TOM DUBRAVEC Cropix
OD ANONIMUSA DO ZVIJEZDE

Njegovo ime kliče cijela Dalmacija! Kakav posao se sprema u Splitu, pa on je Hajdukova ‘zlatna koka‘

‘Fenomenalan je! Ne znaš gdje je bolji... U obrani ili u pressingu‘, kaže Ivan Leko
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. kolovoz 2023. 13:52

Što više reći o Rokasu Pukštasu, a da pritom ne bude fraza ili kliše. Toliko je pohvala već dobio igrač koji će krajem kolovoza napuniti 19. godina da uistinu izgleda bespredmetno ponavljati istu priču. Međutim, kada u tinejdžerskom dobu rješavate derbi za derbijem, zaslužujete priču i respekt. Mario Pašalić je postigao dva pogotka Dinamu u pobjedi 2:0 na Poljudu u rujnu 2013. godine, s 18 i pol. Ali, bio je to bljesak na velikoj sceni koji je tijekom sezone Pašalić nadograđivao kroz ostale prvenstvene utakmice.

Pukštas pokazuje još jaču karakteristiku, odlučuje velike utakmice u nizu. Igrač je sličnog profila, jer zadnjeg veznog je igrao i Kaštelanin koji je zahvaljujući svom osjećaju dolaska iz drugog plana napravio sjajnu internacionalnu karijeru dodatno je začinivši i nastupima za Vatrene. Pukštas je također korektor sredine koji se ubacuje u prvu napadačku liniju. Osjeća loptu, osjeća prostor. Pritom evidentno treba raditi na udarcu, na situacijama kada izađe "jedan na jedan" s protivničkim vratarom, međutim, razvidno je kakav potencijal posjeduju Bijeli. Igrač koji trenutno nastupa za U 20 SAD-a ima jasan cilj do SP u SAD-u i Kanadi, u sljedeće tri godine želi doći do američke A selekcije.

- Momak je fenomenalan, moderan, ‘box to box‘ igrač. Ne znaš gdje je bolji, je li u obrani ili u pressingu. Kad si pošten i tako radiš, kad imaš toliku volju, dobiješ što si zaslužio. Dva puta je s 18 godina presudio velike utakmice i zavrjeđuje svaku minutu na terenu - poručio je trener Bijelih.

Pukštas igra tek drugu seniorsku sezonu, s tim da je prošlu započeo na posudbi u drugoligašu Solinu, usavršavao se i kroz juniore da bi tek u drugom dijelu sezone uhvatio kontinuitet nastupa za prvu momčad. Ukupno je upisao 30 nastupa, zabio šest pogodaka za prvu momčad, a tek 25. kolovoza navršava 19. godina. Sportskih gena, američkih radnih navika i dalmatinskog dišpeta kojeg je prisvojio kao osobnu karakteristiku u tri godine boravka u Splitu.

Kakav se posao smiješi Hajduku u budućnosti, Pukštas je "zlatna koka" koja se nekim čudom pojavila na Poljudu. Anonimni igrač iz Oklahome preko jednomjesečne probe došao je do statusa prvotimca koji rješava velike utakmice, do statusa igrača čije ime kliče cijeli Poljud. Nema spora, bit će ovo sezona Rokasa Pukštasa, jer koliko god se o njemu pisalo, koliko god se litavskog Amerikanca tapšalo po ramenima, on ostaje isti. Na trening stiže sa električnom biciklom i jedva čeka usavršavati se na svakom novom vježbanju. Livaja je posebna glava, ali i Pukštas.

Linker
24. studeni 2023 10:52