TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
IMPRESIVNI PODACI

Nitko kao Marko Livaja! Hajdukov napadač je najbolji u Europi, a splitski klub na četvrtom mjestu

U 20 najjačih liga samo su tri kluba imala veći broj dosuđenih jedanaesteraca po utakmici od Hajduka.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 20. veljača 2022. 10:50

Devet od devet. To je statistika Marka Livaje u kaznenim udarcima ove sezone. Najveća zvijezda Hajduka nepogrešiv je s bijele točke ove sezone, a tih 9 golova mu je pomoglo da dođe do ukupno 21 s kojim predvodi listu strijelaca domaćeg prvenstva.

Livaja je protiv Hrvatskog dragovoljca postigao hat-trick, a dva gola su pala s bijele točke te se tako nastavio niz utakmica u kojima je Hajduk imao barem jedan jedanaesterac u svoju korist. U sve četiri utakmice u nastavku sezone Livaja je namještao loptu na bijelu točku - protiv Šibenika dva puta, po jednom protiv Gorice i Slaven Belupa te dva puta protiv Hrvatskog dragovoljca.

Tako je Hajduk došao do 9 jedanaesteraca u 23 odigrana kola Prve HNL što ga stavlja u sam vrh europskih klubova po broju dosuđenih kaznenih udaraca u svoju korist. Splitski klub ima frekvenciju od 0,39 jedanaesteraca po utakmici, a samo tri kluba u top 20 europskih liga ima veći broj dosuđenih 'penala'.

Ispred Hajduka je Napoli s 10 kaznenih udaraca u 25 utakmica, odnosno prosjekom od 0,4 po utakmici. Kijevski Dinamo je 8 puta imao priliku s 11 metara u 18 utakmica što je 0,44 po utakmici, a uvjerljivo najviše puta je s bijele točke pucala momčad PAOK-a - 14 puta u 22 utakmice što je 0,64 jedanaesterca po utakmici.

image

Marko Livaja je napogrešiv s bijele točke

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ako je Hajduk četvrti u Europi, Livaja je najbolji. Njegovih 9/9 nema nitko u 20 najjačih europskih liga. Slovenski veznjak Jasmin Kurtić, koji igra za PAOK, postigao je 9 golova s bijele točke, ali iz 10 udaraca, a 9 izvedenih jedanaesteraca ima i Lorenzo Insigne, ali je napadač Napolija pogodio samo 6.

Livaja je definitivno najvažniji igrač Hajduka i sa svojim golovima nosi splitski klub ove sezone, a jedanaesterci mu pri tome definitivno pomažu. Ne postoji neka nagrada za najuspješnije izvođenje kaznenih udaraca u Europi, ali da je ima Hajdukov napadač bi sigurno bio u konkurenciji za osvajanje iste.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 00:41