GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

Otkrivamo zašto je Hajduk dobio šokantnu kaznu: ‘Nije problem transparent. Morao sam ovo napraviti!‘

Disciplinski sudac Prve i Druge HNL Alan Klakočer objašnjava za SN strogu kaznu Hajduku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. prosinac 2021. 20:41

Disciplinski sudac Prve i Druge HNL Alan Klakočer kaznio je Hajduk s jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama i 70 tisuća kuna nakon izgreda na utakmici 20. kola s Osijekom. U obrazloženju je taksativno nabrojio sve što je delegat susreta Blaž Pezo iz Dubrovnika upisao u zapisnik, od čega su najveći prijestupi bili povici sucima "Cigani, Cigani".

Stadion je bio pun, to je jedina rasprodana utakmica ove jeseni u HNL-u i nije zapamćena po incidentima gledatelja. Mnogi se pitaju zašto je onda Hajduk tako oštro kažnjen? Teže nego Rijeka gdje je na dvoboju s Hajdukom u dva navrata po jedan gledatelj utrčao u teren i fizički napao sudionike utakmice. Riječani su platili 50 tisuća kuna i jedan susret igrali pred praznim tribinama. Hajduk će rođendan 13. veljače sa Slavenom Belupom proslaviti na pustom Poljudu, osim ako će se Splićani žaliti te Komisija za žalbe promijeni Klakočerovu odluku.

Disciplinski sudac objašnjava u čemu je ključ. Radi se o akumuliranim prekršajima članka 88. Disciplinskog pravilnika, a ne samo o susretu Hajduka i Osijeka. Kaže da nije imao mogućnosti odlučiti drugačije.

- Hajduk je kažnjen temeljem dva prekršaja, članka 67. koji govori o neredima tijekom utakmice, paljenju i bacanju baklji kojih je bilo sedamdesetak, za to je sankcioniran sa 60 tisuća kuna, te zbog drugog prekršaja po članku 88. - rasizam i diskriminacija. On propisuje da tko javno vrijeđa, omalovažava drugoga po rasnoj i drugoj osnovi bit će kažnjen, tako i klub čiji navijači počine taj prekršaj. Za to su dobili zabranu dolaska gledatelja na jednu utakmicu i moraju platiti 20 tisuća kuna, te je donijeta jedinstvena kazna - jedan susret bez gledatelja i 70 tisuća kuna. Dakle, stadion je zatvoren po članu 88. jer radi se o recidivizmu, u pitanju je bio peti prekršaj. Disciplinski pravilnik jasno propisuje da se kazne povećavaju. Tako precizno stoji da je za prvi prekršaj najmanja kazna 10 tisuća kuna, za drugi 20 tisuća kuna, za treći 30 tisuća kuna, za četvrti zatvaranje tribine i novčana kazna, za peti slučaj zatvaranje stadiona i najmanja novčana kazna od 20 tisuća kuna. S obzirom da je Hajduk prethodno bio četiri puta kažnjen, donio sam jedinu odluku koju sam mogao. Ovdje nema mogućnosti za bilo kakvu iznimku. Pravilnik jasno propisuje kakva je sankcija za koje ponavljanje prekršaja. Primjerice u članku 67. nije tako precizirano kako će se kazniti klub kad se radi o bakljama.

Kažete da se slovom propisa bili prisiljeni donijeti takvu odluku?

- Da, slovom propisa. Nisam bio prisiljen od bilo koga nego tako kaže Disciplinski pravilnik. Kad bih odstupao ne bih ga poštivao, ništa nisam mogao napraviti po svojoj volji ili procjeni. U dva navrata je cijeli stadion vikao sucima "Cigani, Cigani". Za sve vrijede isto, Osijek je u ovom prvenstvu već triput kažnjen po tom članku 88. i ako se dogodi sljedeći slučaj bit će mu zatvorena jedna tribina, pa ukoliko bi to išlo dalje i njegov stadion bi bio zatvoren u potpunosti. Rijeka je jednom kažnjena po članku 88., ostali nisu.

Klakočer se osvrnuo i na medijske napise.

- Čitam po portalima o portretima koji su bili na stadionu - Markovićev, Šukerov, Mamićev i Kustićev uz natpis "vuk dlaku mijenja, ćud nikada…" Oni nemaju nikakve veze, to nije kažnjeno niti uzeto u obzir. Nema apsolutno nikakvog utjecaja. To nisam uzeo kao prekršaj.

Što dalje? Hoće li Hajduk za svaki sljedeći rasizam i diskriminaciju koje ćete ustanoviti po službenim zapisniku igrati na pustom Poljudu?

- Pravilnik ne kaže više ništa, ide samo do petog slučaja. No, što mogu reći? Ne znam baš da se možemo vraćati na blaže kazne.

Spomenuo je situaciju iz 19. kola.

- Na utakmici Lokomotiva - Hajduk za Zapadne tribine vikano je sucu "Cigane, Cigane", međutim Hajduk se očitovao da to nije bila njihova tribina jer ulaznice su prodavali za Istok. Na temelju toga ih nisam kaznio.

Niste ni Lokomotivu.

- Nisam nikoga zato što su to bili navijači Hajduka po svim navodima u zapisnicima delegata i časnika za sigurnost. Na način koji sam naveo oglasili su se na odluku protiv Hajduka. Uzeo sam u obzir da to nisu bili navijači Lokomotive, a niti službeno navijači Hajduka.

Potom je Klakočer konstatirao:

- Disciplinski pravilnik je jasan, nema u toj odluci ništa kontra Hajduka. Za sve vrijede jednaka pravila. No, ukoliko netko smatra da to ne treba kažnjavati, morali bi se HNS i klubovi dogovoriti. neka naprave nove propise što će se i kako kažnjavati. Možda ćemo tada stotinu puta moći vikati "Cigani, Cigani"… Meni nije u interesu zatvarati stadione, ali propisi su propisi. Nema odstupanje jer doći će netko drugi na red. Nisam navijač Hajduka, Rijeke ili Dinama da na temelju toga odlučujem. Jednak sam prema svima. To što Hajduk ima najviše prekršaja nisam ja kriv.

Objavljeni su pojedini komentari u medijima sa zahtjevom da vas HNS smijeni.

- Javnost može izražavati mišljenje, na to ima pravo. Tu su tijela HNS-a koja će odlučiti. Ako trebam biti smijenjen, bit ću smijenjen, ukoliko smatraju da dobro radim posao neće me dirati. Nemam s time problema. Postoje tijela koja su me imenovala i koja će me isto tako smijeniti, ako misle da je to potrebno. Radim, uvjerenja sam, najbolje što mogu i jednako prema svima. Nema onoga tko u ovoj situaciji ne bi donio takvu odluku. Nije bilo prostora za slobodno sudačko uvjerenje jer taj članak 88. je jedan od rijetkih koji je propisan tako jasno, to je, koliko mi je poznato usklađeno s UEFA-om. Sve jednako trebiran, a to što je navijački put subjektivan, to je drugi par rukava.

Hajduk ima pravo na žalbu.

- Apsolutno, imaju rok osam dana. Komisija za žalbe može donijeti drugačiju odluku od moje. Odluka nije pravomoćna. Hajduk sve što sam rekao ima navedeno u obrazloženju, dobili su točno navedeno kada su bili kažnjeni u prethodna četiri navrata. Ako Komisija za žalbe smatra da nešto nije dobro zaključeno neka donese svoju odluku.

Ispalo je da Hajduk planira slaviti rođendan kad igra prvu sljedeću domaću utakmicu u prvenstvu.

- Ne mogu oko toga kalkulirati. Meni je iskreno žao, nisam za zatvaranja stadiona, ja sam bivši sportaš i ne volim kad se utakmice igraju pred praznim tribinama, ali moram provoditi propise - zaključio je Alan Klakočer, disciplinski sudac Prve i Druge HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:42