Dominik Prpić

 VOJKO BASIC Cropix
VAR SOBA

‘On može biti jedan od najvećih transfera Hajduka, a igraju svi osim njega! Zbog toga sam ja poginuo u Dinamu‘

‘Takvi nogometaši moraju igrati iako će neki trener izgubiti glavu‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. travanj 2024. 18:38

Nogometni trener Mario Cvitanović i naš novinar Davorin Olivari gostovali su u najnovijem izdanju VAR sobe. Epizoda koja dolazi nakon blagdana, stoga je i pomaknuta s ponedjeljka na utorak, posvećena je proteklom derbiju na Poljudu i nadolazećem u polufinalu Kupa.

Pogodak Brune Petkovića za pobjedu Dinama nad Hajdukom (1:0) po mnogima je usmjerio sezonu po principu "spala knjiga na dva slova". Šanse Bijelih enormno su pale u borbi za titulu, Cvitanović i Olivari očekivano će se složiti da u završnici gledamo utrku dvije momčadi, Dinama i Rijeke.

- Utakmica je mogla otići u jednu i drugu stranu. Okarakterizirao bi derbi Dinama i Hajduka kao briljantan trenutak inspiracije Petkovića i demonstracija vrhunske klase. I Nevistić je jako dobro branio... Dinamo nije stvorio previše šansi izuzev gola i stative Baturine, ali poentirao je. Hajduk je imao dvije šanse preko Moufija, zatim i Kalinića, no Nevistić je to obranio i tu je razlika. Dinamo je u ovom trenutku napravio ne jedan, nego tri ili četiri koraka naprijed i došao u ‘al pari‘ situaciju s Rijekom - sažima Cvitanović u osvrtu na subotnju utakmicu, te dodati da Bijele čeka "ekstremno težak zadatak".

Poruka našim sucima

Sudeći po komentarima publike i pratitelja s društvenih mreža, sudac Daniel Siebert oduševio je stavom i odlučnosti, stoga Olivarijeva analiza kreće upravo od Nijemca.

- Igrao se bolji nogomet nego prije, a to je primarna zasluga suca i vođenja utakmice. Derbi je opravdao očekivanja, vrlo korektan nogomet, fine akcije, manji prekršaji i manje mahanja rukama... Mislim da je sve to sučeva zasluga, odnosno HNS-a koji ga je doveo. Derbi je prošao bez klasičnog folklora koji je stalno bio prisutan proteklih godina.

- Ovo može biti poruka našim sucima. Nijemac nije opterećen, poruka je da donose što brže i što jednostavnije odluke i da budu sigurni u njih. Na Siebertu se vidjelo da donosi odluke bez pardona, to je nešto na čemu treba raditi, jer naši suci ponekad nisu sigurni, kalkuliraju, razmišljaju "što ako, kako će se moje odluke odraziti na sljedeći start...". Na ovoj utakmici to je apsolutno anulirano. Jednostavno, brzo i samouvjereno - nadodaje Cvitanović.

image

Mario Cvitanović

VAR SOBA

Reakcije Bernauera (spriječen pogodak Moufija) te stav i prezentacija Pierre-Gabriela zaslužili su posebnu pozornost.

- Francuska ‘maginot linija‘. Franceki su se pokazali jako dobri, povratak Theophilea je jedan od najboljih Dinamovih poteza u zadnje vrijeme. Igra fenomenalno, makar je bilo propusta i u Splitu, ali generalno gledajući, jako je dobar i stup obrane. Zbog njega se Bernauer još bolje prilagodio, da nije bilo Theophilea, mislim da Max ni ne bi igrao. Pierre-Gabriel? Ozbiljan igrač, impresioniralo me da je brzo dobio žuti karton, a igrao je tako da nisi mogao ni primijetiti da ga ima. Djeluje mi kao jedno od boljih pojačanja u posljednje vrijeme...

Problem vizije i programiranja

Što se Hajdukove obrane tiče, Šarlija je propustio zaustaviti Petkovića, Diallo se opet našao na meti kritičara, dok je Moufi, kako je već rečeno, imao dvije izvrsne šanse. Što s Prpićem, koji je nakon posudbe samo tri puta ušao s klupe i djelovao sigurnije od Šarlije, te kao 19-godišnjak dobio veliku odgovornost?

- Kod Hajduka postoji problem vizije, planiranja, programiranja i stvaranja. Sjećam se da je Prpić prvi put zaigrao za Hajduk kad sam ja dolazio na Poljud sa Šibenikom. Nakon te utakmice, rekao sam da je top igrač, mora biti top igrač i klub ga mora gurati i isprofilirati te ga dovesti u situaciju da bude stožerni igrač Hajduka! A oni ga nakon toga šalju na posudbu u Radomlje... Sad se vrati, pa igraju svi osim njega. Pa kako će stvoriti igrača i vrijednost? A siguran sam i uvjeren da može biti jedan od većih transfera Hajduka. No, treba nešto prepoznati, dati mu sigurnost i povjerenje, a moglo ga se prepoznati, dakle, prije godinu dana! Ne može Prpić ostati na tribini ili klupi. On može biti budućnost Hajduka, pa i više od toga - konstatira Cvitanović, pa je sličan primjer pronašao i u Dinamu, za čijom je trenerskom stolicom sjedio 2017. i 2018, a prethodno u omladinskim pogonima.

image

Mario Cvitanović

VAR SOBA

- Kleli su se u Živkovića, a sada ga zakočili. To je problem! U jednom trenutku moraš preuzeti odgovornost, stavljati takve igrače i biti uvjeren da je to - ‘to‘. Koliko je trenera u Dinamu poginulo zbog toga? Evo, ja sam zbog toga poginuo. Moro, Gojak, Olmo, Benković, Sosa... Kasnije su napravili velike transfere. Ti igrači morali su igrati da postanu igrači, iako će neki treneri izgubiti glavu zbog toga.

‘Tko zna zašto je to dobro?‘

Hajduk u polufinale Kupa stiže bez Marka Livaje, koji će zbog ozljede propustiti i derbi na Rujevici za vikend.

- Ima ona stara uzrečica: "Tko zna zašto je to dobro?". Možda izostanak inspirira neke igrače Hajduka. Na Livaji se vidjelo da nije onaj iz prošlih sezona, bio je i ozlijeđen. Vidi se to po njegovim pokretima... Ne znači da će njegov izostanak biti preveliki hendikep. U zadnjem derbiju praktički ga se nije vidjelo. Ne znači njegov izostanak da Hajduk mora strašno plakati. Sada su u jednom šoku, vjerojatno je točna priča da imaju vrlo male šanse za naslov. Možda zato sve ulože u Kup jer ako sad ispadnu, njihova sezona je ruševina i katastrofa, veliki udarac za sve u Hajduku. U srijedu njihova sezona može propasti do krajnjih granica, postati dno dna - smatra Olivari.

- Slažem se s Olivarijem. Izostanak Livaje može probuditi nešto drugo u ostalim igračima. Žele pokazati da Hajduk nije samo Livaja, to im je prilika da donesu drugu energiju. Možda i smanjenje tenzija i očekivanja, jer objektivno ih mnogi ne vide kao pretendenata za naslov, možda im to otpusti krila pa će izgledati bolje. Iskreno, Rijeku prije dva mjeseca nisam doživljavao na ovakav način. Mislim da Sopić jako dobro radi jednu stvar, a to je da sav pritisak i potencijalnu priču privlači na sebe da bi oslobodio igrače - zaokružuje Cvitanović.

U priloženom videu pogledajte ostatak analize derbija i nadolazećih izazova najjačih momčadi SuperSport HNL-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. travanj 2024 18:46