JAKOV PRKIC Cropix
BEZ TEKTONSKIH PROMJENA

Nula od tri Hajduka: Ni bivši dinamovac, ni Nizozemac, ni Marokanac. Evo zašto je odbijena ponuda iz Rusije

Mnogi igrači ostali su više želja nego realnost, što se posebice odnosi na Ivana Perišića
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. rujan 2023. 16:41

Zaključen je ljetni mercato na Poljudu, barem što se tiče dolaska igrača s ugovorom. Oni slobodni uvijek mogu prema bijelom dresu, iako je, ruku na srce, teško očekivati da će se svaki put pogoditi s nekim pojačanjem kao što je bio slučaj s Melnjakom pred dvije godine.

Ali, upravo zbog takvih opcija treba biti na oprezu, jer krilni napadač još uvijek razvidno nedostaje Bijelima. Možda je čak aktualnoj momčadi bolje došao jedan klasični špic koji bi se stavio u tandem s Livajom ili bio njegova alternacija. Igrač poput Nikole Kalinića, ali sve su to kalkulacije bez realne osnove.

Od Wimbledona do splitske rive

Igrač oko kojeg se vrtio kompletni ljetni mercato svakako je Ivan Perišić. Poruka “Ivan vrime je...” sigurno ulazi među najčešće odaslane po svim društvenim mrežama ovog ljeta, ali Perišić je ostao u Tottenhamu unatoč činjenici da se njegov povratak zazivao od Wimbledona do splitske rive. Diljem Europe se pozivalo Perišića na povratak, ali 34-godišnji napadač Spursa nije se oglašavao i naposljetku je ostao vjeran klubu s kojim ima još godinu dana ugovora.

image

Ivan Perišić

SUHAIMI ABDULLAH Nurphoto Via Afp

Perišić je i po igračkom profilu onaj koji Hajduku najviše nedostaje. Lider, klasni igrač, simbol prestiža i snage kluba. Sve je to predstavljao dolazak Perišića, ali ispostavilo se da je sve to bio samo navijački san koji doduše i dalje živi. Navijači čekaju Perišića od Nove godine, jer tada će ući u zadnjih šest mjeseci ugovora s Tottenhamom, sigurno će se otvoriti nova prigoda. Ili barem nova priča ako Perišić u međuvremenu ne odabere neku novu opciju.

Perišić ipak nije bio glavna priča posljednjeg tjedna mercata kada se očekivalo da će Hajduk angažirati pojačanje u ofenzivnoj liniji. Transfer se nije dogodio, ali priča je bilo mnoštvo. Jedna od takvih bio je dolazak Roberta Murića, bivšeg igrača Dinama i Rijeke koji trenutno igra u turskom Konyasporu. Druga je bila još atraktivnija, jer spominjao se Anwar El Ghazi, 28-godišnji Nizozemac, bivši napadač Aston Ville koji je prvog dana rujna raskinuo ugovor sa PSV-om.

image

Robert Murić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Međutim, ništa ni od tog igrača kojeg Transfermarkt cijeni na čak pet milijuna eura. Treća opcija je bio Munir El Haddadi, 28-godišnji Marokanac, napadač ponikao u La Masiji koji je od ovog ljeta u Las Palmasu. Puno je priča bilo oko dolazaka, ali nijedna nije očito bila ni blizu realizacije. Više želja, nego realnost. Zato je Hajduk u konačnici ostao na kadru kojeg je posjedovao i prije posljednjeg tjedna mercata. Očekivalo se puno, a naposljetku će Leko u ponedjeljak, nakon kratkog odmora, na treningu imati identičnu momčad koju je prošli četvrtak ostavio na zadnjem okupljanju.

Odbijena ponuda

U međuvremenu je Hajduk dobio ponudu za Ferra iz Rusije, međutim s tom opcijom nisu se složili ni igrač ni klub. Odšteta je bila dovoljna tek da se pokrije plaćeno obeštećenje iz veljače ove godine kada je portugalski stoper za 550.000 eura dolazio iz Benfice. Po dostupnim informacijama ni Ferro nije bio oduševljen osobnim uvjetima, pa je ostao boriti se u Hajduku za minutažu u jesenskoj polusezoni. Neće mu biti jednostavno, jer kod Leke nije na “radaru”, a uz to je stigao i Uremović koji bi u ovom trenutku sa Šarlijom trebao kreirati tandem središnjih braniča.

image

Zvonimir Šarlija

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Vratit će se i Elez, konkurira i Diallo, neće biti previše prostora budu li svi zdravi i spremni u zadnjoj liniji. Ali, nikada nije isključeno da se još nešto dogodi primjerice s Turskom i Ciprom koji su otvoreni za transfere do 15. rujna, odnosno Grčkom koja ima rok do ponedjeljka 11. rujna. U zadnji tren uvijek se može nešto dogoditi ako dođe dobra opcija.

Ipak, treba reći da su ostale tek minimalne šanse da se nešto bitno promjeni u rosteru za jesen. Čak i ako otiđe neki igrač ne bi se time trebala dogoditi “tektonska promjena”, a nada u pronalazak kvalitetnog krila/špica ostat će još barem sljedećih 10-ak dana. A potom, ovisno o jesenskom rezultatu, slijedi zimski mercato, nove nade, novi snovi o Perišiću i ostalim igračima koji bi Hajduk trebali lansirati prema naslovu prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 09:34