VODIO OBJE MOMČADI

‘Nikoga nakon utakmice neće zanimati dojam, u najvećem hrvatskom derbiju uvijek je najvažnija jedna stvar‘

Jedan od samo sedmorice trenera koji su u karijeri vodili i Hajduk i Dinamo
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. listopad 2023. 07:54

Gdje je Željko Kopić, nema ga dugo na trenerskoj mapi? Nakon odlaska iz Boteva prošlog prosinca skoro deset mjeseci je bez posla.
- Provodim vrijeme s obitelji, gledam utakmice i pripremam se za nove trenerske izazove...

Nekad mladi hit trener Lučkog u kojem je upisao trenerski HNL debi u sezoni 2011./12., ali brzo godine idu. Danas je iskusan stručnjak s deset trenerskih postaja iza sebe, od 10. rujna 46-godišnjak.

- Kad se osvrnem, zadovoljan sam s onim što vidim, jer sam se relativno brzo izborio za prilike koje velik broj trenera ne dobije tijekom cijele karijere. Pogled na broj mojih godina ne stvara mi pritisak, dapače, ušao sam u najbolje trenerske godine i znam da je preda mnom još kvalitetnih trenerskih angažmana. Još godinama mogu raditi na visokoj razini i ostvariti sve svoje ambicije i ciljeve koje sam si postavio.

Iskonstruirane priče

U nedjelju na Poljudu igraju Hajduk, čiji je trener bio od studenog 2017. do rujna 2018., te Dinamo u kojem je prvo bio šef Omladinske škole pa bio trener prve momčadi od prosinca 2021. do travnja 2022. Branko Zebec, Vlatko Marković, Tomislav Ivić, Josip Skoblar, Nenad Gračan, Miroslav Blažević i Željko Kopić. Jedina sedmorka koja je vodila i Hajduk i Dinamo.

- Kad nabrojite imena koja su mi prethodila, vidim koliko je impresivno i teško ostvarivo to što sam postigao. Ponosan sam što sam bio trener Hajduka i Dinama, kad vidim otkud sam krenuo i do kud sam došao. Trebalo je za to puno truda.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Trener Hajduka i Dinama, a stalno pod nekom sumnjom i brojnim komentarima tipa “nije on kalibar za to”, dok su i rastanci na Poljudu i Maksimiru bili dosta mučni. Kopić odgovara:

- To sam prihvatio, zapravo to i jest bit trenerskog posla. Stalno je prisutno novo dokazivanje i sa svakim lošim rezultatom počinju sumnje i preispitivanja. Svjestan sam svega dobrog što sam na svom trenerskom putu napravio, kao i svojih pogrešaka. Za svaki milimetar napretka izborio sam se sam i zadovoljstvo mi je što su to mnogi prepoznali. Isto tako, svjestan sam da neke priče nisam iz raznih okolnosti završio na način na koji sam to htio, a neke stvari se nisu niti poklopile na pravi način. I to je jednostavno tako, svatko ima pravo misliti što hoće. Ono što me smeta su nepravda i iskonstruirane priče kojima je cilj da ti naštete, ali s vremenom i iskustvom to prihvatiš i kreneš dalje. Nema druge.

Cimer s Ivanom Lekom

Je li teže raditi u Dinamu ili Hajduku, gdje je veći pritisak?
- Dinamo je bio puno posloženiji kad sam ja bio tamo, nego što je Hajduk bio u mojoj eri, i samim time je bilo i lakše raditi. Pritisak rezultata je u oba kluba vrlo visok tako da tu nema bitne razlike. Obje klupe imaju svoje specifičnosti, ali ja sam se na Poljudu uvijek dobro osjećao, od pobjede koju sam ostvario kao trener Lučkog preko vođenja Hajduka i ovog posljednjeg poraza s Dinamom. Onaj kome nije gušt voditi utakmicu na punom Poljudu, mislim da je zalutao u nogomet.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Jesu li Hajduk i Dinamo danas kvalitetniji nego kad ste vi bili njihov trener?
- Ova ekipa Dinama je tek u stvaranju, ima ogroman potencijal, ali nije kvalitetnija od momčadi koju sam ja vodio. Hajduk je igrački nešto kvalitetniji u odnosu na onaj period, iako, da nisu prodani Ohandza i Erceg, dalo bi se o tome raspravljati.

Što očekujete u nedjeljnom derbiju? Tko je favorit i zbog čega?
- To je utakmica 50:50. Hajduk je ponovno uspio doći do kvalitetne atmosfere nakon pobjede protiv Lokomotive, vodeći su na ljestvici, ali ipak ne potpuno definirani i stabilni. Dinamo je nakon Sparte uspio preživjeti gostovanje u Osijeku koje je lako moglo otići u posve drugačiji smjer. Nakon toga su ušli u dobar ritam, ali nisu imali niti izbliza ovako zahtjevnu utakmicu kakva ih očekuje. Bit će neizvjesno, teško je prognozirati...

Što će Ivan Leko probati napraviti da usmjeri utakmicu na svoj mlin, a što Sergej Jakirović?
- Hajdukov forte će svakako biti velika energija s kojom će izaći na travnjak, stabilnost sustava na kojoj Leko inzistira i faktor Livaja. Također, Leko u ovom trenutku ima i određenu širinu kadra, tako da tijekom utakmice može reagirati ovisno o zbivanjima na terenu. Mislim da za Hajduk trenutak ove utakmice uopće nije loš, dapače. S druge strane, ovo je prvi Dinamov veliki derbi pod vodstvom Jakirovića. Ono sto je sigurno je da će Dinamo napraviti sve da odgovori jednakim intenzitetom u defenzivnoj igri jer je to jedan od osnovnih postulata Jakirovićevih ekipa. Također, sigurno je i kako će se pokušati nametnuti aktivnim posjedom lopte, igrom prema naprijed. Onaj treći segment su brze napadačke tranzicije u kojima će svakako koristiti Petkovića kao spoj prema završnici napada.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Jakirović je rođen 1976., Leko 1978., a Kopić 1977. Praktički ista generacija.
- Ono što cijenim i poštujem kod Jakirovića je njegov trenerski put. Probijao se samostalno, od rada s mlađim dobnim kategorijama, preko Sesveta, korak po korak. Zaslužio je priliku biti trener Dinama i vjerujem da će napraviti odličan posao. Ivana znam još iz doba mladih reprezentativnih uzrasta kada smo bili cimeri. Vidim da je kao trener pedantan, analitičan, ništa ne prepušta slučaju, ima jasnu sliku kako želi da mu momčad funkcionira. U jednom periodu rada u Hajduku to nije izgledalo dobro, ali se uspio izvući iz te situacije. Neposredni period koji je ispred njega će usmjeriti njegov uspjeh u Hajduku. Obojica su kvalitetne osobe i jako dobri treneri.

Livaja i Petković mogli još više

Leko je mogao mirno raditi u inozemstvu i izbjeći splitski stres, Jakirović je naprasno napustio Rijeku i otišao u Dinamo.
- Velik broj hrvatskih trenera, bez obzira na kojoj razini su radili, u svojoj karijeri žele sjesti na klupu Hajduka. Posebno se to odnosi na bivše Hajdukove igrače. Svi oni, bez obzira koje su klubove u karijeri vodili, žele se ostvariti i dokazati na Hajdukovoj klupi, koja je vjerojatno za njih najteža. To je bio slučaj s Tudorom, a sada i s Lekom. Što se Jakira i njegovog odlaska iz Rijeke tiče, ne znam detalje odlaska osim svega onoga što se priča po medijima, tako da mi je teško komentirati.

Tko od njih dvojice izvlači više iz svojih aktualnih momčadi?
- Teško je reći, rekao bih da su kod obje ekipe “radovi po putu” i da ćemo za zaključak ipak morati malo pričekati.

Vječna HNL dvojba ostaje - tko je bolji, Petković ili Livaja? S jednim ste radili protiv drugog ste se borili.
- Na ovo pitanje nema točnog odgovora. To su dva igrača s velikom karizmom, pravi nogometni majstori, igrači treće reprezentacije svijeta i to ne kao prolaznici na tom čudesnom katarskom putu. Puno su toga postigli napravili u svojim karijerama, ali s obzirom na talent koji je ogroman, bilo je prostora i za još veće stvari. Kako god, obojica kada su potpuno spremni su velika prevaga za svoje momčadi, imaju visoku klasu, liderske karakteristike i mogu biti snažni pokretači za svoje momčadi.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Koliko je bitan dojam u derbiju?
- Toliko da pobjednika ili poraženog navijači neće pitati kako je pobijedio, odnosno izgubio. Svi bismo mi željeli gledati lepršavi derbi, ali ulog u njemu je nešto posebno, bez obzira što je tek 10. kolo i realno smo tek na početku priče. Rezultat je u sudarima Hajduka i Dinama uvijek bitniji od kvalitete igre, to je jednostavno tako.

Dinamo i dalje prvi favorit

A koliko je splitska bitka bitna u ratu za naslov?
- Osim s bodovnog aspekta, dvoboj je bitan radi održavanja pozitivne atmosfere u toj utrci. Posebno se to odnosi na Hajduk, koji je nedavno već izgubio dvije utakmice. Dinamo bi pobjedom preuzeo tron, a ima i utakmicu manje, tako da je njima nešto lakše, u slučaju pada na Poljudu bili bi na realnih minus 2, što nije tako strašno. No, jasno je, nedjeljna utakmica neće dati odluku u prvaku. Dinamo je, nevezano za derbi, zbog svoje kvalitete i dalje prvi favorit za titulu, Hajduk je blizu, a ne treba otpisati ni Rijeku koja je u Marku Pjaci dobila veliko pojačanje. Osim jesenskog učinka, bit će iznimno bitno kako će klubovi odraditi zimski prijelazni rok i s kakvim će sastavima ući u proljeće i završni dio borbe za titulu.

Jakobušića sam još 2018. prepoznao kao kvalitetnu opciju za predsjednika

Hajduk je potonuo na početku nove sezone 2018./19. nakon što ste u prethodnoj dugo bili u borbi za naslov i na korak do osvajanja Kupa u prethodnoj. Smijenjeni ste početkom rujna.

- Živio sam za trofej s Hajdukom, vjerovao u naslov i osvajanje Kupa. Puno je bilo faktora na koje apsolutno nisam mogao utjecati i zbog kojih smo ostali bez trofeja. Od sportske politike i prodaje ključnih igrača, do smjene predsjednika i sportskog direktora potkraj sezone. Sve to je značajno utjecalo na atmosferu u klubu, što se odrazilo i na ulazak u sljedeću sezonu. Danas, s odmakom, smatram kako sam se zbog velike želje za uspjehom bavio i stvarima s kojima se trener ne bi trebao baviti, što je u konačnici utjecalo i na moju energiju, koja se iscrpila. S današnjim iskustvom bih u nekim situacijama drugačije postupio, ali uvijek naglašavam kako je period u Hajduku bilo lijepo razdoblje u mojoj karijeri.

Kaže da u Hajduku više nema igrača iz njegovog doba, a zanimljiva je priča s njim i aktualnim predsjednikom splitskog kluba.

- S Lukšom Jakobušićem nisam surađivao, on je tek kasnije došao u klub. No upoznao sam ga na jednoj vaterpolskoj utakmici i nakon toga smo dugo bili u kontaktu. Čak sam u neformalnom razgovoru s ljudima u Hajduku te 2018. rekao da ga vidim kao vrlo kvalitetnu opciju za predsjednika kluba. O njemu svakako imam dobro mišljenje, znam da razumije sportsku logiku i da posjeduje veliku energiju. Sve ostalo mi je teško komentirati jer nismo surađivali. (dd)

Privremeni treneri nisu pravo rješenje, ali htio sam pomoći...

Na klupu Dinama je sjeo u prosincu 2021. nakon odlaska Damira Krznara došavši s mjesta šefa Škole.

- Nakon što se uprava odlučila za promjenu trenera i predložila mi preuzimanje prve ekipe, jasno sam im rekao razloge zašto mislim da privremeni treneri nisu pravo rješenje, posebno u zahtjevnoj sezoni kao što je bila ta. Bez obzira bio to ja ili netko drugi. No kad vam čelnici kažu “Dinamo te treba”, nema druge nego napraviti sve kako biste pomogli klubu. Znao sam da takva rješenja nisu dugoročna, da je kredit i u klubu i u javnosti izuzetno mali i da neću imati ništa i nikoga iza sebe kad dođe zahtjevni period, koji uvijek mora doći.

Došao je već u proljeće 2022.

- Kritičari su mi najviše zamjerali uporno inzistiranje na tome da igra Bruno Petković. Nije prošao zimske pripreme, a znao sam koliko je važan za momčad. On nije tip igrača koji formu može dizati kroz trening, potrebne su mu natjecateljske utakmice. Godina je završila tako što je izborio mjesto na SP u Kataru i jako mi je drago što danas opet igra vrhunski nogomet, možda i ponajbolji u karijeri. Neke stvari bih naknadno promijenio, ali sve sam odluke donio promišljeno. Nemam potrebe žaliti ni za čime, uostalom ostavio sam Dinamo tamo gdje sam i trebao, na prvom mjestu.

U Dinamu je smijenjen nakon poraza od Hajduka na Poljudu 20. travnja 2022. Iako ste bili prvi na tablici, u javnosti se nezadrživo razbuktao dojam da s Dinamo s vama ne bi bio prvak, da je momčad potonula i da nemate moć da je opet dignete, da je vaš cijeli mandat bio promašaj...

- Mogu vam odgovoriti nekim činjenicama. Dinamo sam preuzeo na trećem mjestu na tablici i nakon ispadanja iz Kupa protiv Rijeke, a s klupe otišao pet kola prije kraja sezone i ostavio klub na prvom mjestu s u prosjeku osvojenih 2,16 bodova po utakmici. Pobijedili smo West Ham u Londonu, svladali i Sevillu, u tom trenutku druge momčadi prvenstva Španjolske, od koje smo ispali zbog nekoliko minuta dekoncentracije u prvom dvoboju. Bili su energetski na konopcima u Maksimiru, ali, eto, nismo zabili taj drugi gol. I mi smo se ispraznili i samo nekoliko dana kasnije u takvom stanju izgubili u Osijeku. No vratili smo se, prije mog oproštaja na Poljudu u šest utakmica smo osvojili 16 bodova uz gol-razliku 11:1. Tako da je teško pričati o nekoj teškoj krizi, tema može biti poraz u derbiju na Poljudu. Nije se poraz smio dogoditi, ali mi smo i nakon njega bili prvi na ljestvici. Naravno da sam bio razočaran, jer sam uz Dinamo posebno vezan, ali pretpostavio sam da će doći do smjene jer je takvo ozračje stvoreno u javnosti.

Turbulentna vremena su u Maksimiru, pratite li situaciju?

- Naravno da pratim. Najvažnije je da se klub izdigne iznad svih podjela, obračuna i svađa. Interes Dinama mora biti na prvom mjestu. (dd)

Baturina nije preskakao stepenice i zato ima snažan temelj za veliku karijeru

Bili ste godinu i pol dana šef omladinske škole Dinama, možemo li danas vidjeti plodove tog rada?

- Puno smo u tom razdoblju napravili u podizanju kriterija, razvoju samog sustava rada i funkcioniranja Nogometne škole. Napravljeni su i veliki iskoraci u infrastrukturi, sustavima za monitoring, analizu i procjenjivanje u koje su uložena velika financijska sredstva. Uprava je podržala te projekte, a i danas svi koji rade u školi, prvenstveno mladi igrači, imaju velike benefite od tog perioda. No, jasno, sve je to samo podloga za izbacivanje igrača u seniorski nogomet, što je i bit priče. Svaka generacija ima vrlo kvalitetne pojedince s velikim potencijalom, koji, naravno, moraju proći adaptaciju na seniorski nogomet - kaže Kopić i nastavlja:

Martin Baturina jedan je od tih eksponata od kojih će Dinamo imati velike koristi. Kao prvo igrački, potom i financijski. Bio je u omladinskoj školi kad je Kopić bio šef, poslije i član prve momčadi kad je Kopić bio njen trener. No minutaža mu u to vrijeme nije bila velika.

- Svjedočimo kako se danas mlade igrače koji još nisu formirani i spremni za takva opterećenja, a preskoče neke faze razvojnog procesa, vrlo brzo potroši u seniorskom nogometu. U nastojanjima da se nešto ostvari što brže, što kraćim putem i da kao mladi igrači imaju što veći broj seniorskih utakmica u nogama jer će na taj način postati zanimljiviji tržištu, znatno se povećava rizik nestabilne karijere kao i podložnosti ozljedama. Ogroman je broj takvih primjera, kada se postavljaju pitanja što se s tim igračima dogodilo, gdje je krenulo krivo. Želje su jedno, a proces razvoja i adaptacije nešto posve drugo. Takve, ubrzane priče vrlo često završavaju velikim razočarenjima i neostvarenim punim potencijalima. Martin, s druge strane, ima iznimno dobar razvojni put i snažan temelj za veliku karijeru. Ima on još prostora za napredak, ispred njega je velika nogometna budućnost.

Nakon Kopića, školu je vodio Tomislav Butina, sada je glavni Marko Marić.

- Previše je promjena na poziciji voditelja Nogometne škole Dinama, ali sve je to posljedica procesa koji se u klubu događaju. Jedna osoba trebala bi dobiti povjerenje na duži rok, na ovaj način je zapravo vrlo teško donositi procjene koliko je nešto dobro i koliko može biti bolje. (dd)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 21:57