Agustin Anello

 Shutterstock Editorial/Profimedia
ZAJEDLJIVI KOMENTARI

Novo pojačanje Hajduka je enigma: Odrastao je u velikom siromaštvu, a jedan detalj već se prepričava na Poljudu

Amerikanac argetinskih korijena u startu sigurno nije pojačanje za splitsku momčad
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. veljača 2023. 16:11

Dolazak Agustina Anella velika je enigma za navijače Bijelih. Bivši igrač Lommel SK nije referenca zbog koje bi netko titulirao Anella kao pojačanje, zato je jasno da na početku ima status prinove. Ali, tko zna kako će se događaji odvijati, u konačnici Hajduk je doveo Anella na posudbu, nema 20-ogodišnji igrač potpisani ugovor. Ali, zanimljivo je kako je Hajduk uopće došao do igrača iz 2. belgijske lige, jer previše je ljudi stalo iza tog posla da ne bi Anello bio zanimljiv pokušaj.

Prvo, na Poljudu su se vodili geslom "pronaći nekog koga nije vidjela konkurencija". Igrač iz druge belgijske lige u svakom slučaju ima golemi potencijal da bi u tom segmentu ispunio uvjete. Ali, treba pritom znati da je Lommel klub pod patronatom Manchester Citya, odakle je Hajduku i došla prva sugestija. Prvi "mig" da se pogleda jedan zanimljivi igrač snažne radne etike. I nije to slučajno rečeno, jer Anello je odrastao u velikom siromaštvu i kroz nogomet vidi svoj izlaz iz te situacije.

Da bismo taj osobni faktor potkrijepili argumentom, poslužili smo se tekstom iz "Het belang van Limburg" nizozemske novine koja izlazi u Belgiji. Naime, grad Lommel sa svojih 35.000 stanovnika smješten je na samoj granici sa Nizozemskom, stoga ne čudi da je nizozemski domaći jezik. U tom listu Anello je dao intervju u jesen 2021. kada je potpisao prvi profi-ugovor sa Lommelom. Kroz jednu rečenicu objasnio je gdje je živio u Miamiju gdje je rođen nakon što su njegovi roditelji u taj grad došli iz domovine Argentine.

image

Agustin Anello

HAJDUK.HR

- U Miamiju se u našem vrtu znao pojaviti krokodil. Nije bilo lako nositi se takvim problemima - kazao je Anello.

Sa 10 godina se s obitelji preselio u Barcelonu gdje je igrao u Akademiji Espanyola, ali i dalje je živio u siromaštvu. Zato je njegov otac tražio novi posao koji je pronašao u Belgiji. Obitelj Anello u Belgiji se naselila u Lommelu, gradu kojeg okružuju rudnici kvarcnog pijeska sirovine potrebne u industriji stakla. Uskoro je mladi Agustin potpisao ugovor za Lommel SK, postao igrač u drugoligaškoj konkurenciji Belgije, a onda je došao poziv iz Hajduka kao kruna njegovo karijere u ovom trenutku.

Dio Wengerovog stožera

Ni to se nije dogodilo bez osnova, jer trener Lommel SK je Steve Bould, 60-ogodišnjak koji je gotovo dva desetljeća bio u Arsenalu sa Borom Primorcem. Odlično se poznaju, jer posljednjih šest godina bili su i dio stožera Arsena Wengera, praktički su dijeli istu klupu. Zato nema spora da su Bijeli od Boulda dobili konkretne i nadasve precizne informacije.

Uz to, skautska služba Hajduka je također dala "zeleno svjetlo" za igrača koji ima zanimljive karakteristike. Može igrati na svim pozicijama na lijevoj strani, a primarno bi na Poljudu trebao pokrivati mjesto "wing backa". Anello preferira igrati lijevo krilo, ali kako Hajduk ne igra sa krilima već Leko koristi bočne igrače, jasno je da se od Anella očekuje da uđe u konkurenciju za lijevog "wing backa".

Na kraju i jedan detalj koji se već prepričava na Poljudu. Kada je Anello došao u Hajduk bilo je jasno da će javnost sa velikom dozom skepse prihvatiti mladog igrača o kojem se gotovo ništa ne zna. Upravo su tako krenuli komentari tipa "ovoga treba googlati, odakle ste ga izvadili" i dalje da ne nabrajamo.

Neotkriveni dragulj?

Anello nije igrač Club Bruggea, jer takvog igrača Hajduk objektivno ni ne može dovesti. Kakav je na terenu, tek će se vidjeti, ali jasno je da se radi o igraču koji će svojim američkim radnim mentalitetom, i argentinskim nogometnim korijenima pokušati izboriti se za mjesto na Poljudu. Belgijci su u njegovom predstavljanju prije godinu i pol dana jasno naglasili "nije mu život uvijek bio posut ružama". Dapače, nije ni danas. Svjestan je da se mora dokazivati u Hajduku, ali prva preporuka koju je dobio u klubu glasila je "ne obraćaj pozornost na komentare".

Amerikanac argetinskih korijena u startu sigurno nije pojačanje, ali nije isključeno da takvim postane. Imat će priliku dokazati se i bit će zanimljivo vidjeti zbog čega je u Belgiji dobio šansu igrati u klubu pod nadzorom Manchester Citya. Ukoliko zadovolji u Hajduku, Bijeli mogu posegnuti za otkupom ugovora, ali jasno je da nije slučajno pronađen u belgijskoj drugoj ligi. No, treba vidjeti jesu li skauti i bivši trener sa svojim preporukama pronašli neki neotkriveni "grumen zlata" ili će se Agustin vratiti natrag u Belgiju. Tiho na prstima, baš kako je i došao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 23:54