ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
GOL-KAPITALAC

Nikola Kalinić razgrnuo je sve sumnje, od sada više nema pitanja tko može, a tko ne može igrati zajedno!

Junak derbija, napadač koji je presudio zagrebačkom Dinamu i njegovom treneru
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. travanj 2022. 08:57

Kale, Kale, skandirali su navijači Hajduka dok je junak derbija napuštao travnjak. Nikola Kalinić zabio je Dinamu nakon 13 godina. Posljednji put je na Poljudu tresao mrežu Modrima u proljeće 2009. godine. Prvo u ligaškoj pobjedi 2:0, a zatim dvaput u Kupu (3:0). Ali, dugo će pamtiti četvrti poljudski zgoditak Dinamu. Pamtit će ga dakako i zagrebački klub koji je zbog Kalinićeva pogotka promijenio i trenera, ali neće se Kalinić baviti tuđim problemima u trenucima kada ponovno živi svoj nogometni san.

- Bog te ponekad nagradi kada se najmanje nadaš, ali i kada ti najviše treba - kazao je nakon utakmice Nikolin prezimenjak Lovre Kalinić.

Nikola Kalinić mjesecima je bio velika želja Lukše Jakobušića. Prošlog ljeta se prvi put u javnosti pojavila fotografija predsjednika Bijelih u druženju s tadašnjim centarforom Verone na splitskoj Zapadnoj obali. Međutim, na realizaciju je trebalo pričekati, jer Kalinić je bio igrač pod ugovorom s Veronom. No, želja je bila jasna.

ascascas

- Nikola nema nijedan drugi klub u projekciji nastavka karijere, jedino Hajduk - prisnažio je prošle jeseni njegov agent Tomislav Erceg.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ali, to još nije značilo da će se vratiti na Poljud tijekom aktualne sezone. Međutim, veličinu svoje želje za povratkom jasno je Kalinić materijalizirao kroz raskid ugovora s Veronom na vlastitu štetu. Odrekao se najmanje milijun eura da bi početkom veljače potpisao za Bijele. Raskinuo s Veronom ekspresno nakon utakmice kontra Juventusa i stavio ponoćni autogram na vjernost Hajduku. Ali, nije sve išlo glatko na povratku, zato je pobjednički pogodak u derbiju još vrjedniji.

- Jedan od njegovih najvažnijih zgoditaka posljednjih sezona - dodat će Erceg nakon derbija.

Od prelaska iz Fiorentine u Milan 2017. godine, vjerojatno i najvažniji pogodak u Kalinićevoj karijeri. Na Poljudu je dočekan raširenih ruku, ali trebalo je vremena da se sve posloži. Ove sezone zabio je ukupno sedam zgoditaka. Četiri u dresu Verone i tri za Hajduk. Međutim, nijedan se ne može uspoređivati sa zgoditkom iz derbija. Dva “komada” Salernitani, po jedan Genoi i Bologni u dresu Verone, te zgodici Istri i Lokomotivi za Bijele. Svih šest zgoditaka zajedno ne mogu se mjeriti sa zgoditkom u derbiju. Jer, time je Kalinić otklonio sve one tamne oblake, riješio se svih pitanja s istim predznakom.

- Što mislite, mogu li Kalinić i Livaja zajedno? - često je propitkivan Dambrauskas ovog proljeća.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Logična ili nepotrebna možete tumačiti kako god želite, ali je činjenica da su se pitanja uglavnom intenzivirala i redovito ponavljala kada solinski centarfor ne bi zabio pogodak. Istini za volju, nije se Kalinića tako dugo čekalo da proradi u bijelom dresu. Zabio je u trećem HNL nastupu, ali nestrpljivi kakvi već jesmo, očekivali smo da će njegovim dolaskom Hajduk zabijati pet-šest zgoditaka po utakmici, a da će pritom barem polovica biti s Kalinićevim potpisom. Šalu na stranu, Kalinić je odigrao blizu očekivane razine. Postigao je dva pogotka u sedam početnih nastupa s tim da je imao i manjih problema s ozljedama. Ali, za simbiozu Kalinića, javnosti i navijača nedostajao je jedan pogodak-kapitalac.

Nakon derbija više nema pitanja tko može, a tko ne može zajedno. I koliko uopće pruža Kalinić. Riješio je derbi i to je vrhunac. Nema većih ni manjih očekivanja. Kalinić je u derbiju napravio ono zbog čega je doveden, a shodno tome, kada ispunite očekivanja, nema dodatnih tema i pitanja. Kalinić je taj, Kalinić je golgeter klase. Zato je pogotkom Dinamu napravio veliku stvar za Hajduk, ali i za sebe. Prebrisao je pitanja, sumnje, razgrnuo crne oblake i vratio kultni status u navijača. Ali, vratio je i samopouzdanje, jer posljednjih sezona često je bio u drugom planu. Od ljeta 2017. kada je iz Firence prešao među Rossonere, nedostajala je Kaliniću “autorizacija” velikih golova. Siromašna je bila godina u Milanu, još slabija potom sezona u Atletico Madridu čiji je dres nosio u sezoni 2018./19.

Slijedila je posudba u Romi, te prelazak u Veronu u listopadu 2020. godine. Pet sezona je živio u sjeni, ali povratkom u Hajduk ponovno je “šef parade”. Igrač koji zabija, koji stvara prevagu u najvećim utakmicama. Osebujni golgeter zanimljive karijere s 34 godine u životnom kalendaru i dalje je vruć. I dalje ima veliku želju, uostalom u karijeri nije osvojio nijedan trofej. Jasno, ako ne računamo Superkup s Atleticom koji je odgledao s klupe. Bio je blizu s Hajdukom u prvenstvu i Kupu, s Dnjiprom u Europa ligi, ali sve je ostalo na pokušaju. S Bijelima je na povratku potpisao na godinu i pol dana, ali do trofeja želi već u prvoj polusezoni.

Zabijao Cityju, Chelseaju, u finalu Europske lige...

Dok je igrao za Blackburn zabio je Mancinijevom Manchester Cityju na Etihadu (1:1) u listopadu 2010. godine. Prije toga je u Liga kupu postigao pogodak protiv Chelseaja u prolazu do polufinala u sezoni 2009./10. Igrajući za Dnjipro najveći pogodak je svakako bio zgoditak u finalu Europa lige za vodstvo 1:0 protiv Seville u Varšavi gdje je 27. svibnja 2015. godine klub iz Andaluzije u konačnici slavio 3:2. U dresu Fiorentine blistava je bila prva sezona kada je Kalinić postigao 12 zgoditaka, od čega četvrtina otpada na jednu utakmicu. Naime, tri pogotka je potpisao Interu u pobjedi 4:1 iz rujna 2015. na San Siru. Zabio je pogodak i prvaku Juventusu u porazu u Torinu (1:2) u svibnju 2016.

Sljedeće sezone ponovno je zabijao Juventusu, čak u oba prvenstvena dvoboja. Tresao je i mrežu Intera, Lazia te Milana koji je u konačnici i angažirao Kalinića. Ali, od tog ljeta 2017. u klupskom nogometu više nije bilježio značajne pogotke. (jr)

Kalinićevi seniorski golovi

49 golova u 125 nastupa za Dnjipro

47 golova u 88 nastupa za Hajduk

33 gola u 83 nastupa za Fiorentinu

15 golova u 42 nastupa za Hrvatsku

13 golova u 53 nastupa za Blackburn

6 golova u 41 nastupu za Milan

6 golova u 34 nastupa za Veronu

5 golova u 19 nastupa za Romu

4 gola u 8 nastupa za Šibenik

4 gola u 24 nastupa za Atletico

3 gola u 13 nastupa za Istru 1961

Ukupno 185 golova u 530 nastupa

Nikola Kalinić nakon Dinama

Mislim da je najvažnija pobjeda i tri boda, da smo i dalje u utrci za prvo mjesto. Svi zajedno
smo zaslužni za ovu pobjedu, dali smo sve od sebe i pobijedili. Idemo dalje, sada se okrećemo idućoj utakmici koja je također vrlo važna. Moramo dalje pobjeđivati želimo li nastaviti borbu za naslov

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 03:52