DUJE KLARIC Cropix
SLIJEDI OZBILJAN POSAO

Ostvari li se veliki plan, Hajduk bi postao sasvim novi klub! Ali na ključno pitanje odgovor nije ponuđen

Nije se sada prvi put razgovaralo o obnovi Poljuda, još prije godinu i pol dana jedan plan je propao
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 15:41

Najavom rekonstrukcije Poljuda, te gradnjom novog stadiona Hajduka u okviru gradskog projekta Brodarica, splitski gradonačelnik Ivica Puljak zasjenio je sve sportske i poslovne rezultate objavljene na Skupštini Hajduka. Nakon što je obznanio ambiciozni plan, Skupština je dobila potpuno novu dimenziju jer ozbiljno ulaganje u infrastrukturu nadilazi izvješća o godini iza nas, te sportskim i financijskim rezultatima aktualne 2023. Obnova Poljuda, pratećih sadržaja i gradnja novog stadiona na Brodarici, umjesto dosadašnje ideje obnove Starog placa, najveće su novosti kojima bi Hajduk mogao daleko prerasti današnju veličinu. Možete samo zamisliti kako bi izgledao rekonstruirani glavni stadion Poljud sa svim pratećim objektima, pomoćnim igralištima, te novim stadionom na području gdje već postoji aktualni stadion u Parku mladeži? Sasvim novi klub! Ali, ideja dakako traži i novac i vrijeme...

Dvije faze

Gradonačelnik Puljak odlučno je prezentirao ideju stvaranja Hajduka na snažnim infrastrukturalnim temeljima, a dvije faze rekonstrukcije Poljuda ovako je prezentirao...

- Prva faza je obnova stadiona Poljud, što podrazumijeva obnovu armirano-betonske konstrukcije, krova, prstena oko stadiona, atletske staze, rasvjete i ozvučenja. Početak obnove trebao bi startati u drugom tromjesečju iduće godine, a procjena troškova je u rasponu od 30-40 milijuna eura, što bi zajedno financirali grad Split i država. Financiranje je, dakako, najizazovniji dio ovog projekta. Druga faza uključuje dodatne sadržaje stadiona. Parkiralište, terene, prostore za Akademiju, objekt ispod zapadne tribine, kompletni gradski projekt Poljud u funkciji sporta. Gradnja bi trebala započeti u prvom kvartalu 2025. godine, ali cijena nije precizirana jer se tek trebaju ishoditi dozvole.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nije ovo prvi put da se razgovara o obnovi Poljuda, u studenom prošle godine još se pričalo u kunama. Obnova Poljuda, prema tadašnjim informacijama, trebala je koštati najmanje 400 milijuna kuna (53 milijuna eura), pri čemu je ambiciozni plan uključivao i gradnju zamjenskog stadiona na Starom placu s 8.000 mjesta. U novom, posljednjem Puljkovom planu, Stari plac više nije nogometni teren, već dobiva status poslovno-kulturnog kompleksa s podzemnom garažom.

Propao plan

Od 1979. godine, otkada je izgrađena poljudska ljepotica, puno se razgovaralo na temu obnove i dogradnje. Još u ožujku 2018. godine navedeno je što će se graditi...

image
DUJE KLARIC Cropix

- Pomoćni nogometni stadionski objekt sastoji se od tri etaže.

- Podrum i prizemlje su predviđeni za službene osobe na kojima su smještene dvije svlačionice za igrače svaka veličine 50 m2 s mogućnosti podjele na dvije manje svlačionice od 25 m2, prostorije za suce i trenere, novinare, VIP osobe, ured kluba, ambulanta, doping prostorija, sanitarije za gledatelje te ostale prateće i tehničke prostorije.

- Ukupna površina zatvorenih prostora je 620 m2, a pomoćni nogometni stadionski objekt je projektiran na način da ima direktan izlaz na postojeći nogometni teren s prirodnom travom dimenzija 105x68m i dva nova terena s umjetnom travom.

Ali, od svega danas imamo dva manja terena iza pomoćnih travnjaka na Poljudu. Prije godinu i pol dana razgovaralo se o obnovi Poljuda na razini troška od 148 milijuna kuna. Grad Split, kao većinski vlasnik, prijavio se za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, pri čemu je plan bio obnavljanje krova i betonske armature. Plan je, međutim, propao jer se nije pronašao fond iz kojeg bi se povukla sredstva za Poljud, zaštićeno kulturno dobro. Zato, nestrpljivo čekamo i kada će iznimno ambiciozni plan gradonačelnika Puljka krenuti s realizacijom. Još smo i prošle godine napisali da bi 2024. mogla biti godina velikog optimizma, a upravo je Puljak za ljeto sljedeće godine zacrtao krenuti s velikim radovima za veliki Hajduk.

Pitanja, pitanja...

Unatoč pažljivo prezentiranom planu, puno je pitanja ostalo bez odgovora.

Gdje bi Hajduk igrao i koliko bi se dugo izvodila rekonstrukcija glavnog stadiona? Koliko bi koštala druga faza obnove Poljuda za koju se još moraju ishoditi dozvole? Jer, taj projekt ne kreće kao i prva faza, već je planiran barem šest mjeseci kasnije. Za gradski projekt Brodarica, koji bi trebao biti u namjeni do 2027. godine, trebalo bi prenamijeniti GUP. Pritom treba naglasiti da Puljak nijednom riječju nije spomenuo Park mladeži kao stadion koji će se prenamijeniti, iako se taj objekt nalazi na prostoru Brodarice. Shodno tome, logično je da bi se na tom gradskom prostoru gradio potpuno novi stadion Hajduka, ali i niz sadržaja poput poslovnog i kongresnog centra, te gradskih zgrada za najam. Početak radova planiran je za prvo tromjesečje 2026. godine, ali nije precizirana konačna cijena.

U tom slučaju, pitanje je što se događa s ASK-om i RNK Splitom, aktualnim korisnicima. Pritom treba dodati da je slične poslovne planove svojedobno imao i Slaven Žužul, predsjednik RNK Split, čije su se ideje širile od dotjerivanja stadiona do izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na Turskoj kuli, s čime je već upoznato Gradsko poglavarstvo u ranijim sazivima. Uz to, pitanje je gdje će preseliti ragbijaši i bejzbolaši sa Starog placa? Zahtjevan je projekt gradonačelnika Puljka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:57