći još jednom? Ili im Modri neće dopustiti takvu vrstu satisfakcije?

Nikad se nije dogodilo da bi Dinamo svladao Bijele na Poljudu dvaput u samo četiri dana, rijetko su u takvom tempu i igrali. Kad se to posljednji put zbilo 28. i 31. svibnja 2009. godine, u Kupu je prvo bilo 3:0 za Bijele, ali je pehar udarima s bijele točke otišao u Zagreb, a zatim je u ligi završilo 2:2.

No, nije bilo tako davno da je zagrebački klub na dva uzastopna dolaska u Split uzeo puni plijen. Datumi su iz 2020. godine. Dosta se spominjalo uoči subotnjeg ogleda kako Dinamo nema pobjedu na Poljudu od 12. rujna 2020. kad je dobio 2:1 golovima Lirima Kastratija i Mislava Oršića, no i u utakmici prije toga igranoj u Splitu osvojio je tri boda. Riječ je bila o 4. ožujku 2020. godine, baš prije Covida, pogađali su Poljak Damian Kadzior i Arijan Ademi.

Nadmoć Zagrepčana

Kako se tada radilo o dvije sezone, zadnji put da je Dinamo bio bolji od Hajduk u dvije uzastopne utakmice na Poljudu u istoj sezoni zbilo se 2013./14. Prvo je 18. prosinca 2013. godine u Kupu završilo 2:1 pogocima Arijana Ademija i Domagoja Antolića, za Bijele je strijelac bio Filip Bradarić, da bi već 22. ožujka 2014. godine u HNL-u bilo 2:0, a zabili su Duje Čop i Alen Halilović. Jedini put kad je Dinamo u doba hrvatskog sustava natjecanja triput uzastopno otišao s Hajdukova stadiona kao pobjednik dogodilo se također tada jer početkom sezone 2014./15., točnije 31. kolovoza, dobio je 3:2 velikim preokretom. Bijeli su imali 2:0 pogocima Tina Sušića i Antonija Milića, no od 71. minute do četvrte minute sudačke nadoknade bodove su put sjevera poslali Duje Čop s dva gola i Angelo Henriquez.

Još jednom ranije u doba HNL-a Modri su u jednoj sezoni dvaput slavili na gostovanju u najvećem derbiju, također se radilo o jednoj pobjedi u prvenstvu i jednoj u Kupu 2000./01. Tada je na kraju prvak bio Hajduk, kojem se u tom času činilo da je prekinuo dugih niz bez krune, a koji je trajao šest godina. Sad je aktualni na 19 sezona, a titula je Bijelima sve dalje. Iako, nije još gotovo, što daje dodatnu draž ovom ogledu. Ne igra se samo za finale Kupa, nego i za atmosferu s kojom će se ući u finiš sezone...

Linker
17. srpanj 2024 08:22