BOZO VUKICEVIC Cropix
U LOVU NA DINAMO

Od ‘Sportinga u bijelom‘ nismo vidjeli ništa, ali Hajduk je u nestvarnoj situaciji, a Leko ima samo jedan zadatak

Hajduk je sa psihološke strane uoči posljednje četvrtine prvenstva u sasvim dobroj poziciji
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. ožujak 2023. 22:41

U najavi utakmice protiv Slaven Belupa Ivan Leko rekao je da bi volio da Hajduk igra kao Sporting protiv Arsenala. Želja mu se nije ispunila, Hajduk ni po čemu nije sličio na Sporting, čija je igra u spomenutoj utakmici bila ispunjena brzinom, energijom, trkom, duelima i bezobrazlukom. Hajduk (ni) protiv Slavena nije imao gotovo ništa od toga. Hajduk je uglavnom izgledao napadački sporo i bez jasne ideje kako probiti gostujući "bunker". Tih nekoliko opasnih situacija koje su Splićani iskreirali dogodile su se nakon prekida.

Međutim, Hajduk je dobio utakmicu, "iščupao" je nekako ta tri boda. Koliko važna i emotivna vidjela se po velikom slavlju Torcide. Mikanovićeva "bomba" bila je dovoljna da Hajdukovi ultrasi u trenu zaborave 70 minuta ničega. Tolika je moć gola i pobjede...

Hajduk se sada primakao Dinamu na šest bodova. Ovog je proljeća bliže bio samo 22. siječnja kad je u prvom proljetnom kolu na Poljudu dobio Šibenik (2:1). I tih šest bodova - uz činjenicu da Dinamo tek treba odigrati s Rijekom - djeluju pomalo nestvarno malo, s obzirom na sve što je Hajduk proživljavao u prethodna dva mjeseca.

image
BOZO VUKICEVIC Cropix

Podloge za bilo kakvu euforiju na Poljudu ipak nema. Simbioza između Ivana Leke i Hajdukove svlačionice još uvijek se nije dogodila na željeni način. Leko je prihvatio činjenicu da ova momčad "ne može" igrati kontinuirani presing ni s tri stopera, te je sada četvrtu utakmicu u nizu zaigrao u sustavu koji "odgovara ovoj momčadi". Dva puta je slavio (2:1, 2:0) u Gradskom vrtu, a sada i protiv Belupa (1:0). U međuvremenu je na Poljudu izgubio od Lokomotive (4:5). Prije toga je u šest utakmica s Lekinom idejom upisao po tri pobjede i poraza. Statistički je s povratkom na četvorku u zadnjoj liniji rezultatski bitno profitirao, a uspio je nanizati i dvije utakmice bez primljenog gola. Doduše, čiste mreže sačuvao je protiv Osijeka i Slaven Belupa, koji su u zadnjih šest kola kombinirano zabili tri gola - sablasno malo.

image
BOZO VUKICEVIC Cropix

Hajdukove igre kad sve zbrojiš realno su još uvijek daleko od toga da bi mogao računati na pobjede u serijama. Osijek i Slaven Belupo su na dnu prvenstvene ljestvice gledamo li samo proljetni dio prvenstva. Za pobjede protiv raspoloženijih suparnika kvaliteta igre morat će bitno porasti. Može li stanka od dva tjedna donijeti Hajduku toliko potrebnu energiju? Treba vidjeti, treba biti pozitivan, a s dvije pobjede svakako je lakše nadati se boljim vremenima.

Hajduk je sa psihološke strane uoči posljednje četvrtine prvenstva u sasvim dobroj poziciji. Drugo mjesto mu ne može izmaknuti, a o prvom nitko ne razmišlja, premda bi eventualni Dinamov kiks i u derbiju s Riječanima poprilično uzburkao strasti. Međutim, Lekin jedini zadatak je u toj stanci pronaći "iskru" koja bi "zapalila" i njega i svlačionicu.

image
BOZO VUKICEVIC Cropix

Do 1. travnja i gostovanja na Šubićevcu Emir Sahiti bi trebao biti zdrav i donekle spreman, a baš je Sahiti tip igrača kakve Leko obožava. I koji Hajduku u napadu može donijeti prodornost i dribling koji sada kronično nedostaju. Benrahou će dobiti još vremena da se do kraja uklopi, sretan što je dobio dvije utakmice u nizu i što je u obje bio solidan. Leko hvali njegov trud na treninzima, kao što hvali i Anellovu želju da se nametne. I Nikola Kalinić će imati dva tjedna da se pripremi na željeni način.

Je li sve to dovoljno da u zadnjih devet kola vidimo Hajduk na višoj razini nego što je bio u prethodnih devet kola pod vodstvom Ivana Leke? I on je sada "pametniji", neupitno svjestan da je nogomet koji se igra u Belgiji po mnogo čemu drugačiji od ovog koji se igra u HNL-u. I na koji su Hajdukovi igrači naviknuti.

U siječnju je to u tri tjedna priprema želio potpuno okrenuti, što mu nije uspjelo. U drugo polovici ožujka trebat će mu drugačija ideja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:25