VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NEMA OTKUPA NI ZA PSG!

Otkrivene pikanterije Livajina ugovora! ‘Ako mu dosadi, on će doći i reći - idem! Ali on će biti naš - Mišo‘

‘Ponosan sam što ću biti tu još 5 godina. I bit ću tu dok sam sretni moja obitelj i ja...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 15:39

Nije točno u podne, ali dovoljno je bilo i u rano poslijepodne. Predsjednik Lukša Jakobušić, sportski direktor Mindaugas Nikoličius i prva zvijezda Bijelih, Marko Livaja pojavili su se u Bijelom salonu pred brojnim predstavnicima medija. Razlog nije trebalo puno objašnjavati, produljenje ugovora Livaje s Hajdukom do 2027. godine.

- Potpis ugovora sa Markom Livajom je u četvrtak navečer prezentiran, ali dotaknut ćemo se i nekih drugih tema prije početka sezone, kao osvrt na prošlu i najavu nove sezone. Kako je na terenu, tako i ovdje, ključ je Livaja. Iako ima ugovor još dvije godine, dogovorili smo novi na pet godina. Livaja je simbolika Splita i navijača. I mangup je lucidnosti. Ima dišpet, ima sve što treba. Moraš to poštovati, ne možeš ignorirati. Mi smo taj respekt htjeli pokazati s novim petogodišnjim ugovorom. Nećemo pričati o iznosu, nema klauzula. Ako njemu dosadi, on će doći i reći idem. Ako nama dosadi, a znam da neće, uvijek će interes Hajduka biti na prvom mjestu. I zato svi naši razgovori oko ugovora traju par sekundi.

- Ali, koliko god smo mu dali, malo smo mu dali. Prodali smo 10.000 njegovih dresova u godinu dana. Imamo 75.000 članova, nisu radi mene, nego radi njega. Ali, Livaja se stavlja u okvire Hajduka, i dok god je njemu gušt igrati na Zvončacu, bit će i nama gušt da igra s nama na Poljudu. Idemo Livaju i brendirati, pokušat ćemo to i naplatiti. Ukinuli smo i potpisivanje. Rukom bi radio, a ne nogom. U sljedećem razdoblju brendirat ćemo Livaju, on bi mogao biti naš novi Mišo. Lakše je kada prodajemo njegovu sliku nego da se mora slikavati.

- Supersport Superkup, htjeli smo ga osvojiti, ali nismo uspjeli. Lakše ga je bilo osvojiti nego Kup, ali nismo. Izgubili smo na penale. Ako u odlučujućoj utakmici igra promaši, moja je greška. Čestitam Dinamu na Superkupu i svim hrvatskim klubovima želim uspjeh u Europi. Sljedeće godine? Želimo biti bolji u novoj sezoni i želimo biti moćni. Oni to moraju osjetiti da nas poštuju. Jer, i mi moramo poštivati druge. Želimo Hajduk koji se bori za sve trofeje, u svim natjecanjima Hajduk se mora boriti za trofeje. Mi se želimo u Europi boriti za nešto, a teško prolazimo prvo ili drugo kolo. Znam, mučimo se kao i svi ostali prema istom cilju. Slijedimo strategiju do 2027. godine. Piše da moramo osvojiti jedan Kup, i to smo ispunili. Bio bi naš poraz da ne osvojimo još jedan Kup do 2027. Hajduk je uz to najveći dužnik hrvatskom nogometu glede koeficijenta u Europi. Morali smo podići koerficijent u Europi, bilo bi i nama sada lakše.

image

Zagrljaj Jakobušića i Livaje

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

- Mercato? Gledamo raditi drukčije. Hajduk 2 smo ukinuli prošle godine, kada smo imali i više transfera. Radomlje? Naš klub partner, napravili su više nego što smo se nadali. Nek stvari smo predvidjeli i idu dobro. Ženski nogometni klub Hajduk će nam dati europski štih, a bit će i medijski popraćeni.

- Infrastruktura? Gradonačelnik nam je dao podršku, tu je ključ. Riješiti infrastrukturu za 400 djece i prvu momčad. Što se tiče financija, klub, kao i svaki u Hrvatskoj, ovisi o transferima, do 2027. bi trebali 60% prihoda financirati. Ove smo godine na 59%, ali treba 40% namaknuti, opširno je govorio predsjednik Jakobušić.

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius čestitao je Livaji na produljenju ugovora: - Čestitke Livaji, kao i Lovri Kaliniću na potpisu ugovora još na pripremama u Austriji. Tri igrača imamo u Radomlju, a moguće je da odu još Dominić i Filip Čuić. Bit će mladih igrača u našem rosteru već u Puli - kazao je Nikoličius.

Obratio se medijima i Livaja: - Ponosan sam što ću biti još pet godina biti u Hajduku. I bit ću tu dok sam sretan ja i moja obitelj. Nadam se da ćemo ove sezone napraviti još korak više u Europi i prvenstvu - kratko je kazao Livaja. Krenula su i pitanja novinara. Kolika je otkupna klauzula za Livaju, da na primjer dođe PSG da ga uzme?

- Nema klauzule, ni za Pariz ni za Brotnjo, za nikoga. Samo relacija klub-klub - odgovorio je Jakobušić.

image

Mindaugas Nikoličius, Marko Livaja i Lukša Jakobušić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Je li bilo kakavih priča oko Vlašića, Roga ili Biuka ?

- Ne komentiramo glasine, ako netko dođe bit će predstavljanje, a ostalo ne komentiramo - kazao je Nikoličius.

Jeste li razgovarali s Elezom i Krovinovićem da i oni potpišu duge ugovore ?

- Nedavno smo potpisali s Lovrom Kalinićem, neki imaju već dulje ugovor. Ponekad nije dobro da im je predobro. Neki ne moraju biti sigurni.

Livaja završava karijeru u Hajduku sa 34 godine, jasno, ako odradi ugovor do kraja?

- Nikad se ne zna što će se desiti, vidjet ćemo što je interesu Hajduka - odgovorio je Livaja.

Što je s kampom Hajduka?

- Nije do nas, sve smo napravili. Kada Ministarstvo obrane prepiše zemljište na grad Trogir, krećemo u realizaciju. Što se tiče grada Splita, sljedeći tjedan ćemo se naći sa rektorom Sveučilišta, pričat ćemo. Kada je kiša kisnemo, nemamo komfor, ako idemo u svakom dijelu da Hajduk bude najbolji, onda infrastruktura mora pratiti rezultat kluba. Ali, bez razvoja ovog poteza do Marjana i jasno, Starog placa da se pokrene. Da imamo alternativni teren. Gradska vlast to promišlja, ali morat ćemo nešto konkretno. Lakše nam je to rješavati u Splitu, nego u drugom gradu - poručio je Jakobušić.

image

Predsjednik Hajduka jučer je uručio Livaji Hajdukov dres na kojem je broj 2027

DUJE KLARIC Cropix

Je li postojala dvojba oko ostanka?

- Osjećam se dobro, nisam razmišljao o ponudama. Imamo još dosta stvari za napraviti i nadam se da će se to ostvartii. Ulazak u Europu je važan, a primarni cilj je osvojiti prvenstvo - kazao je Livaja.

Što se može obećati?

- Pokušati nastaviti u istom ritmu, a ja ću dati maksimum. I ove i sljedeće četiri sezone. Bolji smo danas nego prošle sezone, jer smo ostali zajedno, iako nam treba još par pojačanja. Pula? Nisko će se braniti, namučili smo se zadnju utakmicu i nadam se da ćemo uzeti tri boda. Reprezentacija? Forma se mijenja svaki mjesec, ne mislim o tome. Prvenstvo počinje, ima vremena. Želio bih biti u Kataru, vidjet ćemo kakva će biti forma - rekao je Livaja.

Drugi najveći potpis ove godine, ženidba, pa onda produljenje ugovora?

- Ne opterećujem se, idem postepeno. Sretan sam što sam ostao i nadam se da da ću ostati koliko god me klub bude trebao. Prošle godine smo imali nekoliko pogrešaka, nadam se da ćemo ove godine biti pametniji i iskusniji. U odnosu na prije godinu i pol, danas je potpuno nova momčad. Bili smo psihološki mrtvi, momčad se nije znala nositi sa pritiskom kada sam došao u Hajduk. Do danas smo se digli u svim segmentima.

S čim bi bio zadovoljan 2027. kada budete pogledali iza sebe?

- Jedino su trofeji bitni, jedino ostaje to iza tebe. Koliko si osvojio, to se samo gleda - kazao je Livaja.

Komentari na društvenim mrežama?

- Ne opterećujem se s tim, nekome se sviđaš, nekome ne. Svakome se može dogoditi da pogriješi, ali ne treba čitati komentare. Svi moji suigrači moraju biti opušteni - rekao je Livaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 16:28