Dominik Prpić tijekom utakmice Hajduka i Schalkea

 Duje Klarić/Cropix
DOMINIK PRPIĆ

Novi dragulj Hajduka rođeni je Zagrepčanin, svira dva instrumenta, a ključnu odluku donio je sa 13 godina

S Dinamom je bilo kontakta, no roditelji nam kažu da se nisu vodili navijačkim motivima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. siječanj 2023. 09:31

Dominik Prpić premijerno je zaigrao u HNL-u od prve minute za Hajduk i pritom oduševio navijače Bijelih. Do susreta sa Šibenikom imao je taj 18-godišnji stoper tek jednu prvenstvenu utakmicu, točnije, četiri minute na travnjaku u Koprivnici u zadnjem dvoboju jesenskog dijela prvenstva. Dvaput je uz to zaigrao u Hrvatskom kupu, polako se prošle jeseni probijao do prve momčadi, da bi suspenzijom Sahitija dobio priliku protiv Šibenika zaigrati u početnoj postavi prošle nedjelje. Melnjak se vratio na beka, na poziciju koju je tijekom pripremama držao Sahiti, a Prpić je preuzeo ulogu lijevog stopera. Svoju prirodnu, s obzirom na to da je kompletni juniorski staž uglavnom odradio na toj poziciji, premda su ga treneri znali koristiti i na mjestu lijevog beka. Tko je Dominik Prpić i kako je uopće došao u Hajduk?

Prpić je rođeni Zagrepčanin, baš iz centra metropole. Otac Robert vuče obiteljsko porijeklo iz Like, ali ima i dalmatinskih korijena. Ispričala nam je to Dominikova majka, Tanja Prpić...

- Baka je iz Dubrovnika, zato se Dominik učlanio u Hajduk preko dubrovačkog ogranka. Svako ljeto smo u Dubrovniku - kazala nam je majka Hajdukovog stopera.

Dominik je nogomet počeo igrati sa šest godina u NK Zagreb, odakle je početkom 2017. preselio u Lokomotivu. Ali, samo na šest mjeseci...

- Dok je bio u Lokomotivi, za Hajduk ga je skautirao Tomislav Trutin, a mi smo kao roditelji prepoznali odlazak u Split kao dobru priču. Razgovarali smo s gospodinom Gojunom, koji je vodio omladinski pogon Hajduka i odlučili smo se na taj korak. Dominik je s 13 godina otišao sam živjeti u Split, iako je tek završio šesti razred. Sedmi i osmi je kasnije prošao u splitskom Spinutu i, moram reći, nije bila jednostavna odluka da u ranoj životnoj fazi ode iz roditeljskog doma. Ali, prepoznali smo da može, premda, iskreno govoreći, ne znam bismo li ponovno tako nešto napravili.

image

Prpić u dvoboju s Juanom Mesom

Vladimir Dugandžić/Cropix

Je li zvao Dinamo za Dominika?

- Imali smo poziv Dinama, međutim, odluka je bila Hajduk. Gledali smo isključivo i samo razvojnu budućnost za Dominika. Takva je bila naša roditeljska procjena.

U Hajduk je Dominik stigao u kolovozu 2017. godine, u proteklih pet i pol godina prošao je puno trenera na Poljudu.

- Prvi trener bio mu je Mario Mijandrušić, radio je potom sa Šegovićem, zatim sa Srzićem i na kraju je u juniorima došao trener Marijan Budimir, koji mu je dao najveće povjerenje da bude nositelj obrane. S njim je odigrao Ligu prvaka, tu je stasao. Budimir ga je odlično pripremio za ulazak u seniorski nogomet, koji mu je prošle jeseni ponudio trener Karoglan.

Gdje je Mislav Karoglan stao, Ivan Leko je nastavio. Jedna utakmica bitno je podigulla medijski interes za 18-godišnjim stoperom, ali majka Prpić realno gleda na situaciju.

- Generalno, dosta se euforije stvorilo oko jedne dobre utakmice, ali ovo je tek početak i ne bismo htjeli na tom euforičnom valu graditi priču. Dominik je već lijepo rekao "trebam šutjeti i raditi". Znam da će tako i napraviti jer je izuzetan radnik. Dosta je žrtvovao i privatnog života zbog ljubavi prema nogometu, ali usporedo ide i škola jer trenutno završava Četvrti razred ekonomske škole.

Nogometni uzor mladom hajdukovcu je slavni Portugalac.

- Cristiano Ronaldo mu je uzor. Ambicija? Rekao nam je da je trenutno fokusiran samo na dvostruku krunu s Hajdukom, a jednog dana ambicija je igrati za reprezentaciju Hrvatske i u ligi Petice.

Na putu do Dalićeve najbolje vrste prolazi Prpić kroz niže selekcije Hrvatske. Tomislav Rukavina, nekadašnji igrač Hajduka i Dinama, vodio je Prpića u hrvatskoj reprezentaciji U-18.

- Kada je bio u U-16 i U-17, nije bio u prvom planu, ali kada je došao do selekcije U-18 pozvao sam ga u reprezentaciju i na prvim turnirima se izborio za standardnu poziciju. Dao sam potom i preporuku Joeu Šimuniću i vidim da je trenutno standardan u reprezentaciji U-19. Ono što je najbitnije, maksimalno je ozbiljan i koncentriran - kazao je Rukavina.

Kako ste vidjeli njegov debi od prve minute za Hajduk?

- Meni je to bilo očekivano jer ima ogromno samopouzdanje, ne pada pod pritisak, bez obzira na to što je prva momčad. Sigurnost se očituje u kontroli lopte, u dodavanjima. Možda uslijed neiskustva ponekad želi i više nego što je potrebno, ali bolje da je takav, da ima tu dozu hrabrosti. Pravovremen je, iznimno snažan, dominira u dvobojima, a ono što se još nije vidjelo - jako je dobar u skoku. Tek će se u budućim susretima vidjeti koliko ima dobar osjećaj za skok. Još na početku sezone sam rekao da je idealan stoper za Hajduk. Ima brzinu i jako je sličan Josipu Šutalu iz Dinama - zaključio je Rukavina.

Za kraj i jedan privatni detalj. Nije nogomet sve u životu mladog Prpića. Pohađao je Dominik i glazbenu školu, svirao je violinu. Završio je prva četiri razreda, a paralelno je svirao i gitaru. Međutim, nogomet je "pobijedio" ispred glazbe.

- Kada je išao u osnovnu školu u Zagrebu imao je svoj rock band. Volio je Azru, Prljavo kazalište, pa sve do klapa. I lijepo pjeva - pohvalila se ponosna majka.

Životno zanimljiv, ali nadasve nogometno kvalitetan. Dominik Prpić na velika vrata je ušao u prvu momčad Hajduka. Ali, što bi majka rekla za svog sina, "samo daj Bože zdravlja" jer sve ostalo će doći radom uz kvalitetu koju posjeduje.

Pobjeda za preminulog rođaka, velikgo navijača Hajduka

Dominik Prpić je nakon sraza sa Šibenikom, svog četvrtog službenog nastupa u dresu Hajdukovih seniora, rekao sljedeće...

- Vrlo teška utakmica, teško vrijeme, težak teren. Šibenik je došao s motivom. Želio bih se zahvaliti treneru, njegovom stožeru, svim trenerima u Akademiji, koji su me vodili i usmjeravali me. Trener traži od nas da igramo napadački, da živimo za svaku drugu akciju. Isplatilo nam se što smo vjerovali da možemo pobijediti - istaknuo je 18-godišnji Hajdukov stoper i dodao:

- Ovu pobjedu bih posvetio rođaku koji je preminuo prije dva dana. Bio je veliki navijač Hajduka - kazao je Prpić.

Pogled je odmah nakon sraza sa Šibenčanima okrenuo prema novom izazovu...

- Sada se idemo regenerirati i polako se pripremati za Istru - zaključio je mladi defenzivac. (ha)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. ožujak 2024 03:01