Spp Sport Press Photo./Alamy/Alamy/Profimedia
DINAMOVAC POD POVEĆALOM

On će biti jedna od najvećih prijetnji Hajduku. Jednim potezom može odlučiti utakmicu

Pobjeda Plavih mogla bi još kako, poglavito u psihološkom smislu, utjecati na nastavak aktualne sezone
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. rujan 2024. 14:53

Dva pogotka Qarabagu u doigravanju za plasman u Ligu prvaka, jedan u Zagrebu, jedan u Bakuu, dosad su najvažniji i najznačajniji učinak Marka Pjace nakon povratka u Dinamo.

Mučne ozljede

Neki će reći - Pjaca je svoje za ovu sezonu napravio jer ti su zgodici ostvarili Dinamove snove, u oba je navrata načeo Azere i otvorio stazu prema pobjedama (3:0, 2:0), koje su donijele Ligu prvaka i nešto manje od 30-ak milijuna eura u plavu blagajnu. Zasad. No, sezona je tek počela i jasno je da se od Pjace očekuju još bolje igre, asistencije i golovi...

Pjaca se nakon osam godina ovoga ljeta vratio u Dinamo, potpisao je dvogodišnji ugovor uz opciju produženja za još jednu godinu.

Podsjetimo da je u ljeto 2016. godine, za rekordnu odštetu od 29,5 milijuna eura, iz Maksimira otišao u Juventus. Ali, nije napravio karijeru kakva se očekivala, njegovu su nadarenost sputavale nažalost teške ozljede.

Turistička uloga

Dvaput je doživio puknuće križnih ligamenata koljena, nakon svake operacije oporavljao se gotovo godinu dana i više nikad nije zaigrao na onoj, visokoj razini na kojoj je bio kad je iz Dinama otišao u Juventus.

Torinski ga je klub, nakon operacija i oporavka, slao na posudbe u Fiorentinu, Anderlecht, Genou, Torino i Empoli, ali ni u jednom od tih klubova nije pokazivao naznake povratka na staru stazu.

image

Marko Pjaca, Sandro Kulenović

GORAN MEHKEK Cropix

Vratio se u HNL 1. rujna prošle godine (Dinamo ga je tada mogao uzeti besplatno, uz gotovo dvostruko manja primanja, ali procjena je tada bila da nije potreban), kao slobodan igrač došao je u Rijeku i bio je to, pokazalo se, pravi potez.
Dobrim je igrama, naime, došao i u fokus izbornika Zlatka Dalića, koji ga je vodio na Euro. Ali, Pjaca je u Njemačkoj bio samo statist i “turist”, nije dobio minutažu, iako je naša nacionalna vrsta imala veliki problem baš na krilnim pozicijama, na kojima nisu igrala krila.

A prošloga je tjedna u reprezentativnom dresu praktički igrao klasičnog desnog braniča i zatvarao je svoju stranu, izgledalo je to solidno, ali jasno je da u takvom “krpanju momčadi” i robovanju taktici Pjaca sasvim sigurno ne može dati ni približno kao što bi dao u napadačkom dijelu igre.

Igrač poteza

U petak će u derbiju Pjaca biti jedna od najvećih prijetnja Hajduku, morat će Splićani obratiti posebnu pozornost Dinamovu napadaču. Pjaca je čovjek koji jednim potezom može presuditi pobjednika i odlučiti utakmicu, pokazao je to u niz navrata, međutim dosad protiv Hajduka još ni jednom nije bio čovjek odluke.

U dresovima Lokomotive, Dinama i Rijeke, naime, odigrao je Pjaca ukupno 17 utakmica u prvenstvu i Kupu protiv Splićana, njegova je momčad sedam puta slavila, te po pet puta remizirala i bila poražena. Postigao je samo jedan pogodak Hajduku (u Lokomotivinu 1:3 porazu na Poljudu prije 11 i pol godina) i jednom je asistirao (u Dinamovu 1:1 remiju u Maksimiru 2015., strijelac je bio Soudani).

image

Marko Pjaca

GORAN MEHKEK Cropix

Pjaca je, eto, dao veliki doprinos plasmanu zagrebačkog kluba u Ligu prvaka, sad se očekuju i njegove bravure i u domaćim natjecanjima. Poglavito u današnjem derbiju s Hajdukom, veliki su igrači, znano je to, najbolji na najtežim iskušenjima, u onim najvažnijim utakmicama.

A Dinamu je derbi s Hajdukom, uzdrmanim internim previranjima, iznimno važan i pobjeda Plavih mogla bi još kako, poglavito u psihološkom smislu, utjecati na nastavak aktualne natjecateljske sezone...

Na pogrešnoj strani

Kad bi Pjaca igrao na svojoj prirodnoj poziciji, na lijevoj napadačkoj strani, svakako bi bio opasniji za suparnička vrata.

Međutim, tako je kako jest, trener Sergej Jakirović ne želi neke stvari “prelamati preko koljena”, a Pjaca je pokazao da može zaprijetiti i s desne strane.

Hoxha mu je, istina, prepustio dres s brojem 20, kojeg je imao prije odlaska u Italiju, ali zadržao je albanski napadač poziciju na lijevom krilu. Zasad... (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 15:20