Gennaro Gattuso

 NICOLAS TUCAT Afp
VELIKO NOGOMETNO IME

Otkad je Gattuso osvojio prvi trofej kao trener, sve mu je krenulo nizbrdo. Može li u Hajduku popraviti dojam?

U Napulju je osvojio svoj jedini trofej trenerske karijere kada je u finalu Kupa svladao Juventus
Piše: SNObjavljeno: 12. lipanj 2024. 20:36

Kao grom iz vedra neba, s Poljuda je došla vijest da je novi trener Hajduka legendarni Gennaro Gattuso. On na klupu Splićana sjeda nakon što je propao posao s Ivanom Jurićem, sportski direktor Nikola Kalinić se odlučio za Gattusa koji se i ranije povezivao s Hajdukom.

Nakon sjajne igračke karijere u kojoj je osvojio Svjetsko prvenstvo s Italijom, dvije Lige prvaka, dva naslova prvaka Italije i još pregršt trofeja s Milanom, Gattuso je ušao u trenerske vode.

Prvo je 2013. kratko trenirao švicarski Sion, gdje se zadržao samo tri utakmice i talijanski Palermo iste te godine. Zatim je preko grčke Krete i još jednog talijanskog niželigaša Pise došao do Milana. Tamo je prvo trenirao juniorsku momčad, nakon čega je u studenom 2017. preuzeo prvu momčad kluba s kojim je ostvario najveće uspjehe.

U sezoni 2017/2018 je završio na šestom mjestu, dok je sezonu kasnije ostvario nešto bolji plasman - peto mjesto. Na samom početku mandata, Gattuso je s Milanom poražen od Rijeke na Rujevici. U utakmici šestog kola grupne faze Europske lige, Rijeka je golovima Marija Gavranovića i Jakova Puljića s 2:0 bila bolja od Milana.

U Milanu je i prvi puta surađivao s Kalinićem koji je tada bio igrač slavnog milanskog kluba. Nakon odrađene druge sezone, Gattuso je odlučio napustiti trenersku klupu Milana. Samo nekoliko mjeseci nakon toga je preuzeo drugog talijanskog velikana, Napoli.

S njima je u 81 utakmici osvajao prosječno 1.89 bodova po utakmici te je došao do petog mjesta. No, u Napulju je osvojio i svoj jedini trofej trenerske karijere kada je u finalu Kupa 2020. nakon jedanaesteraca svladao Juventus.

Poslije epizode u Napoliju, Gattusova trenerska karijera je išla silaznom putanjom. U Valenciji se zadržao samo šest mjeseci te je osvajao tek nešto više od boda po utakmici. Uslijedila je prošlosezonska avantura u Marseilleu gdje je došao kao nasljednik Igora Tudora.

Tamo je također vrlo kratko ostao. Točnije, 24 utakmice prije nego što je smijenjen u veljači 2024. Tamo je ostvario samo devet pobjeda te doživio čak sedam poraza. Sada nakon brojnih europskih velikana preuzima klupu Hajduka u kojem se nadaju da upravo on može biti taj koji će vratiti naslov prvaka u Split.

image

Https://www.sofascore.com/hr/trener/gennaro-gattuso/1764

SOFASCORE GATTUSO

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. lipanj 2024 22:40